Κόντρα για την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ εν όψει της ψήφισής της στη Βουλή


Τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων, της αντιπολίτευσης, αλλά και «γαλάζιων» συνδικαλιστών και βουλευτών, έχει προκαλέσει η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, η οποία συζητήθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης δήλωσε πως «έχουμε καταθέσει μια τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, η οποία κάθε άλλο παρά καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Αντίθετα», υποστήριξε, «αποκαθιστά την ισορροπία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι δεν μπορούν πλέον οι προσφυγές στη διαιτησία να γίνονται από τη μια πλευρά, αναγνωρίζοντας και τη διοίκηση και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.»

Σε άλλη ερώτηση αν φοβάται καταψήφιση της τροπολογίας από τους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «η τροπολογία αυτή είμαι βέβαιος ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή.»

Αντικατάσταση του Γ.Μανώλη

Θέμα δημιουργήθηκε με τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην τροπολογία.

Με επιστολή του ο γγ της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης ενημέρωσε το αρμόδιο θερινό τμήμα ότι ο κ. Μανώλης θα αντικατασταθεί από τον βουλευτή Ηλείας κ. Κοντογιάννη.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, ερωτηθείς για ποιο λόγο αντικαταστάθηκε ο κ. Μανώλης από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, δήλωσε ότι αυτό αφορά στην «κοινοβουλευτική διαδικασία».

Πρόσθεσε δε ότι από την εμπειρία του και τις πληροφορίες που έχει αυτή η αλλαγή μελών των θερινών τμημάτων είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία γίνεται με πλήρη γνώση, των μελών των τμημάτων τα οποία αντικαθίστανται. «Δεν βλέπω τίποτα το ιδιαίτερο» υποστήριξε.

Ερωτηθείς αν στη συνήθη πρακτική της πλήρους γνώσης του βουλευτή για αντικατάστασή του περιλαμβάνεται και η συναίνεσή του, ο κ.Αντώναρος είπε ότι «δεν θέλω να μπω σε τέτοιους όρους οι οποίοι ανάγονται σε νομική ανάλυση της μιας ή της άλλης λέξης. Σημασία έχει η ουσία αυτών των πραγμάτων».

Στο ερώτημα αν ο κ. Μανώλης θα αντικατασταθεί και στο δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός στους βουλευτές των δυο θερινών τμημάτων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στα δείπνα του πρωθυπουργού που γίνονται κάθε χρόνο καλούνται οι βουλευτές οι οποίοι μετέχουν στα δυο τμήματα, εν προκειμένω στο πρώτο και το δεύτερο.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι δείπνο του πρωθυπουργού θα γίνει προς το τέλος καλοκαιριού-αρχές Σεπτεμβρίου, για τους βουλευτές που συμμετέχουν στο τρίτο θερινό τμήμα και όσοι δεν μπορούν να μετάσχουν για οποιοδήποτε λόγο στη μεθαυριανή συνάντηση, θα τους απευθυνθεί πρόσκληση για το επόμενο δείπνο.

Επιστολή ΓΣΕΕ σε Αλογοσκούφη και Πετραλιά

Σε επιστολή της ΓΣΕΕ προς τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «στο σύνολό τους οι διατάξεις της τροπολογίας – προσθήκης είναι ευθέως αντισυνταγματικές» και ζητά την άμεση απόσυρσή της.

Τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση με την προτεινόμενη ρύθμιση όχι απλά παρεμβαίνει αλλά στην ουσία επιχειρεί να καταργήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις στις ΔΕΚΟ και κατά συνέπεια να απαξιώσει το ρόλο των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Για το θέμα της διαιτησίας, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι αποβλέπει στο να μην υπάρχει δυνατότητα ενδεχόμενης παράκαμψης της μισθολογικής πολιτικής μέσω της προσφυγής εργαζομένων στον ΟΜΕΔ.

Εάν θεσμοθετηθεί η ανάγκη συμφωνίας για προσφυγή στον ΟΜΕΔ όχι μόνο των μερών αλλά και της Διυπουργικής Επιτροπής, τότε τα συνδικάτα λένε ότι αυτή «εκ των πραγμάτων δεν θα συναινεί, υπό τον φόβο παράκαμψης της μισθολογικής της πολιτικής».

Τέλος, η ΓΣΕΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στον διαχωρισμό των εργαζομένων και τις διακρίσεις εις βάρος των νεοπροσλαμβανομένων.

ΠΑΣΟΚ: Οι εργασιακές σχέσεις μπαίνουν στο γύψο

«Οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα μπαίνουν στο γύψο. Μπαίνουν στο γύψο, με μια τροπολογία την οποία κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση στη Βουλή και η οποία πραγματικά παραβιάζει το Σύνταγμα, παραβιάζει ομόφωνα ψηφισμένους νόμους, τον Κοινωνικό Χάρτη της Ευρώπης και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας» δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Θύματα των κακοδιοικήσεων όλων των διοικήσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι εργαζόμενοι, αλλά και η δημοκρατία στον εργασιακό χώρο. Δηλώνουμε απερίφραστα τη στήριξή μας προς όλο το εργασιακό κίνημα, το οποίο έχει ξεσηκωθεί. Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε αυτή τη μάχη δίπλα στους εργαζόμενους, μέσα στη Βουλή, έξω από τη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στο δρόμο, παντού, μαζί με τον κόσμο» προσέθεσε.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η αντεργατική τροπολογία

«Να αποσυρθεί η νέα αντεργατική τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ. Αποτελεί τη χαριστική βολή, σε όποιο δικαίωμα απέμεινε στους εργαζόμενους μετά την υλοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Ταυτόχρονα, πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα. Γεγονός είναι ότι οι ευθύνες των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι μεγάλες, γιατί έχουν αποδεχτεί την ουσία των ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν στην ανατροπή των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων» προσέθεσε.

Προηγούμενο άρθρο Το «μπαλάκι» στους πολιτικούς του Νομού μας για την κερκίδα του σταδίου
Επόμενο άρθρο Ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καρδίτσας