ΚΚΕ Καρδίτσας: Καμιά αναμονή


Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός Α .Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τη γρήγορη υλοποίηση των μέτρων του 3ου μνημονίου, που περιλαμβάνει:

  • Πλήρη σφαγιασμό μισθολογικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

  • Άγρια φορολογία στα λαϊκά νοικοκυριά.

  • Ιδιωτικοποιήσεις.

  • Ζεστό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Αυτός ο βαρύτατος λογαριασμός, που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να υπάρξει στήριξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και των τραπεζών, αποκαλύπτει το παραμύθι του κ. Τσίπρα περί “ισοδύναμων” και ενός “μοντέλου ανάπτυξης», που δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει και τα κέρδη των λίγων και τις ανάγκες των πολλών.

Αποτελεί δε ωμή κοροϊδία η εξαγγελία για “προστασία των αδυνάμων”, τη στιγμή μάλιστα που πετσοκόβονται ακόμη και τα επιδόματα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως το ΕΚΑΣ. Στην καλύτερη περίπτωση, την ελεημοσύνη στις ομάδες της πιο ακραίας φτώχειας θα κληθούν να την πληρώσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που προκλητικά βαφτίζονται “έχοντες”. Δηλαδή, ο φτωχός θα πληρώνει για τον φτωχότερο.

Και για να μην ξεχάσουμε τι ακριβώς θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ήρθε ο εκ νέου υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος να μας το θυμίσει δηλώνοντας μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του:

«Ουσιαστικά, αναγκαζόμαστε να κάνουμε σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα όσα το παλαιοκομματικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάνει σε σαράντα χρόνια. Έχουμε αποδείξει, όμως, ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τόσο κρίσιμες προκλήσεις».

Ποιες είναι οι προκλήσεις;

Είναι η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, μαζί με τις προαποφασισμένες νέες ανατροπές στα Εργασιακά. Όσο για την βιασύνη εφαρμογής τους που επικαλέστηκε ο υπουργός δείχνει ότι έχει γίνει η σχετική προεργασία από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι σαρωτικές αλλαγές. Το χρονοδιάγραμμα άλλωστε που περιγράφει το μνημόνιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και της νομοθεσίας για τα Εργασιακά είναι ασφυκτικό. Και αυτό επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο «καίγεται» να προχωρήσουν οι αλλαγές σ’ αυτά τα δύο πεδία, που είναι κρίσιμα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.

Και για όσους νομίζουν ότι η κυβέρνηση απλά εφαρμόζει ένα μνημόνιο «που δεν το πιστεύει», όπως έλεγαν τα στελέχη της προεκλογικά, ήρθε ο Γ. Κατρούγκαλος στη τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου να ξεκαθαρίσει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είναι επιλογή της κυβέρνησης».

Η τάξη που ουσιαστικά κυβερνά, η αστική, μέσα από την κυβέρνηση της, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα που την υπηρετούν βλέπουμε ότι μας ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της και από την πρωθυπουργική ομιλία και από τις τοποθετήσεις των υπουργών της.

Ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αυστηροποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και από πάνω μας κοροϊδεύουν ότι αυτά γίνονται για το καλό μας, θεωρώντας δεδομένη τη συναίνεσή μας!

Εμείς τι θα κάνουμε;

Δεν υπάρχει καθόλου καιρός για χάσιμο! Δεν υπάρχει χρόνος να σπαταληθεί σε αναμονές και ανοχή προς τη «νέα» κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προσπαθούν να εμφανίσουν τη λαϊκή ψήφο ως “εντολή” υλοποίησης των βάρβαρων μέτρων.

Τα μέτρα που έρχονται πρέπει να βρουν ισχυρές αντιστάσεις πρώτα απ’ όλα στους χώρους δουλειάς, με καλή οργάνωση της πάλης και προετοιμασία για σκληρούς, επίμονους ταξικούς αγώνες.

Η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ δηλώνει ότι θα είναι παρούσα σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που θα αναπτυχθεί στην περιοχή μας. Να μην τους αφήσουμε «σε χλωρό κλαρί» Να μην καταφέρουν να περάσουν ούτε ένα μέτρο αντιλαϊκό. Μπορούμε!

Προηγούμενο άρθρο Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Δευτέρα 28/9 σε Μουζάκι και Αργιθέα
Επόμενο άρθρο 79 παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού σε καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλία