Κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία του τοπικού ΣΤΜΕΔΕ


Η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, της οποίας  μέλος είναι και ο Τοπικός Σύνδεσμος Εργοληπτών, αποφάσισε κινητοποίηση του κλάδου 22 και 23 Οκτωβρίου 2008, για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κλάδο όπως:

– Οι δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που επέρχονται στις ατομικές επιχειρήσεις των εργοληπτών με την κατάργηση του αφορολόγητου ποσού των 10500 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.3697/2008.

– Το ασφαλιστικό και η κατάργηση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και του Τ.Π.Ε.Δ.Ε., με την υπαγωγή τους στο Ε.Τ.Α.Α., όπου πλέον υπάγονται εκτός των μηχανικών, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ. και ο κίνδυνος κατασπατάλησης των αποθεματικών τους.

– Η απαξίωση των συλλογικών αποφάσεων των Εργοληπτικών Οργανώσεων από την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

– Η υποβαθμισμένη λειτουργία του τοπικού γραφείου του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Έτσι τα μέλη του Τοπικού Συνδέσμου κατέλαβαν τα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ, κατάληψη η οποία θα διαρκέσει μέχρι αύριο, προκαλώντας δυσφορία στους κλάδους που συνεργάζονται με τον Σύνδεσμο Εργοληπτών, ενώ κατά τη διάρκεια παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου κάλεσε όλους τους μηχανικούς της πόλης να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους:

– Απαιτούμε την πλήρη κατάργηση του άρθρου 14 του Ν.3697/2008 και την επαναφορά της αναγκαίας τιμαριθμοποίησης του αφορολόγητου ποσού.

– Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε την συμπεριφορά και νοοτροπία της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η οποία αγνόησε και απαξίωσε τις συλλογικές αποφάσεις των Εργοληπτικών Οργανώσεων και του Τ.Ε.Ε. που αφορούν την συμμετοχή εκπροσώπων τους στα όργανα Διοίκησης του νέου ενοποιημένου ταμείου Ε.Τ.Α.Α. Η κ. Υπουργός με απόφασή της απέκλεισε τον εκπρόσωπο της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., με στόχο την δημιουργία κλίματος καχυποψίας μεταξύ των Εργοληπτών, αλλά και επειδή αυτό επέβαλε η «λογική» του κυβερνητικού ελέγχου του Ε.Τ.Α.Α. Με την απόφασή της αυτή η κ. Υπουργός ουσιαστικά απέκλεισε τον εκπρόσωπο των ατομικών εργοληπτικών επιχειρήσεων της περιφέρειας που αντιπροσωπεύουν το 70% των εργοληπτών, βάζοντας στη θέση του τον εκπρόσωπο των μεγάλων ανωνύμων τεχνικών εταιριών.

– Ζητάμε την αποδοχή της πρότασης ορισμού εκπροσώπων για το Ε.Τ.Α.Α. όπως έχει δοθεί από το Τ.Ε.Ε. και τις Εργοληπτικές Οργανώσεις στην κ. Υπουργό, ώστε ν’ αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Υπουργείου και τεχνικού κόσμου.

– Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό του Τοπικού Γραφείου του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., την μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και την άμεση ανανέωση των ελεγκτών γιατρών και φαρμακοποιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Μηχανικών.

