Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Ανάχωμα στη γιγάντωση των άκρων η απρόσκοπτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών


Η θεσμική έκπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ξεπέρασε πλέον κάθε ανεκτό όριο. Η «κατ’ εξαίρεση» νομοθετική διαδικασία αποτελεί εδώ και καιρό κανόνα στην λειτουργία του Κοινοβουλίου, αφού χρησιμοποιείται πια ανερυθρίαστα κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και επιθυμεί να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό διάλογο.

Οι κατ’ εξαίρεση διαδικασίες που μετέρχεται με περισσή ευκολία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα μπορούσαν, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος. Πλέον όμως δεν μένουν μόνο εκεί. Με τις αλλεπάλληλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις τροπολογίες της νύχτας, τις «αναπάντητες» επίκαιρες ερωτήσεις και τις καταχωνιασμένες προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, έχει καταστρατηγήσει κάθε θεσμική λειτουργία της Βουλής.Γιατί ο θεσμικός εκφυλισμός εκφεύγει τώρα πια και εκτός του Συνταγματικού πλαισίου.  Αποκορύφωμα, η κατά παράβαση του Συντάγματος κατάθεση τροπολογιών σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα σε κύρωση διεθνούς σύμβασης που απαγορεύεται ξεκάθαρα από τον Κανονισμό της Βουλής. Σε μια διεθνή σύμβαση για την Αλιεία ψηφίστηκαν νέα προαπαιτούμενα, τα οποία φέρνουν νέες επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους.

Με τις πρακτικές του ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνεται το Κοινοβούλιο ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης του στη νομοθετική εξουσία.Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και προκειμένουνα  διαιωνίσει την παραμονή της στα κυβερνητικά έδρανα, αφήνειένα αρνητικό αποτύπωμα στο κύρος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Με τις αντικοινοβουλευτικές του επιλογές, επιφέρει νέες πληγές στην ήδη καταρρακωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της Δημοκρατία μας. Και συνεχίζει με τις πρακτικές του ο κ. πρωθυπουργός να κλονίζει την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, δημιουργώντας ούριο άνεμο για τις ακραίες φωνές και τις φυγόκεντρες δυνάμεις, τόσο στην Εθνική Αντιπροσωπεία όσο και στην κοινωνία.

Σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους, και ενώ η οικονομική κρίση συνεχίζει να σοβεί, ο κ. Τσίπρας οφείλει να αντιληφθεί ότι η απρόσκοπτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και ο απόλυτος σεβασμός στην διάκριση των εξουσιών αποτελούν το ύστατο ανάχωμα στην γιγάντωση των άκρων, που απειλούν την πατρίδα μας και την κοινωνία. Και ύψιστη υποχρέωση του πρωθυπουργού είναι να μην επιτρέψει να επαναληφθούν φαινόμενα που ευτελίζουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πληγώνουν τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.

Γιατί περισσότερο από ποτέ ηχώρα χρειάζεται μία πολιτική ηγεσία, που δεν αποσταθεροποιεί, αλλά παράγει κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας για τους πολίτες και την οικονομία.

 

Του Κώστα Τσιάρα, Βουλευτή Καρδίτσας και Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας δημοκρατίας

Προηγούμενο άρθρο Άνοιγμα της Περιφέρειας στην τουριστική αγορά της Ινδίας
Επόμενο άρθρο Εργασίες αποκατάστασης της σήμανσης και της ασφάλειας του οδικού δικτύου