Ειδήσεις

Λέμε όχι στην καταστροφή των Αγράφων


Οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση και των γραμμών μεταφοράς μέχρι Μοσχάτο με διέλευση και από την Τ.Κ. Λαμπερού αλλά και άλλων Τ.Κ. της Διοικητικής Περιφέρειας του Νομού Καρδίτσας.
Στο νομό Καρδίτσας, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ‘’Φέρουσα Ικανότητά’’ τους εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ.

Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα. Τα δυο αιολικά πάρκα των 40 α/γ, που έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.

Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή, ενώ και κατά τη διάρκεια τυχόν εργασιών . Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά την λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης ήδη τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με το τέλος ΑΠΕ για την χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό.

Στις αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος, η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, επιστράτευσαν τις αστυνομικές δυνάμεις και τις διώξεις. Ήδη διώκονται εργαζόμενοι της περιοχής μας που εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους με κινητοποιήσεις.
Διεκδικούμε:
• Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων με την άμεση ανάκληση των αδειών για τα δύο αιολικά πάρκα, καθώς και των υπόλοιπων αδειών ΑΠΕ στην περιοχή.
• Την εκπόνηση συνολικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ.) στη περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.
• Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις
• Ενιαίο αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα και αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας υπέρ του λαού. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση της χώρας.
• Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για τη λαϊκή οικογένεια.
• Να σταματήσει η αστυνομοκρατία και οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία των Αγράφων.
• Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της αγροτικής παραγωγή, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.

Στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλία των Σωματείων μας καλούμε σωματεία και φορείς του Νομού σε σύσκεψη για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης μας
Την Παρασκευή, 22 Μαΐου, 19.30μμ στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 17 Μάη αντιπροσωπεία από τα ΔΣ του σωματείου Οικοδόμων και του συλλόγου Τοπογράφων επισκέφτηκε την βουνοκορφή της μαρτυρικής Νιάλας όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

 

 

Του συνδικάτου οικοδόμων και του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Στις 24/5 το πολιτικό μνημόσυνο του Χαρίλαου Φλωράκη
Επόμενο άρθρο Χειροκροτήματα…τέλος; - Του Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν. Καρδίτσας