Κ. Καρδαράς: Συλλογή υπογραφών του ιατρικού συλλόγου για την επαναξιολόγηση του νοσοκομείου. όχι στην υποβάθμιση


 Η μέριμνα για την υγεία των πολιτών, αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους (Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 21, Παρ. 3) ενώ παράλληλα υπαγορεύεται από μία σειρά διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας όπως η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Καταστατικός Χάρτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και άλλες.

 Απ’ όλ’ αυτά προκύπτει το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών στο ανώτερο δυνατό επίπεδο υγείας και προστασίας της ζωής τους.

Αποτελεί λάθος αντιμετώπιση η προσέγγιση της Δημόσιας Υγείας με οικονομικές προτεραιότητες, ακόμη και αν αυτό υπαγορεύεται από την κρισιμότητα των περιστάσεων που βιώνει σήμερα η χώρα. Αποτελεί παραβίαση ακόμα και του γνωστού Μακιαβελικού δόγματος, η ανάδειξη των μέσων όχι απλώς ανωτέρων του σκοπού τον οποίο οφείλουν να υπηρετούν αλλά και καταστροφικών για τον σκοπό αυτό.

Σίγουρα είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού των οικονομικών της υγείας. Σίγουρα είμαστε υπέρ της αναδιαρθρώσεως του ΕΣΥ. Είναι πάγια και βασικά αιτήματα των ιατρικών φορέων χρόνια τώρα.

Αλλά αναδιάρθρωση του ΕΣΥ σημαίνει χάραξη στρατηγικής συναινετικής και μακρόχρονης με βαθύ χρονικό ορίζοντα και προοπτική και όχι με μονομερείς μελέτες – συρραφές χωρίς δειγματισμό σοβαρού χρονικού βάθους και μονομέρεια κριτηρίων και δεικτών (και μάλιστα κυρίως οικονομικών) απλώς για να παρασκευασθεί μία επίστρωση συμμορφώσεως με τις υποδείξεις της τρόικας.

Η πρόσφατη μελέτη του κ. Λιαρόπουλου με την υποτιμητική για το Νοσοκομείο της Καρδίτσας βαθμολογία (-1) συγκεντρώνει αρκετά αρνητικά σημεία.

  • Είναι έργο μιας συγκεκριμένης έδρας της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς την απαιτούμενη διεπιστημονική αλλά και κοινωνική σφαιρική εκπροσώπηση, ερήμην των ιατρικών και των τοπικών φορέων.
  • Χρησιμοποιεί κριτήρια μικρού χρονικού ορίζοντα (1 έτος) και μάλιστα απατηλά ενδεικτικού για την συνολική και τη σημερινή λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Τα κριτήρια που χρησιμοποιεί είναι καθαρά τεχνοκρατικά και οικονομοκεντρικά χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη σύνθετη σχέση νοσοκομείου και κοινωνίας και μάλιστα την κύρια αποστολή του που είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και όχι η διαμόρφωση ικανοποιητικών δεικτών κερδοφορίας.
  • Πέρα από την ξερή χρήση των αριθμών δεν υπολογίζει ούτε τον εκσυγχρονισμό και την επάρκεια παρά την παλαιότητά τους των υποδομών, ούτε την εν εξελίξει βελτίωση των υποδομών παρά το ότι την αναφέρει, ούτε την εκ των πραγμάτων εξυπηρέτηση και εκτός του νομού πληθυσμών κλπ.

Όσο για την αναδιάρθρωση που προτείνει,

  • Υποβαθμίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αφαιρώντας του αναίτια ζωτικές μονάδες και υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό την υγεία των πολιτών της Καρδίτσας και όχι μόνο.
  • Προβλέπει προσθήκες και επεκτάσεις, οι οποίες αν και σημαντικού κόστους ιδρύσεως και λειτουργίας δεν προσθέτουν τίποτα το σημαντικό στην ποιότητα της δημόσιας υγείας.
  • Αποτελεί ακόμα ένα ερήμην της πραγματικότητος σχέδιο επί χάρτου και σαν τέτοιο ακολουθεί διαφορετική πορεία από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Για αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας:

  • 1) Δεν αποδέχεται την αρνητική βαθμολόγηση του Νοσοκομείου επειδή:
  • Βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία.
  • Χρησιμοποιεί ατελή και μονομερή κριτήρια αξιολόγησης.
  • Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τη σύνθετη σχέση νοσοκομείου και κοινωνίας
  • 2) Δεν αποδέχεται τις προτεινόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν το νοσοκομείο της Καρδίτσας επειδή:
  • Υποβαθμίζουν το επίπεδο της Δημόσιας υγείας του Νομού.
  • Δεν βασίζονται σε εξυπηρέτηση πραγματικών αναγκών αλλά σε επί χάρτου τεχνοκρατικά σχεδιάσματα.
  • 3) Προτείνει τη συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας του νοσοκομείου με την εντατικοποίηση της πορείας των εν εξελίξει βελτιώσεων και εκσυγχρονισμών του και την διόρθωση των σημείων ελλιπούς του λειτουργίας που άλλωστε είναι αρμοδίως γνωστά.
  • 4) Είναι απερίφραστα υπέρ μιας στρατηγικής αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της χώρας με γνώμονα τη βελτίωση της Δημόσια Υγείας.
  • 5) Είναι απερίφραστα υπέρ και χωρίς δισταγμό αρωγός, σε κάθε εγχείρημα περιορισμού των δαπανών για την υγεία όπως της εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών χωρίς όμως να θίγεται το επίπεδο της δημόσιας υγείας.

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε την επαναξιολόγηση του νοσοκομείου μας και επανεξέταση της σχεδιαζόμενης υποβαθμίσεως και συρρικνώσεώς του.

Σε αυτή μας την προσπάθεια χρειαζόμαστε αρωγούς όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας που με την υπογραφή τους θα της προσθέσουν κύρος και βαρύτητα.

Σας καλούμε να υπογράψετε στα έντυπα του Συλλόγου, στα γραφεία μας, στο νοσοκομείο, στους χώρους δημόσιας συνάθροισης όλου του νομού όπου θα δείτε αναρτημένες τις αφίσες Ιατρικού Συλλόγου και στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα μας http://www.iskarditsas.gr/. Πληροφορίες στον Ιατρικό Σύλλογο, Πολυτεχνείου 24, τηλ. 2441021734.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας με τον Σύλλογο Δασολόγων
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησε η κατασκευή του κόμβου της εισόδου του Μουζακίου από την Αργιθέα