Καταγγέλλουν την ένταξη του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – Οι συνταξιούχοι δημοτικοί-κοινοτικοί υπάλληλοι του Νομού


Επιστολή προς τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας καθώς και στους Δημάρχους του Νομού, απέστειλε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοτικών – Κοινοτικών Υπαλλήλων Ν. Καρδίτσας, καταγγέλλοντας την ένταξη του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αναλυτικά αναφέρουν:

Με έκπληξη πληροφορούμαστε την ανακοίνωση του Υπουργού Εργασίας περί ένταξης του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επί της ουσίας έχουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

  1. Η λειτουργία του ΟΠΑΔ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς δεν επιδοτείται, ενώ γίνεται με το ελάχιστο ποσοστό του 7% των εισφορών ασφαλισμένου – εργοδότη που παρακρατείται. Το υπόλοιπο 93% αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ καθιστώντας τον ΟΠΑΔ τον βασικό του χρηματοδότη. Όσον αφορά στα ενοίκια των περιφερειακών του υπηρεσιών, ήδη γίνεται προσπάθεια να στεγαστούν σε κτίρια άλλων δημόσιων υπηρεσιών π.χ. Στα κενά κτίρια των καταργηθέντων ΟΕΚ, ενώ ο ΟΠΑΔ διαθέτει 5 ιδιόκτητα κτίρια. Αντίθετα με τη λειτουργία του ΟΠΑΔ εξασφαλίζεται τεράστιο οικονομικό όφελος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε οτι με την απογαρφή που διενεργείται φέτος έχουν εντοπιστεί ήδη πάνω από 38.000 παράνομα βιβλιάρια.
  2. Θεωρούμε επομένως οτι η διαφημιζόμενη αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους υπαλλήλους του δημοσίου δεν πραγματοποιείται με το να διοχετευθούν 1.700.000 ασφαλισμένοι δημοσίου και δήμων στις «ατέλειωτες» ουρές του ΙΚΑ. Αυτό που σχεδιάζεται με την εξαγγελθείσα ένταξη επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος που έγινε με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δημιουργήθηκε για το νοικοκύρεμα στο χώρο της υγείας και σήμερα βρίσκεται σε λειτουργικό κώμα παρουσιάζοντας αδυναμία να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του.
  3. Η ένταξη του ΟΠΑΔ θα δημιουργήσει τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα καθώς το μητρώο του ΙΚΑ είναι τελείως διαφορετικό από το Μητρώο Δημοσίου και το ΙΚΑ.
  4. Δεν βελτιώνονται οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υγείας σε χρήμα προς τους ασφαλισμένους αφού αυτές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτύνται από το ίδιο ποσοστό εισφορών ενώ δεν εξαγγέλλεται κάποια νέα παροχή. Αντίθετα ούτε οι ήδη υπάρχουσες παροχές δεν διασφαλίζονται καθώς το ΙΚΑ παρουσιάζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα ενώ ο ΟΠΑΔ είναι οικονομικά υγιής.

Από τα παραπάνω προκύπτει οτι η σημερινή βιαστική, μοναδική εξαγγελθείσα ένταξη αντί να λύνει δημιουργεί προβλήματα με μόνο στόχο το ΙΚΑ να οικειοποιηθεί τα αποθεματικά του ΤΥΔΚΥ, αδιαφορώντας για το επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στο μέλλον, καθώς καμία πρόβλεψη δεν παρουσιάστηκε για τον τρόπο λειτουργίας και τη διατήρηση των δομών που τους εξυπηρετούν σήμερα. Θεωρούμε οτι η ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι μεγάλη καθώς είναι πρωτόγνωρτο να καταργείται ασφαλιστικό ταμείο. Με άξονα διεκδίκησης τη συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας του ΟΠΑΔ και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ξεκινάμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτικών κομμάτων.

 

 

Για τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δημοτικών – Κοινοτικών Υπαλλήλων Ν. Καρδίτσας

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Κακάβας

Προηγούμενο άρθρο ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ 81ΧΡΟΝΗ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΙΣΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΝ 20 ΕΥΡΩ
Επόμενο άρθρο Δημοτικά Ποδήλατα Καρδίτσας: Η Καρδίτσα επιμένει...ποδηλατικά