500.000 m3 σήμερα και 1,5 εκ. m3 το επόμενο 5νθήμερο


Βάσει του από κοινού συμφωνηθέντος προγράμματος.

«Θα υπάρξουν και άλλες διακοπές αν δεν υπάρχει νερό», σημείωσε ο Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπας σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στη Νομαρχία Καρδίτσας.

Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας. Κατά την συνεργασία που είχε με τον Νομάρχη κ. Φώτη Αλεξάκο, τον αντινομάρχη κ. Καρατσιώρη, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Κωτσό, τους Δημάρχους Παλαμά κ. Καραδήμο, Κάμπου κ. Παπαλό, Αρνης κ. Παπαμαργαρίτη, τον αντιδήμαρχο Σοφάδων κ. Κάϊα και τους πρόεδρο και δ/ντη του ΤΟΕΒ Ταυρωπού εξετάσθηκε το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας και οι τρόποι αντιμετώπισής του με τις όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στην παραγωγή και την οικονομία των αγροτών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα. Αποφασίσθηκε κατ’ αρχάς να εφαρμοσθεί η πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για εκταμίευση μέχρι 48 εκατομμύρια m3, από τη λίμνη Πλαστήρα, για την συνεχή τροφοδότηση του δικτύου Ταυρωπού και κατά ένα μέρος εκτάσεων εκτός δικτύου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες. Την Τετάρτη 18/6 θα συνεχισθεί η παροχή των 500 χιλ. m3 και από την Πέμπτη 19/6 μέχρι και την Δευτέρα 23/6 θα εκταμιεύονται  1.500 χιλ. m3 ημερησίως.

Η απόδοση του προγράμματος θα παρακολουθείται στενά για να εντοπισθούν αδυναμίες κατά την εφαρμογή και να υπάρξουν διορθώσεις όπου χρειασθεί. Με την ευκαιρία για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε στους αγρότες και τους διαχειριστές αρδευτικού νερού, υπόγειου και επιφανειακού, ότι φέτος περνάμε, ίσως, το χειρότερο καλοκαίρι. Το νερό είναι είδος σε ανεπάρκεια και είναι μαθηματικά βέβαιον ότι θα υπάρξουν απώλειες στην αγροτική παραγωγή, περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και την περιοχή. Καλούμε για μία ακόμα φορά τους χρήστες και τους διαχειριστές αρδευτικού νερού, να το αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο, με την μέγιστη δυνατή οικονομία, γνωρίζοντας ότι δεν τους παρέχεται η άνεση και πολυτέλεια της σπατάλης των προηγούμενων χρόνων. Πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους κάθε στιγμή ότι το νερό χρειάζεται και στους επόμενους απ’ αυτούς αρδευτές και να μην είναι προνόμιο μόνο των πρώτων. Να υπάρχει κατανόηση και αλληλεγγύη μεταξύ τους και να μην μετατραπεί ο Καρδιτσιώτικος κάμπος σε ζούγκλα όπου θα κυριαρχεί ο προηγούμενος σε βάρος του επόμενου.  Γι’ αυτό είναι τεράστια η ευθύνη των διαχειριστών του νερού για την δίκαια και ισομερή κατανομή του. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι για να μην υπάρξει μεγάλη απώλεια παραγωγής πρέπει όλοι να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες σε ξηροθερμικό περιβάλλον με την αντίστοιχη αγωγή συμβουλευόμενοι τους ειδικούς επιστήμονες Γεωπόνους. Ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσει λογική, κατανόηση και αλληλεγγύη γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε έλλειμμα και μάλιστα πολύ μεγάλο αφού το διαθέσιμο νερό από τις λίμνες συνολικά είναι μόνο το 40% των ποσοτήτων που απαιτούνται υπό κανονικές συνθήκες. 

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του τόσο ο Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπας όσο και ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος, επεσήμαναν: «Είχαμε μια συζήτηση με όλους τους φορείς που διαχειρίζονται το νερό στο Νομό Καρδίτσας. Θέλω να αντιληφθούν οι χρήστες ότι τα νερά που διαθέτουμε φέτος είναι πάρα πολύ λίγα. Πρέπει επομένως να υπάρξει αυτοπεριορισμός όλων των δικαιούχων. Η συζήτηση κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και όλοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Απαιτείται ψυχραιμία για την καλύτερη αντιμετώπιση. Συμφωνήσαμε παροχή 500.000 κ.μ. για την Τετάρτη και για τις επόμενες πέντε ημέρες 1,5 εκατ. κ.μ. για να γίνει ένα πότισμα σ’ όλη την περιοχή. Σε ερώτηση για την απροειδοποίητη διακοπή παροχής νερού την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γκούπας σημείωσε: «Θα υπάρξουν και άλλες αν δεν υπάρχει νερό». Από την πλευρά του ο κ. Αλεξάκος δήλωσε: Είναι αναγκαίο, με ψυχραιμία και σύνεση να εξαντλούμε τις δυνατότητες διαλόγου για να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Παρουσία όλων των φορέων και του Περιφερειάρχη έγινε μια πολύ καλή συζήτηση. Συμφωνήσαμε 500.000 κ.μ. παροχή για την Τετάρτη και 1,5 εκατ. κ.μ. για τις ακόλουθες πέντε μέρες για να ποτίσουν ένα νερό και οι εκτός δικτύου Ταυρωπού. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε αυτή την κατασκευή, θα περιοδεύσουμε στο δίκτυο και από την Δευτέρα θα δούμε τα επόμενα βήματα. Ολοι οι αρδευτές να αντιληφθούν ότι πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκέντρωση, καταναλώνοντας την ελάχιστη ποσότητα νερού για να αντεπεξέλθουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Δεν είναι λύση ο καθένας που είναι πρώτος να ξοδεύει όσο νερό θέλει και ο τελευταίος να μην μπορεί να ποτίσει. Αν γίνει αυτό θα μειωθούν πάρα πολύ τα αποθέματα της λίμνης».

Προηγούμενο άρθρο Λίμνη Πλαστήρα: Πηγή Ζωής
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει αύριο το Δ.Σ. Παλαμά