Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Αντιμετωπίζουμε την Αυτοδιοίκηση όχι όπως μας συμφέρει


Ο Πρόεδρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Ι. Σγουρός, ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Κ. Αγοραστός:

«Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο δε συνιστά  μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα των πολιτών, αλλά δεν «ακουμπά» καν την κοινωνία»

«Είμαστε υπέρ της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, δηλαδή Περιφερειών με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων της κοινωνίας»

Συνάντηση με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά είχαν χθες, Πέμπτη 30 Μαΐου, οι Πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Πατούλης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ για κύκλο συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις  στην Αυτοδιοίκηση και το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Γιάννης Σγουρός, από την ΚΕΔΕ τα μέλη του Δ.Σ. κ. κ. Απ. Κοιμήσης, Ι. Μουράτογλου και Τ. Κανταράς, από το Κίνημα Αλλαγής ο Δήμαρχος Αθηναίων και υπεύθυνος του τομέα  Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεσμών και Κράτους Δικαίου του ΚΙΝΑΛ κ. Γ. Καμίνης, η Βουλευτής Αττικής κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου κ. Παύλος Χρηστίδης και τα στελέχη του Κινήματος κα  Τόνια Αντωνίου και κ. κ. Χρ. Πρωτόπαππας και Λάμπρος Μίχος.

Κώστας Αγοραστός: «Αντιμετωπίζουμε την Αυτοδιοίκηση όχι όπως  μας συμφέρει να είναι αλλά όπως αξίζει στους πολίτες να γίνει»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε:

«Εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, εκφράσαμε ευχαριστίες προς την κα Γεννηματά, που ως γνωστόν έχει υπηρετήσει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού, για τη στήριξή της και της επισημάναμε πως το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο δε συνιστά  μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα των πολιτών, αλλά δεν «ακουμπά» καν την κοινωνία, τις ανάγκες και τις επιθυμίες της.

Στην ουσία αφορά μόνο στο εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ, χωρίς αρχιτεκτονική αποτελεσματικότητας και χωρίς να οδηγεί σε συναινέσεις με ανιδιοτέλεια.

Ως ΕΝΠΕ έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα συγκεκριμένες προτάσεις για τη Μετάβαση από την Περιφερειακή και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση και οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες:

Αντιμετωπίζουμε την Αυτοδιοίκηση όχι όπως  μας συμφέρει να είναι αλλά όπως αξίζει στους πολίτες να γίνει.

Είμαστε υπέρ μιας ριζοσπαστικής, τολμηρής και λειτουργικής μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση με μεγάλο ωφελημένο τον Άνθρωπο.

Είμαστε υπέρ μιας Αυτοδιοίκησης σύγχρονης, στα πρότυπα των ώριμων δημοκρατιών και των οικονομικά προηγμένων χωρών του πλανήτη, αποτελεσματικής και με συλλογική ηγεσία, δηλαδή να αποφασίζουν όσοι καλούνται να υλοποιήσουν.

Είμαστε υπέρ της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, δηλαδή Περιφερειών με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ολοκλήρωση σύγχρονων υποδομών, την ενθάρρυνση και στήριξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων της κοινωνίας.

Στόχος μας είναι να κτίσουμε το αύριο κι όχι να συντηρήσουμε το χθες».

Γιώργος Πατούλης

«Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία θεσμική μεταρρύθμιση, δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και μετατρέπει το ήδη συγκεντρωτικό κράτος, σε υπερσυγκεντρωτικό», επισήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης και πρόσθεσε πως «η επιλογή της κυβέρνησης να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών,  δείχνει ότι θέλει να χειραγωγήσει την Αυτοδιοίκηση.

Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία και αδυναμία λειτουργίας στους Δήμους, πισωγυρίζοντας την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα. Αυτό δεν συνιστά μεταρρύθμιση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φώφη Γεννηματά

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε:

«Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  στοχοποιούν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν.

Αφού  αποδυνάμωσαν την Αυτοδιοίκηση, τώρα επιχειρούν να την μετατρέψουν σε πεδίο συναλλαγής και  παραλυτικών ισορροπιών που θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη λειτουργία των Δήμων και στην καθημερινότητα των πολιτών

Το ΟΧΙ μας στο Νομοσχέδιό τους είναι αυτονόητο.

Δεν μένουμε όμως μόνο σ’ αυτό.

Το νέο κύμα προοδευτικών αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση θα έχει ξανά την δική μας σφραγίδα.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει θεμελιώδη προτεραιότητα ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος με Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση σε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Τοπική Ανάπτυξη όσο και στο Κοινωνικό Κράτος».

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση ΕΔΑ ΘΕΣΣ & περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με φόντο την ανάπτυξη του δικτύου Φ.Α.
Επόμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: Εθνοκτόνος η πολιτική συριζα-ανελ …. απαγορευτική για γάμο και παιδιά