Ειδήσεις

Κινητοποίηση της ΕΟΑΣΚ έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ στην Καρδίτσα


Με θέματα τα προβλήματα που οξύνονται με την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και τον προγραμματισμό των δράσεων για το επόμενο διάστημα, συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Μαΐου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Αρχικά εκτιμήθηκε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα παρά την καραντίνα η ομοσπονδία είχε ενεργή συμμετοχή σε όλες τις συμβολικές κινητοποιήσεις ή παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων, όπως στις 7 Απρίλη μέρα δράσης για την υγεία, στις 15 για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στις 28 για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την πρωτομαγιά. Ταυτόχρονα κάναμε παρεμβάσεις και για αγροτικά ζητήματα όπως για τις πλημμύρες, διεκδικήσαμε  να γίνουν έργα υποδομής, για την αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς λαϊκών αγορών κ.λ.π.. Δεν μείναμε σιωπηλοί είμαστε  παρόντες και αγωνιζόμαστε μαζί με όλο το λαϊκό κίνημα.

Στη συνέχεια εξετάστηκε η κατάσταση που υπάρχει στους μικρομεσαίους αγρότες.
-Για ακόμη μία χρονιά παραμένει το αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών σε όλα τα προϊόντα. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, και της σημερινής, εκκοκκιστές, βιομήχανοι, έμποροι αρπάζουν κοψοχρονιά την παραγωγή και την πουλάνε ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση. Απαιτούμε κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα επαρκές εισόδημα ώστε να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

-Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο, πολύ πιο αυξημένο σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ιδιαίτερα στο θέμα του πετρελαίου η κυβέρνηση το παρέχει αφορολόγητο σε εφοπλιστές και βιομηχάνους, ενώ διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επιστροφή. Την ίδια στιγμή η τιμή για τους αγρότες παραμένει σε υψηλή.  Οι δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στη Λάρισα προεκλογικά τον Μάιο έχουν παραμείνει λόγια του αέρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

– Το κόστος παραγωγής και διαβίωσης για τους μικρομεσαίους αγρότες, έχει αυξηθεί από τις νέες αυξήσεις 8-10% της τιμής του αγροτικού και οικιακού ρεύματος, την ώρα που βιομηχανίες με απλήρωτους λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ παίρνουν πολύ πιο φθηνά το ρεύμα. Διεκδικούμε άμεση μείωσή κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος και αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
Καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην επισκευή βλαβών στο δίκτυο, σε μια κρίσιμη περίοδο για την άρδευση των καλλιεργειών. Άμεσα πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων (στελέχωση υπηρεσιών, ανταλλακτικά κλπ).

Επίσης καταγγέλλουμε οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος έγινε σε αγροκτηνοτροφική μονάδα ή νοικοκυριό τις ημέρες της καραντίνας ή τις πρώτες ημέρες μετά την άρση των μέτρων και ζητούμε την άμεση επανασύνδεση της παροχής χωρίς καμία επιβάρυνση.

Για τα προβλήματα αυτά που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα, καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που θα γίνει την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 10 το πρωί έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ- ΔΕΔΔΗΕ  στην Καρδίτσα.

 Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ό,τι κατακτήσαμε, ό,τι ανάσα πήραμε ήταν αποτέλεσμα του αδιάκοπου και επίμονου αγώνα μας. Καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε το παραμικρό και τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνες μόνο με το ανάθεμα ή σαν θεατές από την τηλεόραση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Η Καρδίτσα εδραιώνεται στην κορυφή της Ευρώπης για την βιώσιμη μετακίνηση