Κ. Παπαλός: Με την ενεργή παρουσία γυναικών στα κέντρα αποφάσεων θα επιτευχθούν οι στόχοι της ισότητας και της ανάπτυξης


 

Αποδεχόμενος την πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Παπαλός συμμετείχε ως βασικός εισηγητής στην επιτυχημένη ημερίδα που διοργανώθηκε την Παρασκευή 1/3/2013, στο Βόλο, με θέμα: “Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο”.

Τον Δήμαρχο πλαισίωσαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής – Υγείας Πολιτισμού και Τουρισμού κα Ελένη Αγραφιώτου, η Πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών κα Δήμητρα Κανούτα και η Δ/ντρια του Κέντρου κα Καίτη Βελεσιώτου.

Ο κ. Παπαλός στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα την πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων να συμμετάσχω στην σημερινή  ημερίδα, εδώ, στο Βόλο, πατρίδα της Ελένης Σκούρα, της πρώτης γυναίκας που διάβηκε το κατώφλι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πριν από 60 περίπου χρόνια, δικαιώνοντας προσπάθειες δεκαετιών για την κατοχύρωση του αναφαίρετου δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών στη χώρα μας. Κι αυτό, γιατί πιστεύω βαθύτατα, ότι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις σφαίρες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αποτελεί αναμφισβήτητα βασική αρχή της δημοκρατίας μια θεμελιώδη αξία, η οποία στοχεύει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού κάθε τόπου.

Θα περίμενε  κανείς  ότι μετά από τόσες δεκαετίες  οι γυναίκες θα έπαιζαν σήμερα προεξέχοντα ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που υπηρετώ και η οποία αποτελεί το πλησιέστερο προς τον πολίτη επίπεδο εξουσίας, ως θεσμός αποκεντρωμένης και άμεσης δημοκρατίας, με σχετική αυτοτέλεια και δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο στον προγραμματισμό και την εφαρμογή πολιτικών σχετικών με τη καθημερινή ζωή και τα προβλήματα τοπικών κοινωνιών.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, παρόλο που αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος με τα ποσοστά στη Θεσσαλία να είναι ενδεικτικά:

Στο σύνολο των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, στους δήμους της Π.Ε. Τρικάλων το ποσοστό των γυναικών είναι μονοψήφιο, μόλις 6,34%, στην Π.Ε. Καρδίτσας  11,74%, στην Π.Ε. Λάρισας 12,28% στην Π.Ε. Μαγνησίας 12,90% με τις Σποράδες λίγο πιο πάνω στο 15,52%.

Ποσοστά μάλλον απογοητευτικά, με δεδομένο ότι τα ποσοστά των γυναικών που συμμετείχαν στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια ήταν σχεδόν τριπλάσια  λόγω της ποσόστωσης η οποία από μόνη της δεν κατάφερε να απαντήσει με πληρότητα στο αίτημα για μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα.

Είναι όμως ένα μέσο, είναι ένα εργαλείο που έφερε περισσότερες γυναίκες στους συνδυασμούς.

Προσωπικά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όπου συμμετείχα, συνάντησα αρκετές δυσκολίες για να πείσω καθ’ όλα άξιες γυναίκες, επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότισσες, νοικοκυρές  να θέσουν υποψηφιότητα.

Από την εμπειρία μου κυριότερα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες στην συμμετοχή τους αρχικά, αλλά και στην εκλογή τους μετέπειτα, είναι αφενός η έλλειψη χρόνου λόγω των πολλαπλών ρόλων που καλούνται να επιτελέσουν, είτε με την ιδιότητα της μητέρας, της συζύγου είτε της εργαζόμενης και του ανθρώπου που έχει αναλάβει να προσέχει τους ηλικιωμένους γονείς του και αφετέρου οι προκαταλήψεις που έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορική και κοινωνική αντίληψη περί παραδοσιακών ρόλων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Δίχως όμως την ενεργή παρουσία των γυναικών και την ενσωμάτωση της γυναικείας οπτικής σε κέντρα αποφάσεων της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής, οι στόχοι της ισότητας και της ανάπτυξης δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν. Γι’ αυτό απαιτείται σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών να αναπτύξουμε πολιτικές που θα στοχεύουν στην  προαγωγή της ισότητας και ειδικότερα θα διευκολύνουν τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, αλλά και την ανάδειξή τους σε θέσεις ευθύνης, όπου οι γυναίκες αξιοποιούν στο έπακρο τις ικανότητές τους.

