Κώστας Αγοραστός προς Μιλένα Αποστολάκη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις


Να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης προσωρινής άδειας για τα ποιμνιοστάσια ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν αίτηση και να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα όπως τα σχέδια βελτίωσης πρότεινε ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την κτηνοτροφία στα Τρίκαλα «Η Πολιτεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τον κτηνοτρόφο ως τον φτωχό συγγενή αλλά ως ένα σύγχρονο επιχειρηματία, ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα έχει στήριξη στην επενδυτική του δραστηριότητα, θα εισπράττει τις επιδοτήσεις στην ώρα τους ώστε να προγραμματίζει τις κινήσεις του, για παράδειγμα την προμήθεια ζωοτροφών», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός στην ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Απευθυνόμενος στην παριστάμενη υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη, ο κ. Κ. Αγοραστός έκρινε απαραίτητο να δοθούν «ουσιαστικά κίνητρα για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Δεν είναι ούτε λογικό ούτε αποδεκτό η Ελληνική Πολιτεία να δίνει κίνητρα σε ουκ ολίγες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να μην δίνει για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας», εξήγησε.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας για δύο κυρίως λόγους:

-«Επειδή το καταναλωτικό κοινό σ’ όλη την Ευρώπη πληροφορείται κάθε τόσο κι ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο (γνωρίζετε όλοι το σκάνδαλο των τελευταίων ημερών με τις διοξίνες), άρα αναζητά και είναι διατεθειμένο να πληρώσει για αποδεδειγμένα ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα

-Επειδή η Ελλάδα αναζητά παραγωγικές δραστηριότητες που να φέρουν εισόδημα, πλούτο στη χώρα. Και τι άλλο, τι καλύτερο μπορεί να πουλήσει η Ελλάδα σ’ όλο τον πλανήτη από το κρέας, το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τη φέτα;

Η Ελληνική κτηνοτροφία έχει όλες τις προϋποθέσεις να βγει επιθετικά, με αυτοπεποίθηση στην αγορά για να πουλήσει τα προϊόντα της παντού. Αυτό βεβαίως όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά δεν μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού ούτε το άνοιγμα στις αγορές είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία», ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κρίνοντας αναγκαίο πλέγμα μέτρων, από τη χρηματοδοτική στήριξη των κτηνοτρόφων και τη ρύθμιση των χρεών τους έως αυστηρούς κανόνες στην αγορά και την αποφασιστική αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται τα ελληνικά προϊόντα μέσω του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.

Ο κ. Κ. Αγοραστός προέτρεψε τους κτηνοτρόφους «να οργανωθούν  αποτελεσματικότερα και να στηρίξουν ομάδες, συνεταιρισμούς, ενώσεις ώστε να μπορέσουν είτε να πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους κερδίζοντας την προστιθέμενη αξία τους είτε να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές» και διαβεβαίωσε ότι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε ότι προωθείται η σύσταση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων ώστε να στηρίζει τον κτηνοτρόφο στις έκτακτες καταστάσεις, ενώ επαναβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να στηρίξει αποφασιστικά τους κτηνοτρόφους στην ένταξη και υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων.

«Ως περιφέρεια έχουμε ξεκινήσει ήδη διάλογο με τους κτηνοτρόφους του τόπου μας στους οποίους δίνουμε τον πρώτο λόγο και τους θέλουμε ενεργούς συνδιαμορφωτές της πολιτικής μας. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το «δια ταύτα». Στόχος μας είναι από τον διάλογο να προκύπτουν συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες αποφάσεις», επισήμανε καταχειροκροτούμενος.

Προηγούμενο άρθρο Αντίθετος με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων ο Σύλλογος Εκπ/κων Π/θμιας Εκπ/σης
Επόμενο άρθρο Προβολή της ταινίας στο Παυσίλυπο: Αυγουστιάτικο γεύμα στη Ρώμη