Ειδήσεις

ΚΚΕ Καρδίτσας: Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η διαχείριση των αποζημιώσεων


Τους τελευταίους μήνες, ο λαός της περιοχής μας ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά. Η διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση και οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νομό μας, δημιούργησαν νέα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες οικογένειες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη μπροστά στις γιορτές. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες ανέχειας, καθώς πολύ εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία. Η απλήρωτη εργασία και η εργοδοτική αυθαιρεσία χτυπά κόκκινο. Χιλιάδες μικροί έμποροι και επαγγελματίες δεν έχουν εισόδημα καθώς τα μαγαζιά τους είτε είναι κλειστά είτε καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Ταυτόχρονα χιλιάδες αγρότες είδαν την σοδειά και τον εξοπλισμό τους να χάνονται μέσα στις λάσπες. Παράλληλα πολλά νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί στο ύψος των καταστροφών.

Είναι αλήθεια πως ο νομός μας χτυπήθηκε βαριά, σχεδόν σε όλη την έκταση του, εξαιτίας της απουσίας αντιπλημμυρικής προστασίας από την επέλαση του Ιανού στις 18 Σεπτέμβρη. Με τις κινητοποιήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα με κορύφωση το μεγάλο Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, ο λαός μας απαίτησε αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις στο 100% των ζημιών όλων των πληγέντων.  Η μαζικότητα και η επιτυχία του συλλαλητηρίου ήταν τόσο μεγάλη που θορύβησε τα κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να προσπαθούν με όλους τους τρόπους να «ξαναράψουν το ξηλωμένο τους κουστούμι», προπαγανδίζοντας καθημερινά πως δίνονται μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση των πληγέντων, με λίγα λόγια «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι».

Πριν από λίγες μέρες δόθηκε νέα παράταση στις ηλεκτρονικές αιτήσεις για την εφάπαξ αποζημίωση των 5000€  για τις κατοικίες και των 8000€  για τις επιχειρήσεις. Η όλη διαδικασία, έχει φουντώσει τη συζήτηση και τα ερωτηματικά πολλών πληγέντων για τις πραγματικές προθέσεις αυτών των ενεργειών από πλευράς της Κυβέρνησης. Δημιουργεί εύλογες απορίες η όλη διαδικασία σε αρκετούς ανθρώπους, αν πραγματικά όλες αυτές οι εφάπαξ αποζημιώσεις δίνονται σε αυτούς που έχουν πληγεί, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων. Ταυτόχρονα πολλά ερωτηματικά προκαλεί η διαχείριση των αποζημιώσεων  από το Δήμο Καρδίτσας (επίδομα 600€, επίδομα οικοσκευής), καθώς με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα, σε αντίθεση με άλλους δήμους, αυτών που έχουν λάβει χρήματα, την ίδια στιγμή που σε πολλούς πληγέντες δεν δόθηκαν αποζημιώσεις λόγω μιας σειράς απαγορευτικών προϋποθέσεων.

Πάνω στο πόνο και τη δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων που δημιουργεί η οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι παίζουν χοντρά παιχνίδια. Θέλουν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, να δημιουργήσουν πολιτική πελατεία μέσα από ένα μηχανισμό εξαγοράς συνειδήσεων και ρουσφετιών αξιοποιώντας τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες. Ταυτόχρονα θέλουν να αποσπάσουν την ανοχή του λαού, κλείνοντας του το στόμα μπροστά στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που τον αφήνουν εκτεθειμένο στη πανδημία και τις φυσικές καταστροφές. Διαφαίνεται  κίνδυνος  δημιουργίας « κοινωνικού αυτοματισμού», δηλαδή να φαγωθούμε μεταξύ μας για το ποιος πήρε και ποιος δεν πήρε,  ώστε να χτυπηθεί αυτό που τους τρομάζει πραγματικά και δεν είναι άλλο από την  αγωνιστική ενότητα και αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός της περιοχής μας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, πρέπει να βάλουν μπροστά τους τις πραγματικές τους ανάγκες και να μην υποστείλουν την σημαία του αγώνα από τα δίκαια αιτήματα, να διεκδικήσουν:

  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά – αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση. Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα.
  • Ουσιαστική αποζημίωση, να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με ευθύνη του κράτους (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος που προκλήθηκε από την πλημμύρα και την επιβολή του lockdown σε όλους όσους έχουν πληγεί. Τέτοιοι είναι οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που  δεν λειτουργούν, οι αγρότες που τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι- μελισσοκόμοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο.
  • Για τους πληγέντες που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα, να δοθεί μηνιαίο επίδομα στέγασης έως ότου με έξοδα του κράτους να ανακατασκευαστούν οι κατοικίες τους.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων του νομού σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη σε όλους τους πληγέντες.

Ο λαός της περιοχής μας να μην τσιμπήσει στα ύπουλα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του, να βγάλει συνολικά συμπεράσματα και να πιστέψει στη δύναμη του. Ο δρόμος της συνολικής διεκδίκησης και ρήξης με αυτό το βάρβαρο σύστημα είναι αυτός που θα ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων, αγροτών, εμπόρων και επαγγελματιών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αρνητικά όλα τα rapid tests σε Δημαρχείο και Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Δήλωση πρόεδρου ΠΕΔ Καρδίτσας Θάνου Σκάρλου για τα rapid tests