Πρωτοσέλιδο

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Καρδίτσα


Πανικό και αναστάτωση προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10:12 το πρωί της Παρασκευής, 27,6 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά των Τρικάλων, με επίκεντρο δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα (περίπου στο Νεοχώρι).

Ο σεισμός, που χαρακτηρίζεται επιφανειακός, με μικρό εστιακό βάθος, έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη, σχεδόν, τη Θεσσαλία, σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς, αλλά και της Μακεδονίας.
Πολλοί κάτοικοι της Καρδίτσας αλλά και των Τρικάλων βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους και μέχρι να περάσουν τα πρώτα λεπτά η ανησυχία όλων ήταν κάτι παραπάνω από έντονη.

Η ανησυχία ωστόσο επανήλθε λίγο αργότερο και συγκεκριμένα στις 11:26 οπότε και καταγράφηκε μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο και πάλι 27 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας και 9 χιλιόμετρα δυτικά του Νεοχωρίου.

Ο δήμαρχος Μουζακίου

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός, αρχικά φοβήθηκαν ότι θα κατέρρεε το δημαρχείο, ενώ δύο άνθρωποι που βρίσκονταν στο δρόμο προς την περιοχή της Οξυάς, κινδύνευσαν από κατολίσθηση. «’Ηταν ένας έντονος σεισμός, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται στις επάλξεις, προκειμένου να εντοπιστούν τα όποια προβλήματα», κατέληξε.

Ο Δήμος Μουζακίου αμέσως μετά το σεισμό ξεκίνησε την καταγραφή των ζημιών σε οικίες και οικήματα  προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα των προβλημάτων που υπήρξαν.

«Καλούμε όλους τους Δημότες μας των οποίων τα σπίτια και οι περιουσίες έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό να το δηλώσουν στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας, με φωτογραφική τεκμηρίωση προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της πλήρους καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων όπου αυτό κριθεί απαραίτητο  από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.

Ο δήμαρχος Πλαστήρα

«Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό. Δημιουργήθηκε άγχος και πανικός στους πολίτες. Εχουμε επικοινωνία με τους Αντιδημάρχους, την Αστυνομία και όλους τους φορείς», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6

Κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Πλαστήρα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός.

Ο δήμαρχος Αργιθέας

Ρωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα ανεπίσημα, κυρίως στο δήμο Αργιθέας, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής. Ο ίδιος, διευκρινίζει πως ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα.

Αναστάτωση και στα γειτονικά Τρίκαλα

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό. Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Κάτοικοι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπαν πως αυτό που έγινε σήμερα ήταν τρομακτικό, ότι δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.

Ε. Λέκκας: Ελεγχόμενη κατάσταση

Για ελεγχόμενη κατάσταση μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα, ωστόσο πρέπει να εστιάσουμε στο αν υπάρχουν ζημιές σε παλιά κτήρια. Είναι ένας σεισμός που εκδηλώθηκε σε μια περιοχή που δεν έχει έντονη δραστηριότητα. Εκεί που επικεντρώνουμε είναι να δούμε αν υπάρχουν κατολισθήσεις σε χωριά της περιοχής».

Α. Τσελέντης: Η περιοχή συνηθίζεται να δίνει σεισμούς

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, δήλωσε ότι λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους προβλέπεται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ωστόσο υπογράμμισε ότι από το ιστορικό της περιοχής προβλέπεται πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, «αν και είναι παρακινδυνευμένο να ειπωθεί κάτι τέτοιο, λίγα λεπτά μετά το σεισμό». Ο σεισμολόγος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η λίμνη Πλαστήρα δεν σχετίζεται με το γεγονός, παρά τις θεωρίες που γράφονται ανά καιρούς για τις εργασίες που έχουν γίνει στην περιοχή. Κλείνοντας, ο Άκης Τσελέντης είπε πως η περιοχή συνηθίζεται να δίνει σεισμούς.

Θ. Γκανάς: Δεν προκαλεί ανησυχία

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, δήλωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι είναι φυσιολογική η σεισμική δόνηση για την περιοχή της Πίνδου, και δεν προκαλεί ανησυχία.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία & τα μεταφορικά μέσα