Ο Πολιτιστικός Οδηγός της ΔΕΤΑΚ


Παραδόθηκε στο κοινό της Καρδίτας ο Πολιτιστικός Οδηγός της ΔΕΤΑΚ. Μία ενέργεια που θα χρεωθεί στα «συν» της ΔΕΤΑΚ αφού κάλυψε ένα κενό που υπήρχε χρόνια στην Καρδίτσα.

Οι φορείς της Καρδίτσας αντιδράσανε θετικά και τοποθετηθήκανε για την έκδοση:

Ο κ. Bερίλλης

O οδηγός που κρατάτε στα χέρια σας είναι το καλωσόρισμά μας στους επισκέπτες της πόλης και του Δήμου Καρδίτσας, στους οποίους θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να επισκεφθούν τα ιστορικά, θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, τα μουσεία και τις πλατείες παρέχοντάς τους όλες εκείνες τις πληροφορίες που συνδέουν τους χώρους με την ιστορία της Καρδίτσας, έτσι ώστε η γνωριμία τους με το Δήμο μας να είναι ουσιαστική.

Θέλουμε φεύγοντας από την περιοχή μας να έχουν πάρει μαζί τους τις εικόνες και  το «άρωμά» της  και να μπορούν να ανακαλούν εύκολα στη μνήμη τους τις εντυπώσεις τους.

Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα ερέθισμα για τους δημότες να δουν  την πόλη τους με τη διεισδυτική ματιά του επισκέπτη, να σταθούν με ενδιαφέρον μπροστά σε κτίρια και χώρους που πέρα από σημεία καθημερινής διέλευσης είναι τοπόσημα, συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό της, να μάθουν τα  «μυστικά» που κρύβει γι’ αυτούς που θέλουν να την γνωρίσουν καλύτερα.

Με την έκδοση αυτού του εύχρηστου, καλαίσθητου και κατατοπιστικού οδηγού από το Δήμο Καρδίτσας, τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Αναψυχής και το Μουσείο Πόλης πιστεύουμε ότι καλύπτουμε ένα κενό που υπήρχε και συμβάλλουμε στην ανάδειξη της πόλης που αγαπάμε! 

O κ. Ξυδιάς

Η έκδοση του οδηγού της πόλης της Καρδίτσας είναι μια πρωτοβουλία της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού Αναψυχής Καρδίτσας σε συνεργασία με το Μουσείο Πόλης με την ένθερμη στήριξη του Δήμου Καρδίτσας.

Έρχεται να καλύψει ένα κενό πολλών ετών στην πληροφόρηση των επισκεπτών σχετικά με την πόλη που γεννηθήκαμε, μεγαλώνουμε, δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά και κοινωνικά και κυρίως αγαπάμε!

Είναι ο «ξεναγός» στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, τις πλατείες, τα μουσεία και τις ομορφιές της, έτσι ώστε η γνωριμία μαζί της να είναι ουσιαστική.

Ο οδηγός δεν απευθύνεται μόνο στους επισκέπτες, αλλά και σε όλους εμάς τους δημότες της. Μέσα από τις σελίδες του θα μάθουμε πράγματα που αγνοούσαμε για την πόλη και την ιστορία της και είναι σίγουρο ότι αυτό θα μας κάνει να την αγαπήσουμε περισσότερο!

Ας απολαύσουμε λοιπόν την περιήγηση στην πόλη και την ιστορία της!

Ο κ. Bότσης

Το έλλειμμα της ενημέρωσης σε σχέση με τα ιστορικά μνημεία και τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Καρδίτσας ήρθε να καλύψει η εκδοτική αυτή πρωτοβουλία, την οποία σήμερα παραδίδουμε επίσημα στο κοινό της πόλης. Ο καλαίσθητος οδηγός που κυκλοφορεί με πρωτοβουλία του Δήμου Καρδίτσας και της ΔΕΤΑΚ και με την επιστημονική ευθύνη του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας, δεν είναι απλώς ένα συνοπτικό εγχειρίδιο για τα μνημεία της πόλης που έλειπε. Αποδεικνύει ότι η συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου αλλά και πολιτιστικούς φορείς της πόλης όπως η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας  μπορούν να αποδώσουν επιστημονικά και αισθητικά άρτια  αλλά και κοινωνικά χρήσιμα αποτελέσματα., τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν και την τουριστική-οικονομική ανάπτυξη του Δήμου και του νομού γενικότερα.

H κ. Λέκκα

Η Καρδίτσα, η μικρότερη από τις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες, είναι σήμερα μια πόλη 40.000 περίπου κατοίκων και έκτασης  9 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Με «τα νώτα επί των Αγράφων» και εκτεινόμενη «επί του απεράντου [δυτικοθεσσαλικού] κάμπου», η πόλη προσδιορίστηκε λίγες μόλις δεκαετίες μετά την ίδρυσή της από τους Οθωμανούς, τον 15ο αιώνα, ως τόπος εμπορικών συναλλαγών ορεινών και πεδινών, λειτουργία που διατήρησε αμείωτη ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η συμμετρική της οργάνωση γύρω από τους κάθετους άξονες Υψηλάντου-Ταλιαδούρου-Φαναρίου & Καραϊσκάκη-Ανδρ. Παπανδρέου, η οποία υιοθετείται και στη διάταξη της ύλης του οδηγού, δεν εξυπηρετεί απλώς τεχνικούς και περιηγητικούς σκοπούς. Αποτυπώνει τον ιστορικό της ορίζοντα και τις διαχρονικές εξαρτήσεις της, διοικητικές, οικονομικές και πολιτισμικές, από τους πόλους Φανάρι, διοικητική έδρα της περιοχής στην πρώιμη τουρκοκρατία, Λάρισα, Τρίκαλα και Άγραφα.

Από το οθωμανικό κονάκι του 1861 και την Ζωοδόχο Πηγή Καμινάδων, μοναδικά σωζόμενα αρχιτεκτονικά δείγματα πριν το 1881, που η πόλη ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, ως το μοντερνιστικό κτήριο της αγοράς και τα σφαγεία του μεσοπολέμου, και από την εκλεκτικιστική «Άρνη» ως τον σύγχρονο «θερινό» δεν μεσολάβησε μόνο ο χρόνος αλλά και ραγδαίες εξελίξεις και μεταλλάξεις σε όλα τα επίπεδα ανθρώπινης δραστηριότητας και έκφρασης. Τα ίχνη που άφησαν στην όψη της πόλης είναι άραγε αρκετά και κατάλληλα διατηρημένα ώστε να ανασυνθέσουν την πορεία της στο σύντομο αυτό οδοιπορικό; Το αφήνουμε στην κρίση του αναγνώστη.

Για την έκδοση συνεργάστηκαν ο κ. Π. Κομπορόζος (κείμενα-εικονογραφική επιμέλεια), ο κ. Κώστας Κορκότζελος και αρκετά μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Καρδίτσας (φωτογραφίες).

Πληροφορίες και μελέτες παρείχαν μελετητές του Δήμου και πολλοί Καρδίτσιώτες, ενώ το αρχαιολογικό υλικό παραχώρησε ο προϊστάμενος της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων κ. Λεων. Χατζηαγγελάκης.

Τη γραφιστική επιμέλεια είχε το Δημιουργικό Εργαστήριο Θαυματρόπιο.

Προηγούμενο άρθρο 10ος Ποδηλατικός Δρόμος στο Τ.Δ. Παλαιοκκλησίου
Επόμενο άρθρο Κινητοποιήσεις των ΕΒΕ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο