Οι φυσικές επιστήμες στο νηπιαγωγείο


Στο πλήρως εξοπλισμένο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, συγκεντρώθηκαν τα νήπια του 5ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Καρδίτσας, μαζί με τις Νηπιαγωγούς, σε δύο ξεχωριστές συναντήσεις, και πειραματίστηκαν με τους μαγνήτες.

Οι μικροί «πειραματιστές», αφού πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά όπως ξύλο, χαρτί, πλαστικό, σίδηρο και διάφορα άλλα μέταλλα, διαπίστωσαν ότι πάνω στο μαγνήτη «κολλούν» μόνο τα σιδερένια αντικείμενα, ότι η δύναμη του μαγνήτη μπορεί και περνάει μέσα από άλλα σώματα, όπως είναι το χέρι μας, το θρανίο κ.λ.π. χωρίς να τα επηρεάζει, ότι όλοι οι μαγνήτες, ανεξάρτητα από το σχήμα τους έχουν δύο πόλους, το βόρειο και το νότιο,  και ότι οι όμοιοι πόλοι απωθούνται ενώ οι ετερώνυμοι έλκονται.

Στο τέλος έπαιξαν και το παιχνίδι «Μαγνητοψαράδες» και «ψάρεψαν» τσιπούρες και καρχαρίες (σε καρτέλες που πάνω τους είχαν σιδερένιους συνδετήρες) και ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια άλλη φορά, προκειμένου να μελετήσουν τον κύκλο του νερού στη φύση.

Η πολύ σημαντική αυτή βιωματική συνάντηση έγινε με τη συνδρομή του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας, Τμήμα Πρωτοβάθμιας, και γι’ αυτό καλούμε όλες/ους τις/τους Εκπαιδευτικούς Προσχολικής Αγωγής, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, να αξιοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία προγραμματίζοντας τέτοιες βιωματικές συναντήσεις είτε στα Νηπιαγωγεία τους είτε στα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, που έχουν δημιουργηθεί και εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά Δημοτικά Σχολεία της περιφέρειάς μας.

Τηλ. Επικοινωνίας.: 2441079170,1 κ. Ιωάννης Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός

Προηγούμενο άρθρο Κύριες Δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση ΤΑΠ –Ας Αναγέννηση Καρδίτσας 1904