Προσωπικά τόσο ως Δήμαρχος Κάμπου παλαιότερα, όσο και σήμερα ως Δήμαρχος Καρδίτσας αξιοποίησα και αξιοποιώ σε θέσεις ευθύνης τις γυναίκες της δημοτικής μου ομάδας.

Ειδικότερα στην τρέχουσα θητεία μου ανέθεσα θέσεις ευθύνης σε όλες τις αιρετές γυναίκες του συνδυασμού μου: Από τον Ιανουάριο στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στις δύο από τις 7 θέσεις αντιδημάρχων βρίσκονται γυναίκες, ενώ και η τέταρτη γυναίκα της δημοτικής μου ομάδας, θήτευσε ως αντιδήμαρχος την προηγούμενη διετία. Γυναίκα είναι η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, του Κέντρου Ορίζοντες όπως γυναίκες είναι και οι Πρόεδροι των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου μας!

Όσον αφορά τις πολιτικές προώθησης της ισότητας στην πράξη, ως  Δήμος Καρδίτσας, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου προχωράμε στη συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, ενώ υπογράψαμε μαζί με άλλους Δήμους της χώρας την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να καταρτίσουμε Πρόγραμμα Δράσης για την προαγωγή της Ισότητας, στο οποίο θα καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού.  Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την τύχη να διαθέτουμε το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, μια  Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΟΤΑ, μοναδική σε επίπεδο χώρας, – φυσικά με γυναίκα Πρόεδρο…- στο οποίο λειτουργούν:

1. Τμήμα προώθησης της γυναικείας απασχόλησης και υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, το οποίο παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού σε γυναίκες που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία, θέλουν να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και στηρίζει επιχειρηματικές προσπάθειες.

2.Τμήμα υποστήριξης γυναικών που υφίστανται βία και άλλων ευπαθών ομάδων του νομού Καρδίτσας

3. Χώρος Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών που από το 1993 εξυπηρετεί τις ανάγκες φύλαξης και φροντίδας των παιδιών των γυναικών που εργάζονται και το απόγευμα.

4. Βρεφικός Σταθμός που άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2002 με δυνατότητα φιλοξενίας 20 παιδιών βρεφικής ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και είναι ο πρώτος- και ο μοναδικός- υπό την αιγίδα του Δήμου βρεφικός σταθμός που λειτουργεί στην πόλη της Καρδίτσας.

Το Κέντρο Γυναικών υλοποιεί ως leader ή εταίρος ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και  προγράμματα που στόχο έχουν την προώθηση των ίσων ευκαιριών, την καταπολέμηση των διακρίσεων και ανισοτήτων σε σχέση με την αγορά εργασίας, την ενθάρρυνση της κατάργησης του επαγγελματικού διαχωρισμού καθώς και το συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών, την ευαισθητοποίησή και την δραστηριοποίησή σε θέματα βίας εις βάρος των γυναικών, εφήβων και παιδιών και τέλος τη διάδοση χρηστών πρακτικών για την πραγματοποίηση των παραπάνω.

Παράλληλα στο Δήμο, αλλά και στους περισσότερους δήμους της χώρας λειτουργούν δομές όπως οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα ΚΑΠΗ ή τα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” που εκτός των άλλων πολύτιμων υπηρεσιών που παρέχουν, συμβάλουν και στην αποδέσμευση ενδοοικογενειακού χρόνου υπέρ των γυναικών, διευκολύνοντας έτσι την ενεργότερη συμμετοχή τους στα κοινά.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο ως Δήμοι και ως Πολιτεία οφείλουμε να διασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους για να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε όλες αυτές τις δομές.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι σε κάθε δημοκρατική κοινωνία οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα και τις αξίες όλων των πολιτών. Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα των αποφάσεων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ορθότερες επιλογές και πληρέστερες πολιτικές και παράλληλα θα αποτελέσει αποφασιστικό στοιχείο για την επίτευξη πραγματικής ισότητας των δύο φύλων, γι’ αυτό και πρέπει όλοι μας να εργαστούμε συντονισμένα και μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Την Αντιπροσωπεία του Δήμου Καρδίτσας υποδέχθηκε με εγκάρδιο χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Ζέτα Μακρή, ενώ την έναρξη των εργασιών της ημερίδας χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Γιώργος Δρίκος, ο πρόεδρος της ΠΕΤΑ ΑΕ και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, η Εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ και Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Κατερίνα Αναγνώστου.

Προηγούμενο άρθρο Η αλλαγή στη φορολογία του εισοδήματος απασχόλησε τους λογιστές του Νομού
Επόμενο άρθρο Νίκος Μιχαλάκης :Η αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα δε σηματοδοτεί τη λήξη του αγροτικού κινήματος, αλλά την έναρξη νέων αγώνων