Ειδήσεις

Όχι στην Λευκή Νύχτα που καταστρατηγεί το ωράριο των εμπορουπαλλήλων


Με τις ψήφους των παρατάξεων της Ν.Δ, του ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, της «Πρωτοβουλιας» του κ. Κουρέτα και της Χρυσης Αυγης, το Περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας στην συνεδρίαση της 18/10/2019, ενέκρινε την πραγματοποίηση της λεγόμενης «Λευκής Νύχτας» από το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας και με την συγχρηματοδότηση μάλιστα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 4.000 ευρώ, βάζοντας έτσι ακόμα μια φορά πλάτη στην καταστρατήγηση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων, με το πρόσχημα δήθεν της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με την Λαική Συσπείρωση, καταψήφισαν την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι η «Λευκή Νύχτα» φέρνει την παράταση του ωραρίου για τους εμποροϋπάλληλους της Καρδίτσας, που καλούνται να εργαστούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα ή και τις πρώτες πρωινές ώρες και πιθανόν χωρίς να πληρωθούν γι’ αυτές τις πρόσθετες ώρες σε πολλές περιπτώσεις.

Η Λαική Συσπείρωση είναι αντίθετη σε κάθε μορφή καταπάτησης του ωραρίου εργασίας των εμποροϋπαλλήλων και όλων των εργαζομένων.

Η βραδιά «γιορτή» όπως υποστήριξε η περιφερειακή αρχή, θα είναι στην πράξη ξεθέωμα για όσους δουλέψουν, ανοίγοντας το δρόμο, για τους  εργαζόμενους στο εμπόριο να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.

Η επίκληση του επιχειρήματος, ότι με τις Λευκές Νύχτες, το άνοιγμα Κυριακές και άλλες δράσεις που καταπατούν το ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, θα τονωθεί η αγοραστική κίνηση, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται και από τις πόλεις που ήδη έχει εφαρμοστεί..

Ούτε οι «Λευκές Νύχτες», ούτε το άνοιγμα τις Κυριακές, δεν βελτιώνουν την θέση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, αλλά ευνοούν τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Δεν είναι οι ώρες που λείπουν από τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες, για να ψωνίσουν και να καλύψουν μια σειρά πραγματικές ανάγκες τους, αλλά οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, οι χαμηλές τιμές στους αγρότες για τα προϊόντα που πουλούν και πολλές φορές απλήρωτοι για πολλούς μήνες, η μεγάλη ανεργία και μερική απασχόληση.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με την Λαική Συσπείρωση, καλούν τους εμποροϋπαλλήλους της Καρδίτσας, που ήδη έχουν δεχθεί βαριές τις συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας, να μη δεχτούν να δουλέψουν μετά το τέλος του κανονικού ωραρίου, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Να μην βάλουν πλάτη και σε αυτό το μέτρο που δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή τους και των οικογενειών τους.  Καλούν επίσης τους μικρομεσαίους εμπόρους της Καρδίτσας να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, γιατί γνωρίζουν καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα δεν είναι το ωράριο, αλλά η φτώχεια των εργατικών και αγροτικών οικογενειών.

 

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα στην Νιάλα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
Επόμενο άρθρο Κλιμακώνουμε την πάλη μας ενάντια στην αντεργατική επίθεση