Κόπηκαν τα πρώτα 50 δέντρα στο Νομό


 Η κρίση, η κακή ψυχολογία, πιθανόν ακόμη και τα οικολογικά μηνύματα των τελευταίων ετών για το κλίμα του πλανήτη, αλλά μπορεί και ο συνδυασμός όλων αυτών μαζί, να έχουν σχεδόν μηδενίσει φέτος τη ζήτηση των φυσικών δέντρων, των γκι (αγριοπούρναρων) και των κλαδιών ελάτης, που χρησιμοποιούνται για στολισμό τα Χριστούγεννα.

 Το υψηλό κόστος τους από τα ψεύτικα – πλαστικά και το γεγονός ότι είναι σπατάλη να χρησιμοποιηθούν για μια φορά, καθιστούν την αγορά τους εν μέσω κρίσης απαγορευτική για τα νοικοκυριά, στοιχεία που αποδεικνύονται από τη μειωμένη ζήτηση που έχει παρουσιασθεί εντονότερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Συγκεκριμένα  το Δασαρχείο Καρδίτσας, που κάθε χρόνο καλείται να εγκρίνει τον αριθμό των ελάτων που θα κοπούν από ιδιωτικές φυτείες του νομού, αλλά και τον αριθμό των γκι από τις δασικές εκτάσεις, για να διατεθούν αυτό το χρονικό διάστημα στην αγορά, διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια η ζήτησή τους μειώνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τη δασάρχη Καρδίτσας κ. Αντώνη Καλόγηρο δεν έγινε η υλοτόμηση του συνόλου του αριθμού των ελάτων από ιδιωτικές φυτείες που είχαν εγκριθεί, κι αυτό γιατί δεν υπήρχε η ανάλογη ζήτηση.

Να σημειωθεί ότι η μείωση της ζήτησής τους, όπως μας ενημέρωσαν, έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από το 2000 και μετά. Πριν από το 2000 υπήρξε μια περίοδος που είχαν γίνει μόδα και ξαφνικά από το απόγειό τους ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, που συνεχίζεται.

Πριν μια δεκαπενταετία, στις ιδιωτικές φυτείες ελάτης και μέσα σε αντίξοες συνθήκες με χιόνι, φορτηγά αυτοκίνητα ερχόταν και φόρτωναν συνεχώς δέντρα που είχαν κοπεί, προκειμένου να τα προωθήσουν στην αγορά. Τέτοια εικόνα έντονης κινητικότητας, έχει αρκετά χρόνια να παρουσιασθεί.

ΕΛΑΤΑ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Τα φυσικά έλατα που πωλούνται στην αγορά θα πρέπει να έχουν τη σφραγίδα του δασαρχείου, στο κάτω μέρος του κορμού τους, καθώς και μια μολύβδινη ταμπελίτσα στο φύλλωμά τους. Δέντρο που δεν έχει αυτά τα πιστοποιητικά σημαίνει ότι υλοτομήθηκε παράνομα.

Η διαδικασία που ακολουθείται κάθε φορά για την υλοτόμηση των ελάτων, για τα Χριστούγεννα, είναι η εξής: Οι ιδιοκτήτες των φυτειών αιτούνται στο δασαρχείο τον αριθμό των δέντρων που επιθυμούν να υλοτομήσουν. Ακολουθεί η έγκριση ή μη του δασαρχείου για τον αριθμό τους, η οποία αποστέλλεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να δώσει με τη σειρά του την έγκριση ή μη της υλοτόμησης αυτού. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δασικός υπάλληλος προσημειώνει τα δέντρα που θα υλοτομηθούν και είναι παρών στην υλοτόμησή τους, όπου σφραγίζονται με τη σφραγίδα του δασαρχείου στον κορμό τους, πριν τη διάθεσή τους στο εμπόριο.

Κάθε χρόνο κόβονται τα δέντρα που ήδη έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό ύψος. 

Όσο αφορά στην κοπή των αγριοπούρναρων (γκι), σε δασικές θέσεις, προηγείται από το Δασαρχείο Καρδίτσας, σχετικός πίνακας υλοτόμησης για την επιτρεπόμενη ποσότητα που θα κοπεί.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας συμμετέχει στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη
Επόμενο άρθρο 11η Δεκεμβρίου: ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