Λίμνη Πλαστήρα: Πηγή Ζωής


Στον καθαρισμό των ακτών προχώρησαν σήμερα οι τρεις παραλίμνιοι Δήμοι του Νομού σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Καρδίτσας και δεκάδες φορείς και φίλους του περιβάλλοντος.

Με το Σύνθημα ”Λίμνη Πλαστήρα Πηγή Ζωής” η ΤΕΔΚ του Νομού μας πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στον καθαρισμό της λίμνης Πλαστήρα σε συνεργασία με τους τρεις παραλίμνιους Δήμους Νεβρόπολης, Πλαστήρα και Ιτάμου και τη βοήθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός ,ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος, οι Δήμαρχοι των τριών παραλίμνιων Δήμων κ.κ. Τσιαντής, Παπαντώνης και Τσαντήλας, συνεργεία καθαρισμού, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» ΠΡΟΤΕΚΤΑ, μαζί με πολλούς πολίτες και μικρά παιδιά συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στους Δήμους Πλαστήρα, Νεβρόπολης Αγράφων και Ιτάμου, με ένα και μοναδικό σκοπό τον καθαρισμό της παραλίμνιας περιοχής από τα σκουπίδια που εμείς οι ίδιοι παράγουμε.

Αυτή η συμβολική και ουσιαστική πρωτοβουλία, των φορέων του Νομού, δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα, την συλλογή μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών από όλη την παραλίμνια περιοχή.

Όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή συνειδητοποίησαν ότι, εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι να προστατεύουμε και να συμβάλουμε δυναμικά, στη διατήρηση του ευαίσθητου οικοσυστήματος και του φυσικού κάλους της Λίμνης Πλαστήρα. Η περιοχή αποτελεί έναν από τους  σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στο Νομό μας με μεγάλη συμβολή στην οικονομική ευμάρεια του τόπου μας. Συνεπώς, η εικόνα μιας περιποιημένης και καθαρής περιμετρικά Λίμνης, είναι όχι μόνο θέμα υγιεινής, αλλά αισθητικής και πολιτισμού.

Κληρονομήσαμε λοιπόν, έναν πλούσιο σε βιοποικιλότητα τόπο και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε μέσα στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και μόνο. Άλλωστε το μήνυμα μας ”Λίμνη Πλαστήρα Πηγή Ζωής” μας δεσμεύει όλους, στην κοινή προσπάθεια διαφύλαξης της περιοχής, ώστε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ζωτική και βιώσιμη.

«Σήμερα όλοι μαζί ΤΕΔΚ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι, φορείς της περιοχής και πολίτες δώσαμε από κοινού τη μήνυμα της διαφύλαξης του περιβάλλοντος της Λίμνης Πλαστήρα από τα σκουπίδια και τη μόλυνση. Εξάλλου η Λίμνη αποτελεί τον καθρέπτη του Νομού μας και ταυτόχρονα πηγή ζωής για το σύνολο των πολιτών μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νεβρόπολης Αγράφων κ. Παπαντώνης είπε: «Η ΤΕΔΚ έδειξε το δρόμο. Πρέπει όλοι μας να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Δηλαδή να πάρει η ενέργεια αυτή πανκαρδιτσιώτικο χαρακτήρα και να καθαριστούν οι λίμνες, τα ποτάμια και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταθούμε σοβαρά απέναντι στο περιβάλλον. Σήμερα είχαμε τεράστια προσέλευση εθελοντών, την οποία και δεν αναμέναμε και μας εξέπληξε ευχάριστα. Πάνω από 60 άτομα μόνο από το Δήμο Νεβρόπολης ασχολήθηκαν με την καθαριότητα των ακτών. Η εικόνα που είχαμε σήμερα δεν ήταν καλή αφού οι εκατοντάδες επισκέπτες της λίμνης αλλά και ερασιτέχνες ψαράδες αφήνουν πολλά σκουπίδια στην περιοχή».

Προηγούμενο άρθρο Πρεμιέρα σήμερα για το Κτηματολόγιο
Επόμενο άρθρο 500.000 m3 σήμερα και 1,5 εκ. m3 το επόμενο 5νθήμερο