Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση το τοπίο για τις περικοπές στους συνταξιούχους αγρότες


Οι αμφίσημες τοποθετήσεις του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου σχετικά με τις περικοπές ως 60% στους συνταξιούχους αγρότες που επιθυμούν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα έχουν προκαλέσει την ανησυχία του αγροτικού κόσμου, σύμφωνα με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να διαλευκάνει το θολό τοπίο που δημιούργησε το νομοθέτημα Κατρούγκαλου» επισημαίνει ο γαλάζιος Γραμματέας της ΚΟ ενώ σημειώνει ότι «υπό την απειλή περικοπής της σύνταξής τους,  πολλοί  αγρότες δεν προέβησαν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ» και ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που τις αναλογούν αποκαθιστώντας όσους ενδεχομένως έχασαν τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει δημιουργήσει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου στους κόλπους των συνταξιούχων αγροτών που αποφάσισαν παρά τη συνταξιοδότησή τους και προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους, να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα και να μην επιτρέψουν την περαιτέρω ερημοποίηση της εύφορης ελληνικής υπαίθρου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 του νομοθετήματος Κατρούγκαλου οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα που υπάγεται στο νέο ασφαλιστικό υπερταμείο ΕΦΚΑ, θα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη κατά 60%, χωρίς να διευκρινίζεται αν οι ευεργετικές διατάξεις των ν. 2676/1999 και 3863/2010 που εξαιρούσαν τις αγροτικές συντάξεις από αυτές τις περικοπές συνεχίζουν να ισχύουν ή όχι.

Το ήδη θολό τοπίο που καλλιεργείται για τους νέους και παλαιούς συνταξιούχους του ΟΓΑ εντάθηκε έτι περαιτέρω από τις αμφίσημες απαντήσεις του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου στις διαδικασίες Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που εύλογα κίνησε η Νέα Δημοκρατία καθώς ουδέποτε ξεκαθαρίστηκε ποιες κατηγορίες αγροτών (πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) και σε ποια ποσοστά περικοπών αφορά η εν λόγω ρύθμιση τους συνταξιοδοτούμενους του ΟΓΑ.

Επειδή είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επιχείρησε να αποκρύψει τις νέες μειώσεις που επιφέρει ο ασφαλιστικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στα ήδη συρρικνωμένα αγροτικά εισοδήματα.

Επειδή η περικοπή των –ούτως ή άλλως- χαμηλών αγροτικών συντάξεων αναιρεί τον προνοιακό –ουσιαστικά- χαρακτήρα των συντάξεων του ΟΓΑ.

Επειδή το ομιχλώδες τοπίο που καλλιέργησε το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με το καθεστώς των νέων συνταξιοδοτήσεων του ΟΓΑ μετά τον νόμο Κατρούγκαλου έχει επεκταθεί και σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον ασφαλιστικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, και

Επειδή ενδεχομένως χιλιάδες αγρότες δεν προέβησαν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που τεκμηριώνουν την αγροτική τους απασχόληση, υπό την απειλή περικοπής της σύνταξής τους με αποτέλεσμα να απωλέσουν τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.

            ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο  ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Θα διαλευκάνει επιτέλους το Υπουργείο Εργασίας το τοπίο για το αν επίκεινται περικοπές στους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα;
  2. Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων αγροτών αφορά το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και ποιο είναι το ύψος των περικοπών;
  3. Αναλαμβάνει –ως οφείλει- το Υπουργείο Εργασίας την πολιτική ευθύνη για τις χαμένες δηλώσεις ΟΣΔΕ; Πως θα αποκαταστήσει τους αγρότες που απώλεσαν τα δικαιώματά τους;»

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Συλλόγου Τριτέκνων στον Δήμαρχο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Η Σχολή Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στον Ποδηλατικό Δρόμο