Πρωτοσέλιδο

Καθυστερεί το έργο Ύδρευσης από τη λίμνη Σμοκόβου


Επίσκεψη στο εργοτάξιο του Διυλιστηρίου πόσιμου νερού από τη λίμνη Σμοκόβου πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Σοφάδων και πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου κ. Θάνος Σκάρλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρης Κουτρομάνος και υπηρεσιακά στελέχη.

smokovos-3

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο πνοής, που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η υλοποίηση του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού και των έργων κεφαλής, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ αποτελούν υποέργο του συνολικού έργου «Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Νομού Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου» προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, που με την ολοκλήρωσή του θα υδρευθούν περίπου 55.000 κάτοικοι 42 χωριών.

Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί περίπου το 17% των προβλεπόμενων εργασιών – ποσοστό που δεν άφησε κανέναν ικανοποιημένο- καθώς το έργο “έμπλεξε στα γραφειοκρατικά γρανάζια” αρχικά της Διεύθυνσης Δασών (λύθηκε με παρέμβαση του Γεν. Γραμ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ν. Ντίτορα) και ακολούθως της ΔΕΗ η οποία αδυνατεί να προβεί στην απαραίτητη μετακίνηση του δικτύου διανομής (μεταφορά στύλων). Οι κ.κ. Αγοραστός, Τσιάκος και Σκάρλος εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται και ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών και εργασιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα στη Θεσσαλία. Είναι ένα έργο πνοής, καθώς στο σύνολό του, θα δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης 40 οικισμών των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά. Με το έργο αυτό πρόκειται να παρέχεται καλής ποιότητας πόσιμο νερό για τους πολίτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά  περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για παρέμβαση που αφορά 55.000 κατοίκους η οποία αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Πρέπει όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιδείξουν ταχύτητα, ειλικρίνεια και σοβαρότητα καθώς οι καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι εις βάρος της κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα με το έργο αυτό, δημιουργούνται – στηρίζονται θέσεις εργασίας».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Β. Τσιάκος σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που βελτιώνει το επίπεδο ζωής πολλών χιλιάδων Καρδιτσιωτών. Είναι γνωστό ότι σήμερα η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων υδρεύεται από υπόγειες πηγές, οι οποίες όμως ίσως είναι επιβαρυμένες με νιτρικά ή και άλλες δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ουσίες. Για να πετύχουμε την υλοποίηση του έργου, απαιτήθηκε μια σειρά από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να συνδράμουν αποφασιστικά στην προώθηση του. Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν και εμποδίζουν την υλοποίηση του έργου πρέπει άμεσα να αρθούν και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλος τόνισε: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της αυτοδιοίκησης σε πανελλαδικό επίπεδο. Για να φτάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης, απαιτήθηκε μια σειρά από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να συνδράμουν αποφασιστικά. Καλούμε την πολιτεία να πράξει το ίδιο, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που χρονοτριβούν ένα έργο τεράστιας σημασίας για την υγεία των κατοίκων. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό τίποτα λιγότερο από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα ώστε να παραδώσουμε ένα έργο κατασκευαστικά και λειτουργικά άρτιο.

 

ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΟΥ:

  • Ολοκληρώθηκαν οι γενικές εκσκαφές στο χώρο του Διυλιστηρίου.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εκσκαφές θεμελίωσης στις δεξαμενές καθίζησης, καθαρών, αντλιοστασίου ιλύος και δεξαμενής εξισορρόπησης στραγγιδίων.
  • Ολοκληρώθηκε το 50% των γενικών εκσκαφών της λιμνοδεξαμενής και υπάρχει αδυναμία στην παρούσα φάση εκτέλεσης του υπολοίπου 50%, λόγω μη μετατόπισης καλωδίων της ΔΕΗ.
  • Εξυγιάνθηκε και επιχώθηκε με κατάλληλα προϊόντα εκσκαφής ο πυθμένας της λιμνοδεξαμενής.
  • Ολοκληρώνεται η σκυροδέτηση της δεξαμενής καθίζησης.
  • Ξεκινάει η σκυροδέτηση της δεξαμενής καθαρών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τον Προστάτη τους Άγιο Αρτέμιο τίμησαν οι αστυνομικοί
Επόμενο άρθρο Αρχίζει το 4ο Κύπελλο Σύγχρονου Τάβλι