Κ. Τσιάρας: Με σχέδιο και ελπίδα


Εν όψει των επερχομένων εκλογών, οι εντυπώσεις που επιχειρείται να επικρατήσουν από την μεγάλη ποικιλία της αντιπολίτευσης είναι συγκεκριμένες. Είναι  η μαγική εικόνα μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης («ριζοσπαστικά αριστερής») έτοιμης να κυβερνήσει για να αλλάξει τα πάντα, σύμφωνα με το αφήγημα. Και μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να δώσει περισσότερα απ’ όσα έχει ήδη δώσει—πάλι σύμφωνα με το αφήγημα.

Το βασικό χαρακτηριστικό όμως όλων των μαγικών εικόνων είναι ο απόλυτος διαχωρισμός τους από την πραγματικότητα. Και το γεγονός ότι «παραείναι καλές για να είναι αληθινές» για όσους ποντάρουν σε αυτές…

Δεν θα σας μιλήσω εδώ για την επικίνδυνη ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά θα τα πούμε εν καιρώ και επανειλημμένα σε αυτόν τον μήνα της εθνικής περιπέτειας. Θα σας μιλήσω όμως για το τι σημαίνει μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας—ειδικά αν συνοδευτεί με απαλλαγή από αναγκαστικές για το καλό του τόπου συμμαχίες που ποτέ δεν επιθύμησε και ποτέ δεν επιδίωξε.

Υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας. Και αυτό το σχέδιο συνίσταται στην επανοικοδόμηση του παραγωγικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής—όχι, όμως, στην παλινόρθωση του προμνημονιακού κράτους της ζωής με δανεικά. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση του κύκλου του μνημονίου, του «σκληρού φαρμάκου» της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή η ολοκλήρωση θα λάβει χώρα πάρα πολύ σύντομα: δεν πρόκειται για υπόσχεση, υπόθεση ή ευσεβείς πόθους. Το γνωρίζουμε ήδη, και ο καθένας μπορεί να το επαληθεύσει στον τύπο και στα πραγματικά δεδομένα. Αν ο βίος μιας κυβέρνησης με βασικό κορμό, τουλάχιστον, την Νέα Δημοκρατία συνεχισθεί,  τότε  μόνη συζήτηση που διεθνώς λαμβάνει χώρα είναι το ακριβώς πόσο ολιγόμηνη θα είναι η τελική παράταση του μνημονίου, πριν αυτό εκπνεύσει. Κανείς ποτέ δεν μίλησε για την… αιώνια ζωή του μνημονίου! Μετά την εκπνοή του, σειρά έχει η παραγωγική και τίμια ανοικοδόμηση της χώρας, με ορίζοντα την άλλη Ελλάδα της επετείου των διακοσίων ετών από την παλιγγενεσία. Αυτό σχεδιάζουμε, γι’  αυτό εργαζόμαστε, αυτό προετοιμάζουμε.

Τα παραπάνω ενδέχονται σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σε άλλη περίπτωση, πραγματικά δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί—ούτε τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζουν, κάτι που ο καθένας μπορεί να το επαληθεύσει στον τύπο και στα πραγματικά δεδομένα. Διότι άλλο το να ελπίζεις ότι θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα, και άλλο το να μην γνωρίζεις τι θα σου ξημερώσει…

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωπική επαφή με όλους τους πολίτες
Επόμενο άρθρο Ο Σπ. Ταλιαδούρος σε εκδήλωση με τους Καρδιτσιώτες των Τρικάλων