Ιστορική ημερίδα στο Πετρίλο


Ημερίδα για την ιστορία του Πετρίλου οργανώνουν η τοπική κοινότητα και οι Σύλλογοι των Πετριλιωτών για την Παρασκευή 9 Αυγούστου στο Πετρίλοστην πλατεία Μάγειρος.

 Στην ανακοίνωσή τους οι Πετριλιώτες αναφέρουν:

 Η τοπική Κοινότητα Πετρίλου σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς του Πετρίλου συναποφάσισαν και συνδιοργανώσουν την ημερίδα για την καταγραφή των ιστορικών στοιχείων και αναφορών για το Πετρίλο Αγράφων.

 Κατά καιρούς δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία της ιστορίας του Πετρίλου σε έντυπα και εφημερίδες. Αυτές τις αναφορές θα επιχειρήσουμε να ταυτοποιήσουμε και να τακτοποιήσουμε. Ο Νίκος Κ. Χόντζιας με το βιβλίο «Το Πετρίλο» ερεύνησε και αποτύπωσε πολλές απ’ αυτές.

 Με την πρωτοβουλία αυτή Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε ιστορικά στοιχεία και σκόρπιες αναφορές από τη Βυζαντινή περίοδο μέχρι το 1944. ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουμε στους αιώνες 17 – 19 που άκμασε το Πετρίλο και η ευρύτερη περιοχή. θ’ αφήσουμε όμως για το μέλλον το κεφάλαιο που αφορά την ΠΕΕΑ.

 Όποιοι έχουν θέματα για παρουσίαση ας επικοινωνήσουν με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων.

 Κάποια από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στις 9 Αυγούστου 2013 είναι:

  • Τὸ Πετρῆλο τῶν Ἀγράφων ἀπὸ τὸ 1665 ἕως 1721. (Ἀπὸ τὴν ἀλληλογραφία τοῦ Εὐγενίου Γιαννούλη, τοῦ Ἀναστασίου Γορδίου καὶ τοῦ Ἀθανασίου τοῦ Ἐλαχίστου).
  • Οι Μπουκουβαλαίοι (Αρματολάρχες των Αγράφων) και η σχέση τους με το Πετρίλο. (Από το «νάμουνα πετροπέρδικα στα πλάγια του Πετρίλου…» στον καπετάν Πετρίλος).
  • Το πέρασμα και η δράση του Καραισκάκη.
  • Περιηγητές και οι αναφορές τους για το Πετρίλο και τους ανθρώπους του.
  • Θύμησες και αναφορές σε παλιά εκκλησιαστικά βιβλία.
Προηγούμενο άρθρο Σβήνουν πυρκαγιές και περιπολούν με δικά τους έξοδα - Τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκδρομή στην Παναγία Σπηλιώτισσα με τον Σύλλογο Γυναικών Ιτέας