Παράταση για την τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων


 Δίμηνη επιπλέον παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για την τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων χώρων  ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών ο Ντ. Διαμάντος.

 Σε έγγραφό του προς την υπουργό  Τ. Μπιρμπίλη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας αναφέρει: «Δεχόμενοι πολλά αιτήματα συναδέλφων Μηχανικών και διαπιστώνοντας το ρυθμό προσέλευσης πολιτών  ιδιοκτητών και όλων όσων εμπλέκονται,  σχετικά με την τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων χώρων στις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες, έχουμε την άποψη πως πρέπει να δώσετε  μια παράταση  για εύλογο χρονικό διάστημα πέραν της καταληκτικής προθεσμίας της 28.02.11 ( θα μπορούσε να είναι η 28.4.11).

Στη Απόφαση σας αυτή  επίσης, πιστεύουμε ότι, θα πρέπει να συμπληρωθεί και να περιληφθούν στη ρύθμιση για τακτοποίηση ΗΜΧ  και οι των περιπτώσεων των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών  από 2.7.09 μέχρι την έκδοση του Ν. 3843 δηλ. μέχρι 28.4.2010, αποτελώντας επιπρόσθετα ένα ακόμη λόγο για περαιτέρω παράταση αλλά, επιλύοντας και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της περιόδου αυτής».

*Σε δεύτερο έγγραφό του προς την κ. Μπιρμπίλη, σχετικά με το ειδικό πρόστιμο διατήρησης χώρων και την επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών, ο κ. Διαμάντος αναφέρει προς την υπουργό:

«Με την ανακοίνωση των «αντικειμενικών τιμών» προσδιορισμού της αξίας και του αναλογούντος φόρου ακινήτων σε περιοχές που δεν είχαν μέχρι σήμερα το σύστημα αυτό, δημιουργήθηκε μία ανισότητα που αντιβαίνει τις συνταγματικές διατάξεις και τους κανόνες δικαίου και ισονομίας των πολιτών. Δόθηκε παράταση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου για την τακτοποίηση των χώρων που αυθαίρετα άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι χώροι, Pilotis, κλπ) βάσει του νόμου 3843/10.

Με βάση τα παραπάνω, όσοι καταθέσουν αίτηση από 1/1/11 μέχρι 28/2/11 το πρόστιμο θα προσδιορισθεί με βάσει την νέα αντικειμενική αξία. Θεωρούμε ότι, αυτό δεν συνάδει με την Συνταγματική επιταγή περί ισονομίας, την στιγμή που για την ίδια πράξη αντιμετωπίζονται οι πολίτες με «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρξει ρύθμιση άμεσα ώστε, για τις περιπτώσεις του Ν3843/11 συμπεριλαμβανομένων και όσων κατατεθούν μέχρι 28/2/11, το πρόστιμο να υπολογίζεται  με βάσει τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες».

Προηγούμενο άρθρο Εορταστικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες
Επόμενο άρθρο Κ. Ψημμένος: ‘Δεν θα υποκύψουμε στον μαρασμό και στην μεμψιμοιρία’