Κύριες Δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ


Οργανωμένα προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας θα εφαρμοστούν για το τρέχον σχολικό έτος στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ., σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας.

Στόχος των προγραμμάτων, η ανακάλυψη της απόλαυσης της ανάγνωσης. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις πλούσιες συλλογές βιβλίων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ., να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της ανάγνωσης, να βοηθηθούν στη γλωσσική τους ανάπτυξη και να καθιερώσουν στη συνείδησή τους το βιβλίο, ως βασικό μέσο πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, σε αντιπαράθεση με τους σημερινούς πειρασμούς των video games, του υπολογιστή και της τηλεόρασης.

Με τις ευφάνταστες προσεγγίσεις της λογοτεχνίας και του βιβλίου, βασισμένες πάντα στο παιχνίδι, ξεκινάμε με τη δράση «Τα ζάρια των ιστοριών» , όπου τα παιδιά της κάθε τάξης, δημιουργούν τις δικές τους ταξιδιωτικές ιστορίες ή ιστορίες δράσεις από ένα συνδυασμό 10 εκατομμυρίων διαφορετικών ιστοριών!!!

Η δεύτερη δράση έχει τίτλο: «Μαθαίνω την ιστορία των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και φτιάχνω τη χρονογραμμή τους». Τα παιδιά παρακολουθούν βήμα βήμα όλες τις διοργανώσεις των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (με πολλές εικόνες και απίστευτα βίντεο) από το 1896 μέχρι σήμερα, μαθαίνουν για τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, άλλες μεγάλες μορφές των αγώνων και διάφορα περιστατικά που τους σημάδεψαν. Στο τέλος τα παιδιά και με τη δική μας βοήθεια, συμπληρώνουν τη χρονογραμμή των Ολυμπιακών Αγώνων και την παίρνουν για να στολίσουν την τάξη τους. Απευθύνεται στα παιδιά των Ε΄ & ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων.

Επίσης μέσα στο Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί η δράση που ξεκίνησε το καλοκαίρι με τίτλο «Γνωρίζω τη χλωρίδα της πλατείας της βιβλιοθήκης μου», που γίνεται σε συνεργασία με τα τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Σχεδιασμού – Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου ( Τ.Ε.Ι Λάρισας ) και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου ( Κ.Π.Ε.), στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας Αγίου Νικολάου και Πλατείας Δημ. Γιολδάση του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα βιβλιοπωλεία «Ηλίας Βασιλάκος» & «Παιδεία» για τη δωρεά των παιχνιδιών Rory’s Story Cubes προς τις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. , αλλά και τους καθηγητές των τμημάτων Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Σχεδιασμού – Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Τ.Ε.Ι. , κ.κ. Μιχάλη Βραχνάκη & Γιώργο Νταλό, για τη συμμετοχή τους στις δράσεις μας, τους φοιτητές που συμμετέχουν στις δράσεις και να τονίσουμε από την πλευρά μας την αναγκαιότητα να παραμείνουν τα τμήματα αυτά στην πόλη μας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γιορτή Τσίπουρου στη Ρεντίνα
Επόμενο άρθρο Οι φυσικές επιστήμες στο νηπιαγωγείο