Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας: «Τηλεφωνήσατε: Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως»


Η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας θα προβάλει την  Τρίτη 23 Οκτώβρίου την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Τηλεφωνήσατε: Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως». Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Παυσίλυπο στις 10.00 μ.μ. με είσοδο 5 ευρώ και 3 ευρώ για τα μέλη της Λέσχης.

Υπόθεση: Ένας πρωταθλητής του τένις σχεδιάζει να δολοφονήσει τη γυναίκα του για να την κληρονομήσει, αλλά το «τέλειο» σχέδιό του, του επιστρέφει μπούμεραγκ.
Υπάρχει τέλειος φόνος; Ο Χίτσκοκ βασισμένος στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Φρέντερικ Κνότ παραδίδει μαθήματα μοντάζ εσωτερικού χώρου και καταγράφει με χειρουργική ακρίβεια σχέσεις και εσωτερικές σκέψεις με ηρωες ένα ζευγάρι που δεν αγαπιέται πια, τον εραστή της γυναίκας κι ένα πτώμα που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να χρεωθεί για να επέλθει η κάθαρση. Υπέροχες ερμηνείες και σκηνοθεσία. Χιούμορ έντονο, υποδόριο, αγγλικό.

Πρωταγωνιστούν: Γκρέις Κέλι, Ρέι Μιλάντ/ Έτος παραγωγής: 1954

Μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Χίτσκοκ. Υπέροχες ερμηνείες που περιστρέφονται γύρω από τα έπιπλα ενός δωματίου, αποκλειστικά φιλμαρισμένη σε ένα χώρο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την μαεστρία του σκηνοθέτη που καταφέρνει και να μην κουράσει τον θεατή και να δημιουργήσει μια εξαιρετική ταινία χωρίς πομπώδη πλάνα.

Αντίθετα με τον περιορισμό πολλών σκηνοθετών που μειοδοτούν όταν διασκευάζουν θεατρικά και σκέφτονται θεατρικά όταν κλείνονται σε τέσσερις τοίχους, ο Χίτσκοκ κάνει μεγάλο σινεμά δωματίου, εισχωρώντας βαθιά στην ψυχή των εμπλεκομένων, ειδικά επειδή δεν μπορούν να δραπετεύσουν. Μεγιστοποιεί την απειλή, μεγεθύνει τον φόβο, περιπλέκει το μοντάζ και εντείνει το μυστήριο, κρατώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στα κλειδιά της λύσης και τη σημειολογία του λόγου και της εμφάνισης.

Στο «Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου δράσεως» ο Χίτσκοκ είχε να παίξει και μ’ ένα καινούργιο για την εποχή παιχνίδι: το 3-D, την τρισδιάστατη οθόνη, που μπορεί να μην ήταν στο επίπεδο του «Avatar», αλλά του έδινε την ευκαιρία να φτιάξει μερικές διασκεδαστικές σκηνές, με διάφορα αντικείμενα που ξάφνιαζαν τον θεατή της εποχής. Αν και, τελικά, ο Χίτσκοκ, που δεν είχε μείνει ικανοποιημένος με το 3-D, διοργάνωσε την πρεμιέρα σε μονοδιάστατη προβολή! Η ταινία βλέπεται, ακόμη και σήμερα, με την ίδια απόλαυση, που πηγάζει από τους τρόπους με τους οποίους ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει τις διάφορες σκηνές: με τους φωτισμούς, το σασπένς και το μυστήριο να δίνονται με πρωτοτυπία, έστω κι αν από τότε αρκετά απ’ αυτά έχουν αντιγραφεί από πολλούς – ποτέ όμως με την ίδια φαντασία και φρεσκάδα!

Προηγούμενο άρθρο «Γ. Γεννάδιος: Η διοίκηση του Δήμου να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της ώστε να δεσμευτεί έστω για τα στοιχειώδη»
Επόμενο άρθρο Νέα Μαθήματα στο Ωδείο Ευθυμιάδη - Μουσικοθεραπεία: Θεωρία και Πράξη