Ειδήσεις

Κλιμακώνουμε την πάλη μας ενάντια στην αντεργατική επίθεση


 Μετά τις δυο απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη, μετά τη συγκέντρωση στις 16 Οκτώβρη, κλιμακώνουμε με νέα συγκέντρωση στις 23 Οκτώβρη, στις 7 μμ στην κεντρική πλατεία.

Παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο – σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει «γη και ύδωρ» στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης.

Συναδέρφισσες, συνάδερφοι

Το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», που κατεβαίνει για ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 24 Οκτώβρη σαρώνει τις κλαδικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιτίθεται στη συλλογική δράση και ζωή των Σωματείων βάζοντας παραπέρα εμπόδια και στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Παράλληλα, νομοθετεί μια σειρά «διευκολύνσεις» και απαλλαγές για το κεφάλαιο, στο όνομα της «μείωσης της γραφειοκρατίας».

Στην πλειοψηφία τους, τα μέτρα αυτά καταργούν ή παρακάμπτουν ακόμα και στοιχειώδεις προϋποθέσεις (περιβαλλοντικές, χωροταξικές, δημόσιας ασφάλειας και υγείας κ.ά.), που ίσχυαν έως σήμερα, κουτσουρεμένες ήδη από τους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συνολικά, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει απλούστευση όλων των αδειοδοτήσεων, μεταξύ αυτών και των περιβαλλοντικών, «fast track» διαδικασίες για την άρση αρχαιολογικών «εμποδίων», παρέκκλιση από τους ισχύοντες περιορισμούς και τους συντελεστές δόμησης ανά περιοχή, διευκόλυνση της λειτουργίας βιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων, που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν «μεσαίας όχλησης».

Σε αυτά προστίθενται διατάξεις, που προβλέπουν κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων, αν κριθεί ότι ευθύνονται για την καθυστέρηση μιας επένδυσης, κάνοντας πιο αυταρχικό το πλαίσιο λειτουργίας του κράτους για τους εργαζόμενους και το λαό, με κριτήριο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συμφερόντων και των σχεδιασμών του κεφαλαίου.

Καθεμιά από τις παραπάνω ρυθμίσεις και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με τα μέτρα για τους μισθούς και τον περιορισμό της δράσης των συνδικάτων, ανοίγει το δρόμο για ένταση της εκμετάλλευσης και παραπέρα υποβάθμιση των όρων δουλειάς και ζωής του λαού. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που επιτίθενται με σφοδρότητα στα Σωματεία και τη συλλογική δράση, για να μην κουνιέται «φύλλο» και να μην υπάρχει καμιά αντίδραση απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Όλα αυτά αποτυπώνονται αδρά και στην περιοχή μας με την περίφημη «επένδυση» των αιολικών στα Άγραφα και αφορά τη ζωή και την «τσέπη» όλων μας.

Απ’ αυτόν το δρόμο ανάπτυξης, που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα, από τους «αναπτυξιακούς» νόμους, που προσθέτει κάθε επόμενη κυβέρνηση στο όνομα της «διευκόλυνσης των επενδύσεων», οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν. Προϋπόθεση για τη δική του πραγματική ευημερία είναι να δυναμώσει ο αγώνας για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, είναι το δυνάμωμα της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες, της αμφισβήτησης των στόχων της ανάπτυξης για το κεφάλαιο.

 

Να το πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Παλεύουμε κόντρα στα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, της πλειοψηφίας του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας, που σπέρνει σύγχυση και μοιρολατρία και κάνει ό,τι μπορεί, για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κυβέρνηση στο ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων.

Με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα» συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης μέσα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, δυναμώνουμε το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν όλα τα μέτρα, για να είναι η συγκέντρωση μαζική, δυναμική.

 

Ολες και ολοι στη συγκεντρωση

Τεταρτη 23 Οκτωβρη – 7 μμ κεντρικη πλατεια.

Των εμπροϋπαλλήλων, οικοδόμων και συνταξιούχων ΙΚΑ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Όχι στην Λευκή Νύχτα που καταστρατηγεί το ωράριο των εμπορουπαλλήλων
Επόμενο άρθρο Η ΔΕ του ΑΣΑ 1904 τμήματος Μπάσκετ για το νέο Κλειστό