Ειδήσεις

Καραγκιοζοτρεχάματα στις παιδικές Βιβλιοθήκες


Ξεκίνησε και η τελευταία εβδομάδα της 8ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, με μια όμορφη και διασκεδαστική δράση σε δύο παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ Δήμου Καρδίτσας.

“Ο καραγκιόζης στην βιβλιοθήκη”. Με αυτή την παράσταση στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοκκλησίου, τα παιδιά άκουσαν την ιστορία του Θεάτρου Σκιών η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ως τέχνη αναπτύχθηκε τον 11ο αιώνα μ. Χ. στις χώρες της Ασίας και είχε θρησκευτική σημασία καθώς ήταν στενά συνδεδεμένη με το βασίλειο των νεκρών. Οι Έλληνες γνώρισαν το Θέατρο Σκιών την περίοδο της τουρκοκρατίας καθώς παίζονταν στη σκλαβωμένη πατρίδα ο τούρκικος Καραγκιόζης για να ψυχαγωγούνται οι Τούρκοι. Ιδρυτής του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα θεωρείται ο Μπραχάλης με καταγωγή από την Καλαμάτα. Αυτός που έδωσε ελληνικό χαρακτήρα στο θέατρο σκιών, ήταν ο Μίμαρος ο Πατρινός, ψάλτης ο οποίος απάλλαξε το θέαμα από το χυδαίο περιεχόμενο και δημιούργησε ηρωικά έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική επανάσταση. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, έχει και ο δικός μας Καρδιτσιώτης Καραγκιοζοπαίχτης, ο Μάκης Χάρμπας που δίνει ξεχωριστή χαρά σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, με τις ξεκαρδιστικές του παραστάσεις.

Καραγκιοζοτρεχάματα και στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Φανουρίου”. Τα παιδιά άκουσαν για την ζωή του Καραγκιόζη, από που ξεκίνησε και πως έφτασε στα μέρη μας μέχρι σήμερα. Κατασκεύασαν τις φιγούρες του Καραγκιόζη, της Αγλαΐας και του Κολλητήρι.
Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις σε τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα:
Στην Παιδική βιβλιοθήκη της συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα” και του “Αγίου Νικολάου”: Φως και σκιά – Καραγκιοζοτρεχάματα. Μια μικρή αναφορά στο θέατρο σκιών, από που ξεκίνησε, πως έφτασε στα μέρη μας, πως γεννήθηκε ο Καραγκιόζης.. Και στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Παυσιλύπου” Για φαντάσου…τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία…Ένα παιχνίδι δημιουργικότητας, φαντασίας, συνδυαστικής σκέψης και ομαδοσυνεργατικότητας, που θα βοηθήσει τα παιδιά με τρόπο ανατρεπτικό και παιγνιώδη να ανασυνθέσουν ένα βιβλίο, να διαβάσουν κείμενά του, να γνωρίσουν τους ήρωές του και να παρατηρήσουν τα περικειμενικά στοιχεία του.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12.30 και απευθύνονται σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α’ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.
Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.
Και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε υπαίθριες πεπονιές
Επόμενο άρθρο Αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγούλα του Δήμου Μουζακίου