ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ – Το πρώην Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου


Μόνο ως μεγαλεπήβολοι πειραματισμοί χωρίς καμία υποδομή να τους υποστηρίζει, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, μπορούν να χαρακτηριστούν οι ενέργειες που έγιναν σε ότι αφορά στο Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία το 2009 και φέτος απειλείται με λουκέτο.

 

Διθυραμβικές δηλώσεις

 

Όταν το 2008 σε μια συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας, ο τότε Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Γιώργος Τζέλλος εισηγούνταν την ίδρυση Πειραματικού Σχολείου στο Φανάρι, έπειτα από πρόταση του τότε Δημάρχου της περιοχής κ. Παπαγεωργίου και μάλιστα με ισχυρή επιχειρηματολογία για την ίδρυσή του, κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθήσει. Λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς του 2009-2010, τις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου επισκέφθηκαν οι φορείς εκπαίδευσης Θεσσαλίας συνοδευόμενοι από τον τότε Υφυπ. Παιδείας κ. Ταλιαδούρο και φυσικά τον Δήμαρχο κ. Παπαγεωργίου. Όλοι τους είχαν προβεί σε διθυραμβικές δηλώσεις για την επιτυχία της Καρδίτσας να αποκτήσει το 29ο ανά τη χώρα πειραματικό σχολείο, ενώ στα σχέδιά τους ήταν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, με τη δημιουργία και Πειραματικού Λυκείου… ώστε οι μαθητές να έχουν μια ολοκληρωμένη «πειραματική» εκπαίδευση.

 

 

Ήρθε η προσγείωση…

 

Μετά από 2,5 περίπου χρόνια εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου, ήρθε η απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου τον Απρίλιο του 2012 να αποχαρακτηρίσει το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου σε απλό Γυμνάσιο (μαζί με άλλα 10 σε όλη τη χώρα), ξεσηκώνοντας τους πάντες κατά της απόφασης. Προφανώς η απόφαση αυτή λειτούργησε ανασταλτικά για τους Καρδιτσιώτες γονείς που «φλέρταραν» να στείλουν τα παιδιά τους στο εν λόγω σχολείο, γι’αυτό και οι εγγραφές, παρ’ ότι η διαδικασία  πραγματοποιούνταν όλο το καλοκαίρι, δεν έγινε ούτε μία.

 

Επαναλειτουργία

 

Αρκετά πρόσφατα, στις 12 του Σεπτέμβρη, έρχεται νέα απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας με την οποία αναστέλλεται κάθε συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως εκ τούτου το Γυμνάσιο Φαναρίου θα επαναλειτουργούσε για τη σχολική χρονιά 2012-2013. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ήρθε μία μέρα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όπου όλα τα παιδιά που εν δυνάμει ενδιαφέρονταν είχαν αποφασίσει να φοιτήσουν σε κάποιο άλλο σχολείο. Μέχρι την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη πάντως που έληγαν οι εγγραφές και επανεγγραφές, στο Γυμνάσιο Φαναρίου είχαν καταθέσει αίτημα εγγραφής μόλις 7 παιδιά (ένα από Καρδίτσα και τα υπόλοιπα από Φανάρι και Κανάλια και μόνο από μεταγραφές).

 

 

Ο κ. Καρανίκας

 

Τον «μεγάλο» αριθμό μαθητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Γυμνάσιο Φαναρίου μετέφερε στο Υπουργείο Παιδείας και στην αρμόδια διεύθυνση, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανίκας χθες το πρωί με το ερώτημα αν θα λειτουργήσει τελικά το σχολείο ή όχι.  Όπως δήλωσε στη «ΓΝΩΜΗ» είναι αδύνατο να λειτουργήσει ένα ολόκληρο σχολείο με 7 παιδιά, όταν μάλιστα η τρίτη τάξη θα έχει μόλις έναν μαθητή (3 μαθητές στην Α’ τάξη, 3 στην Β΄ και ένας στη Γ’ Γυμνασίου).

 

Στοιχεία

 

Για ιστορικούς και μόνο λόγους, να θυμίσουμε ότι το Γυμνάσιο Φαναρίου είναι ένα διδακτήριο άνω των 2.500 τ.μ. Διαθέτει ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, κλειστό γυμναστήριο, εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών, σύγχρονη βιβλιοθήκη με περισσότερους από 7.000 τίτλους και μεγάλο αύλειο χώρο. Τα αρχεία του ανάγονται στο 1896.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2012-2014
Επόμενο άρθρο Στις 13 Οκτώβρη η Καστανογιορτή στον Ελληνόπυργο