Ειδήσεις

Κάλεσμα των εμποροϋπαλλήλων για συμμετοχή στο συλλαλητήριο


Το σωματείο μας κάλεσε φορείς του Νομού σε σύσκεψη  την Πέμπτη 9/10 στο εργατικό κέντρο Καρδίτσας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων Το συνδικάτο οικοδόμων, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, ο σύλλογος γυναικών Καρδίτσας, η Ενωτική ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων, επιτροπή πληγέντων καμινάδων, η επιτροπή πληγέντων Αλιάκ Μαχαλά κ.α.

Στην σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι μετά από το μεγάλο Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Δευτέρα και που ήταν το μεγαλύτερο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί συνέχεια στον αγώνα για  αποζημίωση των ζημιών από την πλημμύρα στο 100% για όλους χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, αλλά και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών , και την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων .

Το μεγάλο πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο απέδειξε ότι όταν είμαστε συσπειρωμένοι και οργανωμένοι, με το κοινό μας πλαίσιο αιτημάτων μπορούμε να πιέσουμε τους υπεύθυνους για αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις και έργα υποδομής για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας μας.

Όλα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μας έδωσαν πολύτιμα διδάγματα για να καθορίσουμε την σημερινή μας στάση.

Δεν οδηγεί πουθενά η σιωπηρή απεμπόληση των δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, στο εισόδημα, στους όρους της δουλειάς.

Είναι αδιέξοδη η διαρκής μείωση των απαιτήσεων από τη ζωή μας. Η δίψα για κέρδη που έχουν οι πλουτοκράτες είναι ακόρεστη. Οι θυσίες για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων δεν πιάνουν ποτέ τόπο. Τόπο πιάνουν μόνο οι μαζικοί, οργανωμένοι, αποφασισμένοι για τη νίκη αγώνες!

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ομαλή και με ασφάλεια η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και των ιδιωτικών ΜΕΘ.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
  • Άμεση καταγραφή των νεκρών ζώων και απομάκρυνσή τους με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών γιατί αποτελούν υγειονομική «βόμβα» για τους κατοίκους..
  • Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  • Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους..
  • Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού που υπολειτουργούν.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ και αναστολή των δημοτικών ανταποδοτικών τελών κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. για τους πληγέντες του νομού.

 

Προηγούμενο άρθρο Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από την Ένωση Στρατιωτικών Π.Ε. Βόλου – Μαγνησίας
Επόμενο άρθρο Λία Ρογγανάκη: Αντισώματα ψυχής