Κ. Ψημμένος: ‘Δεν θα υποκύψουμε στον μαρασμό και στην μεμψιμοιρία’


 Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στο Νομό μας λόγω της οικονομικής κρίσης, τις δράσεις του Επιμελητηρίου όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις επιδιώξεις του, ανέφερε κατά την εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Ψημμένος. Αναλυτικά η ομιλία του:

 Ο κ. Ψημμένος

«Η χρονιά που πέρασε ήταν από τις δυσκολότερες για την πατρίδα μας και άφησε , όπως ήταν αναμενόμενο, βαθιές πληγές στην επιχειρηματικότητα. Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Πολλοί συνάδελφοί μας αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους, μετά από πολλά χρόνια άσκησης του επαγγέλματος. Η αγορά αντιμετωπίζει με διστακτικότητα, με σκεπτικισμό, με επιφυλακτικότητα κάθε καινούρια εξαγγελία. Παρακολουθεί μουδιασμένα το «ντόμινο» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε  εδώ και δύο χρόνια τη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Ζούμε δυσκολίες στην καθημερινότητά μας και στην άσκηση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Στο όλο κλίμα δεν βοηθά καθόλου ο καθημερινός «βομβαρδισμός» μας από τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των πολιτών γενικότερα. Απαιτείται  ψυχραιμία και σοβαρότητα απ’ όλους μας στη διαχείριση αυτής της τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Ο Νομός μας είναι κατά βάση αγροτικός νομός, κατά συνέπεια το εισόδημα των αγροτών συνδέεται άμεσα με το εισόδημα των επιχειρηματιών και με την ανάπτυξη του Νομού γενικότερα. Είναι αλήθεια ότι ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει ίσως τις μεγαλύτερες αλλαγές των τελευταίων 50 χρόνων και το γεγονός αυτό έχει γεμίσει ανασφάλεια τους αγρότες, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματος και των επιχειρηματιών του Νομού. Πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου με  σοβαρότητα και σαφήνεια , για να δοθούν λύσεις στα χρόνια και δίκαια αιτήματά τους. Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον στις εξελίξεις στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου και  τονίζουμε γι άλλη μια φορά ότι το έργο αυτό είναι ζωτικής ανάγκης για το Θεσσαλικό κάμπο .

Με την σημερινή εκδήλωση θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι οι επιχειρηματίες ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς οι επιχειρηματίες στεκόμαστε περήφανοι και αξιοπρεπείς. Αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα, συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια του κράτους, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα υποκύψουμε ως κομμάτι της τοπικής κοινωνίας στον μαρασμό και στην μεμψιμοιρία.

Αισιοδοξούμε για το νέο έτος, παρά τις όποιες δυσοίωνες προβλέψεις και αυτό το μήνυμα μεταδίδουμε.

Είμαστε εδώ, μπροστά στους Βουλευτές του Νομού, στους εκπροσώπους της περιφερειακής Διοίκησης, σε όλους τους φορείς του Νομού για να ζητήσουμε τα αυτονόητα. Τη ριζική επίλυση των προβλημάτων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, που στραγγαλίζουν κάθε νέα φιλόδοξη προσπάθεια. Να μειώσει την παρεμβατικότητα του κράτους, να ανοίξει τις στρόφιγγες για χρηματοδότηση, να εγγυηθεί την άμεση καταβολή των χρημάτων για τις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί. 

