Στο 95% η συμμετοχή των εμπόρων της Καρδίτσας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΕΣΕΕ


Τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στον εμπορικό και γενικότερα στον επιχειρηματικό κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης οι επιπλέον αφαίμαξη της αγοράς είναι το λιγότερο παράλογη, άρα δικαιολογημένη και η γκρίνια της αγοράς. Φαίνεται όμως δυστυχώς ότι στους χαλεπούς καιρούς μας η διάθεση για γκρίνια περισσεύει, η αντίστοιχη όμως για διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις «πνέει τα λοίσθια». Παρ’ότι λοιπόν οι καταστηματάρχες της πόλης μας συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση, κλείνοντας τα καταστήματά τους σε ποσοστό 95%, σχεδόν κανένας όμως απ’αυτούς -πλην ελαχίστων- δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση που είχαν στη συνέχεια στο χώρο εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Ωστόσο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Βασίλης Ζησόπουλος, μιλώντας στους λιγοστούς συμμετέχοντες, τόνισε τα εξής: 

«Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται στα πλαίσια των κινητοποιήσεων του εμπορικού κόσμου ενάντια στα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα. Όπως όλοι γνωρίζετε, το αφορολόγητο όριο των _10.500 καταργήθηκε και επιβάλλεται χαράτσι 10%. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Υπουργός επί των Οικονομικών διέβαλε ολόκληρο των κλάδο μας χαρακτηρίζοντάς μας ευθέως «φοροκλέφτες». Παρουσίασε στατιστικές σύμφωνα με τις οποίες το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Ακόμα κι αν αυτό είναι αληθές, θα έπρεπε η πολιτεία, όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενο, πολιτισμένο και σοβαρό κράτος να εντοπίσει τους φοροφυγάδες και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή υποστηρίζουμε με σθένος και θα την επιβάλλουμε, διότι είναι δίκαιη, σωστή, κρυστάλλινη και διαυγής. Η εξίσωση των παραβατών, οι οποίοι αποτελούν εξαίρεση, με τους έντιμους του κλάδου μας, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, από τη μεριά του Υπουργού, συνιστά ισοπέδωση που μαρτυρά πανικό λόγω υστέρησης των εσόδων και ασέβεια απέναντι σ’ ένα χώρο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Το ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί επί χρόνια. Ο νόμος που ψηφίστηκε μπορεί να διορθώνει κάποιες αδικίες και να νοικοκυρεύει εν μέρει το σύστημα, αλλά οπωσδήποτε δεν ρυθμίζει ούτε αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα που αφορούν τους εμπόρους και παραμένουν άλυτα. Η διοίκηση της ΕΣΕΕ συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις της Βουλής επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και κατέθεσε μάλιστα και υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο εμπορικός κόσμος της Καρδίτσας αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της ΕΣΕΕ με κλείσιμο των καταστημάτων τη σημερινή ημέρα και με ανάρτηση αφισών με σύνθημα: «ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ». Είναι αυτονόητο ότι το σύνολο των εμπόρων πρέπει να πειθαρχήσει σ’ αυτή την απόφαση. Τα προβλήματα που μας απασχολούν δεν έχουν χρώμα. Δεν είναι ούτε γαλάζια, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα. Είναι προβλήματα κοινά που πλήττουν τα συμφέροντά μας. Η συμμετοχή μας στην κινητοποίηση δεν υπαγορεύεται από κομματικές σκοπιμότητες. Δεν διαπνέεται ούτε από υπερβάλλοντα αντιπολιτευτικό ζήλο γενικεύοντας την κριτική, ούτε από μετριοπάθεια που εξωραΐζει τα πράγματα και στέλνει μηνύματα κεκαλυμμένης ανοχής στα μέτρα που λαμβάνονται. Η συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις χαρακτηρίζεται από μέτρο.

Αντιδρούμε στα συγκεκριμένα μέτρα που με συγκεκριμένο τρόπο πλήττουν τα συμφέροντά μας. Δεν ανεχόμαστε τη γενική ηθική ισοπέδωση του κλάδου μας. Δεν αποδεχόμαστε την προσβολή που επιχειρείται εναντίων μας. Δεν συμφωνούμε με τη ληστρική επιδρομή που εξελίσσεται εις βάρος μας. Κινητοποιούμαστε μαζικά στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Μήνυμα αποφασιστικότητας για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα μας μέχρι την τελική μας δικαίωση».

Προηγούμενο άρθρο Κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία του τοπικού ΣΤΜΕΔΕ
Επόμενο άρθρο Ένταξη των τσιγγάνων στην κοινωνία