Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας από τις Βρυξέλλες : Περισσότερη Ευρώπη της Αλληλεγγύης και της Ανάπτυξης


Μεγαλύτερη αλληλεγγύη και πολιτικές ανάπτυξης ζήτησε από την Ευρώπη, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας, από τις Βρυξέλες, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου του 2016, στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου Κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το «Μέλλον της Ευρώπης.

«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος σηματοδοτεί την ανάγκη επιστροφής της Ενωμένης Ευρώπης στις ιδρυτικές της αρχές και επιδιώξεις, όπως ακριβώς τις οραματίστηκαν οι θεμελιωτές της ευρωπαϊκής ιδέας» υποστήριξε ο Κώστας Τσιάρας. Και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, στο όνομα της σύγκλισης, δεν δικαιούμαστε να επιβραδύνουμε τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες. Υποχρεούμαστε όμως να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης των περισσότερο ευάλωτων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, απελευθερώνοντας δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις που παραμένουν καθηλωμένες από την υπερφορολόγηση.»

Τις ίδιες θέσεις επανέλαβε ο Καρδιτσιώτης πολιτικός προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, αλλά και προς τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Φαν Ρομπέι, με τους οποίους είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, στο περιθώριο της Συνόδου.

Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Κώστα Τσιάρα βρέθηκε επίσης το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Στην ομιλία του, ο Γραμματέας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τοποθετήθηκε υπέρ της ανάγκης μεγαλύτερης αλληλεγγύης προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ που πλήττονται δυσανάλογα από το μεταναστευτικό. Παράλληλα ζήτησε από τους ομολόγους του να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις των χωρών τους για την επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, πως «μόνο το 10% των μετεγκαταστάσεων που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί». Ταυτόχρονα υπογράμμισε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον εγκλωβισμό περισσότερων από 55.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ελληνική επικράτεια.

Τέλος, αναφερόμενος στην ανάγκη ανασυγκρότησης της ευρύτερης κεντροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε, πως ήρθε η στιγμή για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να ανανεώσει τον προγραμματικό του λόγο για το μέλλον της Ευρώπης, που επιδιώκουμε. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να διατηρήσει την πολιτική του κυριαρχία και να σχηματίσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο πια, την πλατιά κοινωνική συμμαχία που έχει ανάγκη η ανασυγκρότηση της Ευρώπης, κόντρα στις αναδυόμενες πανευρωπαϊκά δυνάμεις του λαϊκισμού και ευρωσκεπτικισμού, που τορπιλίζουν την συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης».

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση σχετική με τις εξωτερικές ξύλινες κατασκευές