Το Επιμελητήριο καλείται να αναλάβει πρωτοβουλία. Είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο θεσμικό μας ρόλο. Πρέπει όμως η Πολιτεία να μας αντιμετωπίσει ισότιμα. Είμαστε ο μοναδικός θεσμοθετημένος Σύμβουλος του Κράτους σε θέματα επιχειρηματικότητας. Αφουγκραζόμαστε καθημερινά τα προβλήματα των συναδέλφων μας και τα καταγράφουμε. Απευθυνόμαστε στα αρμόδια Κυβερνητικά όργανα διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις μας και για την τοπική κοινωνία. Διεκδικούμε ρόλο στην άμεση διαμόρφωση του γόνιμου περιβάλλοντος που απαιτείται για να παράγει καρπούς η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Έχουμε τη διάθεση να συνεργασθούμε με το Υπουργείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που είναι ένα θέμα που απασχολεί και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Οι ΜΜΕ ΔΕΝ φοροδιαφεύγουν, αντίθετα δίνουν δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που συντηρούν τις οικογένειές τους. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ΜΜΕ σε επίπεδο Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Είναι ανάγκη το κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με τις ΜΜΕ, να εγγυηθεί για τη βιωσιμότητά τους, η οποία θα εξασφαλίσει πλήθος θέσεων εργασίας, να δώσει τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων ΜΜΕ, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Τη χρονιά που μας πέρασε το Επιμελητήριό μας σε συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, προχώρησε σε ενέργειες και διαβήματα προς την Κεντρική εξουσία με μοναδικό στόχο την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Έτσι ζητήσαμε την παράταση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας, καλύτερη περίθαλψη για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, διατήρηση των εφοριών Παλαμά, Μουζακίου και Σοφάδων, άμεση καταβολή των χρημάτων για επενδύσεις που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Προχωρήσαμε στην έκδοση της εκπτωτικής κάρτας για όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου, επιδότηση των επιχειρήσεων μας για την συμμετοχή τους σε Εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διοργανώσαμε και φέτος την Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας, συνεργασθήκαμε με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, ενισχύσαμε οικονομικά τόσο την Ομοσπονδία όσο και τους εμπορικούς και επαγγελματικούς  Συλλόγους του Νομού μας, αλλά και συναδέλφους μας που υπήρξαν θύματα απρόβλεπτων περιστατικών.

Διοργανώσαμε πλήθος ενημερωτικών σεμιναρίων και διαλέξεων με θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όσο και σχετικά με  την όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Συμμετείχαμε σε Εκθέσεις, προσφέροντας Δωρεάν χώρο σε όσες τοπικές επιχειρήσεις επιθυμούσαν να προβληθούν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Συνεχίσαμε την έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του Επιμελητηρίου «ΚΙΝΗΤΡΟ» με έγκαιρη και επίκαιρη ενημέρωση.  Αναβαθμίσαμε το PORTAL  του Επιμελητηρίου και η ανταπόκριση των συναδέλφων μας , αποδεικνύει την ορθότητα της επιμονής μας να δημιουργήσουμε αυτό το «ηλεκτρονικό βήμα». Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες ενημερώνονται καθημερινά, αλλά και ολοκληρώνουν την συναλλαγή τους με την υπηρεσία του Επιμελητηρίου μας χωρίς να φύγουν από την επιχείρησή τους, μέσα από την ηλεκτρονική μας σελίδα.

Δε θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Άλλωστε για τις δράσεις του Επιμελητηρίου μπορώ να μιλώ με τις ώρες. Είμαι περήφανος που οι συνάδελφοί μου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι δεν τους απογοήτευσα. Ότι στάθηκα στο ύψος των περιστάσεων, ότι υπήρξα Πρόεδρος όλων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα και τους συναδέλφους μου στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, για όλους  εμάς που προσπαθούμε καθημερινά να φανούμε χρήσιμοι στους επιχειρηματίες του νομού μας.   

Θέλω τέλος να αναφέρω ένα πρόβλημα που ταλανίζει πλήθος συναδέλφων μας. Μιλώ για τις εκατοντάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που βλέπουν το μέλλον τους δυσοίωνο , τους συνταξιούχους συναδέλφους μας που φοβούνται για το αύριο. Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό την συγκίνηση, αλλά θεωρώ τουλάχιστον άδικο το γεγονός, συνάδελφοί μας, αγωνιστές της ζωής , να αντιμετωπίζουν μετά από 40-45 χρόνια δράσης προβλήματα.  Απαιτούμε το κράτος να εγγυηθεί για τις συντάξεις των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και να τους απαλλάξει από το άγχος στο οποίο ζούνε σήμερα. Να οργανωθούν οι υπηρεσίες περίθαλψης του ΟΑΕΕ, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να μην αναγκάζονται να αναζητούν περίθαλψη από το ΙΚΑ.  Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες και σε περιόδους πολιτικής αστάθειας. Το οφείλουμε  στους ανθρώπους αυτούς που σήκωσαν στους ώμους τους την επιχειρηματικότητα, την ελληνική ΜΜΕ, την ελληνική οικονομία!»

Προηγούμενο άρθρο Παράταση για την τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων
Επόμενο άρθρο Η αγανάκτηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων του ΟΣΕ