Κινητοποιήσεις των ΕΒΕ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων (εβε) στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, παραχώρησαν συνέντευξη, παρουσιάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και μια σειρά μέτρων που μπορούν να παρθούν προς άρση της οικονομικής ανέχειας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων κ. Κώστας Τσιγαρίδας άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, καθώς, όπως ο ίδιος δήλωσε, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οδηγεί σε αφαίμαξη στο εισόδημα των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, ενώ κάλεσε όλα τα σωματεία και τις ενώσεις να διεκδικήσουν φιλολαϊκά μέτρα.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Καταγγέλλουμε  τη νέα φορολογική ληστρική, αφαίμαξη που επιχειρεί η κυβέρνηση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στο εισόδημα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Βιοτεχνών – Εμπόρων και αυτοκινητιστών και στους εργαζόμενους και με το οποίο απροκάλυπτα ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα:

-Καταργεί το αφορολόγητο όριο το οποίο μέχρι τώρα ήταν στα 10,500 € και επιβάλλει φορολογία για αυτά εισοδήματα με συντελεστή 10%, για το φτωχότερο κομμάτι των αυτoαπασχoλoύμενων.

-Επαναφέρει το εκβιαστικό εισπρακτικό μέτρο της περαίωσης για τα έτη 2000 έως 2006, που φορτώνει με νέους φόρους τους μικρούς ΕΒΕ και συγχρόνως διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φοροφυγάδες.

– Αφού με τη πολιτική της φόρτωσε με χρέη τις μικρές επιχειρήσεις, τώρα προχωράει σε δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

– Μειώνει ακόμη πιο πολύ τον φορολογικό συντελεστή στις Ανώνυμες Εταιρίες, από 45% που ήταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το έφτασαν στο 25% με προοπτική το 20%.

– Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη στα Ι.Χ.

Ακόμη στο νομοσχέδιο επιχειρείται μια γιγαντιαία διαστάσεων ιδιωτικοποίηση του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, δηλαδή Νοσοκομεία- Ασφαλιστικά ταμεία – οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα λειτουργούν με βάση επιχειρηματικό σχέδια, όπως οι Ανώνυμες Εταιρίες, δηλαδή νέα βάρη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχωρίσει τα λαϊκά στρώματα σε «συνεπείς» και μη «συνεπείς», τοποθετώντας όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ στους φοροδιαφυγάδες.

Όμως η κυβέρνηση δέσμια της πολιτικής της, υπηρετώντας με συνέπεια το μεγάλο κεφάλαιο – το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – δίνει τη δυνατότητα στις ανώνυμες εταιρίες και στις μεγάλες επιχειρήσεις να διαφεύγουν «νόμιμα» ή να μην πληρώνουν φορολογία, όπως π.χ. εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο. Αντίθετα γι΄ αυτές τις επιχειρήσεις δημιουργούν δήθεν

αναπτυξιακούς νόμους και πάμπολλες φοροαπαλλαγές.

Μεγάλες ευθύνες για την αντιλαϊκή πολιτική έχουν και οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ που με τον δικό της τρόπο η κάθε μία εξυπηρετεί την ασκούμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Καλούμε όλα τα σωματεία και Ενώσεις μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, να αντιπαλέψουμε τη συγκεκριμένη πολιτική, να αναγκάσουμε τη κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και να διεκδικήσουμε φιλολολαϊκά μέτρα όπως:

1. Κάθε αυτοαπασχολούμενος – μικρός ΕΒΕ να φορολογείται με βάση τα καθαρά του έσοδα (κέρδη), τα οποία προκύπτουν από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα του, όπως αυτά προκύπτουν από τα παραστατικά στοιχεία και τα οποία καταχωρούνται στα βιβλία του και είναι υποχρεωτικά για όλες τις αγοραπωλησίες και τα άλλα έξοδα (ενοίκιο, φως, τηλέφωνο κλπ)

2. Κατάργηση της διαδικασίας περαίωσης και συνάφειας.

3. Φορολογικές ελαφρύνσεις για τα πρώτα τουλάχιστον πέντε χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της μικρής επιχείρησης. Παροχή αφορολόγητου ποσού για τον εκσυγχρονισμό της μικρής επιχείρησης.

4. Αναγνώριση υπό προϋποθέσεις, ως δαπάνη στο ύψος του κατώτερου μισθού της ΣΣΕ, για την άτυπη απασχόληση ενός μέλους της οικογένειας.

5. Κατάργηση των Δημοτικών Φόρων.

6. Τα καθαρά έσοδα (κέρδη) όπως προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία τα μερίσματα των συνεταιρισμών φορολογούνται ως προσωπικό εισόδημα των μετόχων συνεταίρων με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

7. Αφορολόγητο ατομικό όριο 15.000 € και οικογενειακό αφορολόγητο εισόδημα 30.000 € προσαυξημένο κατά 5.000 Ε για κάθε παιδί. Προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Ετήσια τιμαριθμοποίηση των ορίων.

8. Τεκμήριο για αγορά μετόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ειδών πολυτελείας.

9. Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα αναγκαία είδη λαϊκής κατανάλωσης.

10. Φορολογική επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των μεγάλων εισοδημάτων».

Προηγούμενο άρθρο Ο Πολιτιστικός Οδηγός της ΔΕΤΑΚ
Επόμενο άρθρο Απομάκρυνση Ρουσόπουλου από την κυβέρνηση ζητά ο Π.Τατούλης