Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για τους πολίτες


Ερώτηση  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκηκατέθεσαν 42  Βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Τσιάρας αναφορικά με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ.

Στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι η τελευταία αξιολόγηση της ΔΕΗ από διεθνήοίκοαξιολόγησης(Standard and Poor’s) είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η εταιρεία κατατάσσεται ουσιαστικά στην χαμηλότερηκατηγορίααξιοπιστίας (κατηγορία CCC-), μια ανάσα δηλαδή πριν την οριστική στάση πληρωμών (Default).

Παράλληλα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ότι τον Απρίλιο του 2014,  η  S&P είχε κατατάξει τη ΔΕΗ στη βαθμίδα Β, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για το μέλλον της εταιρείας και καλύτερους όρους δανεισμού. Με βάση αυτή την έκθεσητο 2014 η εταιρεία βγήκε στις αγορές ζητώντας 500 εκ. ευρώ χρηματοδότηση, της προσφέρθηκαν πάνω από 2 δις ευρώ και τελικά κατάφερε να δανειστεί 700 εκ ευρώ, χωρίς καμία επιπλέονεξασφάλιση πέρα από την εταιρική της αξιοπιστία.

«Η απογείωση της ΔΕΗ το 2014 ήταν αποτέλεσμα του γενικότερου θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε για την οικονομία  της χώρας εκείνη τη χρονιά με τη βελτίωση σημαντικών χρηματοοικονομικών δεικτών και με την ανάληψη μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών» επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησης οι γαλάζιοι βουλευτές. Υποστηρίζουν ακόμη πως η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τραγική, αφού ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει πως «η εταιρεία παραμένει σε αρνητική επιτήρηση εξαιτίας ανησυχιών για τη ρευστότητά της».

Η ΔΕΗ βρίσκεται ήδηστα πρόθυρα χρεοκοπίας, με ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας, και εκατοντάδες εργολαβικοίεργαζόμενοι στα ορυχεία της εταιρείας παραμένουν απλήρωτοι, επειδή η ΔΕΗ  καθυστερεί να πληρώσει τους προμηθευτές της. Ταυτόχροναεκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Την ίδιαστιγμήη εταιρεία – με τις ευλογίες του αρμόδιου Υπουργού – αποφασίζει προσλήψεις αμφιβόλου χρησιμότητας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ρευστότητα της εταιρίας» σημειώνουν οι γαλάζιοι βουλευτές.

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για το σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε., καθώς επίσης για τον αριθμό των απλήρωτων εργολαβικών εργαζόμενων στα ορυχεία της ΔΕΗ.

 

Προηγούμενο άρθρο Προσυνεδριακή εκδήλωση της ΠΕΔ για την κλιματική αλλαγή
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση του Στέλιου Σαριδάκη εκ μέρους του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου