Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: γίνονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης


Για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, μίλησεο αρμόδιος Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας, στην σημερινή τρίτη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ»κα. Ιωάννας Μάνδρου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη Διαμεσολάβηση και στα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του νέου θεσμού,  για τη σύσταση Ειδικών Τμημάτων στα Δικαστήρια,που αφορούν υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, για την νέα υπηρεσία στατιστικών της δικαιοσύνης και την στρατηγική της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

«Η ισχυροποίηση του κράτους Δικαίου αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας»είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε πως η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του  συστήματος  απονομής δικαιοσύνης τείνει να συνδέεται με υψηλότερο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ παράλληλα επικαλέστηκε διεθνείς μελέτες του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των ροών άμεσων ξένων επενδύσεων.

«Το 93 % των μεγάλων επιχειρήσεων εξετάζει συστηματικά και σε συνεχή βάση τις συνθήκες που σχετίζονται με το κράτος δικαίου  στις χώρες στις οποίες επενδύει» υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξήγγειλε τη σύσταση Ειδικών Τμημάτων στα Δικαστήρια για υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως οι υποθέσεις που σχετίζονται με διαφορές στον κλάδο της ενέργειας και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

«Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία, που μεταφράζονται σε πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ.Τσιάρας μίλησε ταυτόχρονα για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, που θα αξιοποιεί τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης,οι οποίες αφορούν  την μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα.

Ανέπτυξε, δε, το πλάνο των επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών.

«Ήδη η διαμεσολάβηση έχει παράξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και το 15% των νέων υποθέσεων που εισάγονται στην αρχική υποχρεωτική συνεδρία επιλύονται εξωδικαστικά, ενώ αντίστοιχα ένα τεράστιο ποσοστό που ξεπερνά των 75% όσων καταφεύγουν εκουσίως στη διαμεσολάβηση για εμπορικές και αστικές διαφορές, καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμφωνία, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα για την ομαλή επανέναρξη της οικονομικής τους δραστηριότητας» είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την έκθεση πεπραγμένων για τον θεσμό της διαμεσολάβησης που πρόκειται να ανακοινωθεί.

Εξήγγειλε μάλιστα, τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε την προσήλωσή του στη στρατηγική της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

«Ηλεκτρονική δικαιοσύνη δεν είναι μόνο τα πιστοποιητικά. Είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει δράσεις, όπως την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και τον «ηλεκτρονικό φάκελο». Ηλεκτρονική δικαιοσύνη σημαίνει διαφάνεια και διαφάνεια σημαίνει εμπιστοσύνη,που είναι προϋπόθεση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Προηγούμενο άρθρο Τ. Τσιαπλές: Όχι στην πολιτική που πλήττει τα λαϊκά δικαιώματα και το περιβάλλον
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα