Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Να στηριχθούν επενδύσεις από την ΕΕ


Την αναγκαιότητα να στηριχθούν κατά προτεραιότητα οι επενδύσεις στις περιφέρειες των χώρων που υστερούν σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες ως Εισηγητής (Rapporteur) της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πρόγραμμα InvestEUμε στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των Ενώσεων Κρατικών και Αναπτυξιακών Τραπεζών.

«Το πρόγραμμα InvestEUδεν είναι απλά ο διάδοχος του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ» (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) μετά το 2021, είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει ρηξικέλευθες αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των αναγκαίων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τα διαρθρωτικά ταμεία», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις.

Όπως εξήγησε, «ενώ με το «πακέτο Γιούνκερ» πρόκειται να ενεργοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 500 δις ευρώ έως το 2020, με το InvestEU ο πήχης τίθεται ψηλότερα, στα 650 δις ευρώ, για την περίοδο 2021-27. Εκτιμώ, όμως, ότι με την κατάλληλη χρηματοοικονομική μηχανική (Financialengineering), το πρόγραμμα μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια, ακόμη και περισσότερα από 750 δις ευρώ, ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις με στόχο:

-«στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας και την ψηφιοποίησης,

-τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ,

-την κοινωνική αντοχή και αποφυγή αποκλεισμών

-και στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις εμπίπτουν σε τέσσερις τομείς πολιτικής οι οποίοι αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ΕΕ: βιώσιμες υποδομές, έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες», πρόσθεσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Επισημαίνεται ότι το InvestEU αφορά σε επενδύσεις σε:

-Βιώσιμες υποδομές (περιλαμβάνει βιώσιμες επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της ψηφιακής διασύνδεσης, της προμήθειας και μεταποίησης πρώτων υλών, του διαστήματος, των ωκεανών και των υδάτων, των αποβλήτων, της φύσης και άλλων περιβαλλοντικών υποδομών, του εξοπλισμού, των κινητών περιουσιακών στοιχείων και της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας της Ένωσης).

-Έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση (περιλαμβάνει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην αγορά, την επίδειξη και τη χρήση καινοτόμων λύσεων και την παροχή στήριξης με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών καθώς και την ψηφιοποίηση της ενωσιακής βιομηχανίας).

-Διευκόλυνση της πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

-Κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες (περιλαμβάνει τη μικροχρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας, δεξιότητες, εκπαίδευση, κατάρτιση και συναφείς υπηρεσίες· κοινωνικές υποδομές (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και φοιτητικής στέγασης), κοινωνική καινοτομία, την υγεία και τη μακροχρόνια περίθαλψη, ένταξη και προσβασιμότητα, πολιτιστικές δραστηριότητες με κοινωνικό σκοπό, ενσωμάτωση ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων τρίτων χωρών).

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή Τσιάκου σε Γαβρόγλου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο ΑΣΑ: Συνεχίζονται οι εγγραφές στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου