Ειδήσεις

Καταδικάζουμε το πραξικόπημα στη Βολιβία


Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο το πραξικόπημα στη Βολιβία που σχεδιάστηκε-υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ και πραγματοποιήθηκε μαζί με την ολιγαρχία της χώρας και το όργανο των ιμπεριαλιστών στην αμερικάνικη ήπειρο, τον «Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών»  (OAS).

Οι ανατρεπτικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες πριν και μετά τις εκλογές της 20ης Οκτώβρη, οδήγησαν με τη συνδρομή στρατού και αστυνομίας στην από καιρό επιδιωκόμενη ανατροπή του νόμιμα επανεκλεγμένου προέδρου Έβο Μοράλες, με ενορχηστρωμένες διαδηλώσεις, επιθέσεις κλπ. οι αντιδραστικές δυνάμεις. Προηγήθηκαν ενορχηστρωμένες διαδηλώσεις, απειλές  και επιθέσεις των αντιδραστικών δυνάμεων στην πόλη της Λα Παζ, εναντίον των πολιτικών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των κοινωνικών κινημάτων αποτελούν φασιστικές πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι απειλές εναντίον πρεσβειών, όπως αυτές της Βενεζουέλας, της Κούβας και του Μεξικού, τροχιοδεικτικές των κατευθύνσεων του πραξικοπήματος.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ και το «μήνυμα» Η Βολιβία «δείχνει τον δρόμο» σε Βενεζουέλα και Νικαράγουα , δείχνουν τη δύσκολη και επικίνδυνη συνέχεια που επιφυλάσσουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ στους λαούς των συγκεκριμένων χωρών. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ μη αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν, στην πραγματικότητα υποστήριξε έμμεσα το πραξικόπημα.

Το πραξικόπημα στη Βολιβία είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων–πραξικοπημάτων στη Λατινική Αμερική. Θυμίζει μαύρες ημέρες αμετάκλητα καταδικασμένες στη συνείδηση των λαών όλου του κόσμου. Στις συνθήκες λυσσαλέου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κρατών για το μοίρασμα των αγορών και του πλούτου των λαών και τα πραξικοπήματα και η πολιτική των κανονιοφόρων γίνονται εργαλείο επιβολής όταν τα «ειρηνικά μέσα» δεν επαρκούν για να φέρουν τα πράγματα στα μέτρα των συμφερόντων κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας επισημαίνει την ανάγκη έντασης της επαγρύπνησης μπροστά στις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις . Ακόμα μια φορά διακηρύσσουμε τη θέση μας. Η πορεία κάθε χώρας είναι υπόθεση του λαού της και μόνο αυτού. Το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα καλεί σε καταδίκη του πραξικοπήματος , σε αλληλεγγύη στο λαό της Βολιβίας και των άλλων χωρών που είναι στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους .

Προηγούμενο άρθρο Οι Εξουσιαστές του Γιώργου Παπακώστα παρουσιάζονται στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα