Ειδήσεις

Κυβέρνηση και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αφήνουν τους φοιτητές της ιατρικής απροστάτευτους


Όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ακούγαμε και ακούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζει για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ σε ΜΕΘ και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Με τη σταδιακή επάνοδο των φοιτητών Ιατρικής στις κλινικές, διαπιστώνουμε ότι τα λόγια της κυβέρνησης είναι «κούφια», καθώς αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική πραγματικότητα.

Το Πανεπιστήμιο αντί να απαιτήσει έκτακτο κρατικό κονδύλι ή να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του για τις ανάγκες και την προστασία των φοιτητών, δεν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει ούτε τα αυτονόητα μέτρα ατομικής προστασίας, ούτε καν τις μάσκες. Αντίθετα, εξαναγκάζει τους φοιτητές να προμηθεύονται οι ίδιοι μάσκες κατά την προσέλευση τους στις διάφορες κλινικές των Νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα από τους 400 περίπου φοιτητές που μπαίνουμε σε κλινικές, ούτε ένας δεν έχει κάνει το test πριν την έναρξη των κλινικών ασκήσεων!

Η απάντηση του πανεπιστημίου στους φοιτητές για αυτό το ζήτημα ήταν πως απλά “δεν προβλέπεται”!

Θέτουμε το εξής ερώτημα: Τι “προβλέπεται” αν έστω και ένας φοιτητής κλινικής άσκησης είναι ασυμπτωματικός και κυκλοφορεί σε όλο το νοσοκομείο;

Αυτή τη στιγμή μας αφήνουν εκτεθειμένους και “ανενόχλητους” να μεταδίδουμε τον ιό ως πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς. Ενώ σε περίπτωση που ένας φοιτητής αρρωστήσει, χάνει την κλινική άσκηση για αυτό το δίμηνο.

Κυβέρνηση και πανεπιστήμιο αφήνουν εκτεθειμένους σε τεράστιους κινδύνους φοιτητές, εργαζόμενους και ασθενής.

Είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα. Δεν δίνουν δεκάρα για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που και στην περίοδο της πανδημίας αλλά και τώρα τους αφήνει απροστάτευτους. Είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης που οδηγεί στην σταδιακή υποβάθμιση των σπουδών μας.

Κυβέρνηση και πρυτανεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους:

  • Να διενεργηθεί άμεσα δωρεάν έλεγχος για covid σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής που μπαίνουν στις κλινικές.
  • Να διανεμηθούν δωρεάν μέτρα ατομικής Προστασίας με ευθύνης της Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου στους φοιτητές.
  • Να μη χάσει κανείς φοιτητής τη δίμηνη κλινική άσκηση λόγω ασθενείας και να αναπληρωθεί τυχόν απώλεια μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

 

Γράφουν οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στον ΦΣ Ιατρικής Λάρισας

Προηγούμενο άρθρο Δέσμευση Α. Γεωργιάδη στον ΣΘΕΒ για αύξηση των Επιτροπών Αξιολόγησης του Επενδυτικού νόμου
Επόμενο άρθρο Εργασίες για το αιολικό πάρκο στη θέση Αέρας – Αφεντικό