Ο κ. Μπαρμπούτης

«Μετέχω στο 25μελές Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων ΕΔΕ, την ΠΕΣΕΔΕ. Με τον Πρόεδρο του τοπικού συνδέσμου κ. Α. Αντωνάκη, εκπροσωπούμε την ΠΕΣΕΔΕ στην σημερινή κατάληψη των γραφείων του τοπικού ΤΣΜΕΔΕ. Η σημερινή μας κινητοποίηση μαζί με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ και του Συλλόγου Μηχανικών έχει σχέση αφ’ ενός με τον πρόσφατο Ν.3697/2008 όπου επιβάλλονται σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις και αφ’ ετέρου με την ένταξη του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΠΕΔΕ σε ένα ενοποιημένο ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών, το ΕΤΑΑ. Σε ό,τι έχει σχέση με τα φορολογικά θέματα, τα ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Πυργιώτης και συμφωνούμε απόλυτα. Σε ότι αφορά το ΕΤΑΑ, το νέο ενοποιημένο ταμείο, κατά πρώτον έχουμε από καιρό εκφράσει την αντίθεσή μας στην δημιουργία του, φοβούμενοι ότι ο μόνος λόγος σύστασής του είναι να περιέλθει ο έλεγχος των πλούσιων αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΠΕΔΕ σε κυβερνητικό έλεγχο και κάλυψη ελλειμμάτων άλλων ταμείων. Κατά δεύτερο, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου που ξεκίνησε η λειτουργία του, φάνηκαν οι προθέσεις του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με τον ορισμό των μελών διοίκησης του νέου ταμείου, όπου η κοινή πρόταση όλων των εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου με επικεφαλής το ΤΕΕ, δεν έγινε δεκτή από την κα Υπουργό, αφού αντικαταστάθηκε ο εκπρόσωπος της ΠΕΣΕΔΕ, δηλ. της εργοληπτικής οργάνωσης που εκπροσωπεί το 70% των εργοληπτών μελών του ΤΣΜΕΔΕ με (επιπλέον) δεύτερο εκπρόσωπο των μεγάλων ανωνύμων τεχνικών εταιριών. Οι προθέσεις της κας Υπουργού είναι προφανείς. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι η ΠΕΣΕΔΕ, η πρώτη εργοληπτική οργάνωση στην χώρα, ήταν αυτή που ίδρυσε το 1934 το ΤΣΜΕΔΕ, είναι αυτή  που εκπροσωπεί 49 συνδέσμους σε 49 νομούς της χώρας, είναι αυτή που για πολλά χρόνια στήριξε το ΤΣΜΕΔΕ με την κάλυψη των δαπανών προσωπικού και λειτουργίας πολλών περιφερειακών του γραφείων. Κατά της απόφασης αυτής της κας Υπουργού η ΠΕΣΕΔΕ και το ΤΕΕ καταθέτουν προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια. Επίσης έχει ήδη αποσταλεί σχετική επιστολή στον κο πρωθυπουργό. Ζητάμε επίσης τον εκσυγχρονισμό του τοπικού γραφείου του ΤΣΜΕΔΕ, την ανανέωση της σύμβασης του ελεγκτή ιατρού καθώς και της σύμβασης με τους φαρμακοποιούς, την μονιμοποίηση των μη μόνιμων υπαλλήλων του υπάρχοντος προσωπικού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μηχανικών».

Εξαρχής αντίθετο το ΤΕΕ

Το ΤΕΕ ήταν εξ αρχής αντίθετο στη ψήφιση του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, την ενοποίηση των ταμείων των επιστημόνων, και τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Από 1-10-2008 μπήκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος καταργώντας τα υπάρχοντα ταμεία (όπως και το ΤΣΜΕΔΕ), και δημιουργώντας πλείστα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Για το ΤΕΕ το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει τελείωσει.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των μηχανικών, πέρα από το γενικό στόχο κατάργησης του νόμου στην πράξη, θέτει τα παρακάτω αιτήματα:

– Ομοιογενής ασφαλιστική αντιμετώπιση παλαιών και νέων ασφαλισμένων

– Καμία απώλεια πόρων για το Ταμείο, από ΣΔΙΤ και Συμβάσεις Παραχώρησης

– Αύξηση της κύριας σύνταξης σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

– Πάγωμα των εισφορών και υλοποίηση της δέσμευσης για μείωση των εισφορών σε κατηγορίες εργαζομένων

– Απόσυρση των ρυθμίσεων από το Ταμείο που αφορούν τις εισφορές στο σύνολο των αποδοχών και όχι στο βασικό μισθό

– Τροποποίηση του ν.3518/06 για ίση μεταχείριση μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών σχετικά με την επικουρική ασφάλιση

– Έκπτωση 30% στις εισφορές για την ειδική προσαύξηση την πρώτη πενταετία, για  τους ασφαλισμένους μετά την 1-1-1993

– Άμεση σύνταξη του Κανονισμού Κλάδου Ειδικών Παροχών

– Ανασύνταξη του Κανονισμού του Κλάδου Υγείας

– Απόδοση των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο

– Πλήρης εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης

– Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να διασφαλίζει με διαφάνεια την περιουσία του ταμείου και την αξιοποίηση των μεγάλων αποθεματικών του

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων πραγματοποιείται 22 και 23 Οκτωβρίου κατάληψη των γραφείων του τοπικού ΤΣΜΕΔΕ, και καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν.

Προηγούμενο άρθρο Κατήγγειλαν τη νέα αντιλαϊκή φοροεπιδρομή της κυβέρνησης
Επόμενο άρθρο Στο 95% η συμμετοχή των εμπόρων της Καρδίτσας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΕΣΕΕ