Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρδίτσας: Για το λεγόμενο ”κοινωνικό” παντοπωλείο


Είναι υπαρκτό το πρόβλημα της φτώχιας και της εξαθλίωσης στο δήμο Καρδίτσας. Άγνωστος είναι ο αριθμός αυτών που ζουν σε άσχημες συνθήκες χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές που δεν είναι καταγραμμένοι πουθενά. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής διαχείρισης, που χειροτέρεψαν με την οικονομική κρίση και δεν αφορούν μόνο το δήμο μας. Στα τοπικά ΜΜΕ γράφτηκε ότι 70 μαθητές σχολείων της πόλης μας υποσιτίζονται (και όλοι μας ξέρουμε ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος), ενώ ο τζίρος των σχολικών κυλικείων μειώθηκε πάνω απο 50%.

Οι δραματικές αυτές ελλείψεις σε πόρους και παροχές δεν είναι τυχαίο γεγονός. Έχει συγκεκριμένα αίτια, τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένες πολιτικές. Πρόκειται για την αντιλαϊκή επέλαση του κεφαλαίου που συντονισμένα εξαπολύουν τόσα χρόνια τώρα κυβερνήσεις, συγκυβερνήσεις, ΕΕ και ΔΝΤ, (είτε τα βαφτίζετε τρόικα, είτε θεσμοί και τώρα ”ομάδα Βρυξελών”.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών έπαιξαν οι δήμοι , η εκκλησία, οι διάφορες ΜΚΟ, κλπ, που με την παρέμβαση τους μέσα από τα ‘’κοινωνικά’’ παντοπωλεία, τα ‘’κοινωνικά’’ ιατρεία και φαρμακεία, τη διανομή τροφίμων ‘’χωρίς μεσάζοντες’’, τα συσσίτια και τις σακούλες τροφίμων, προσπαθούν να αναδειχθούν σαν το τελευταίο αποκούμπι των φτωχών, των άνεργων, των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας.

Έτσι προωθείται μία ‘’αλληλεγγύη’’ απογυμνωμένη από τα ταξικά της χαρακτηριστικά, αλληλεγγύη του εθελοντισμού και του κοινωνικού εταιρισμού, διαμορφώνοντας ένα κλίμα κοινωνικής συναίνεσης. Προωθείται με επιστημονικό τρόπο ένα δίκτυο φτηνής φιλανθρωπίας έτσι που να δημιουργηθούν οι όροι για τη διαιώνιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων

Ο Δήμος, αντί της διεκδίκησης, προκειμένου να εκτονώνει την όποια διάθεση για αγώνα των ανθρώπων που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο, προστατεύοντας την κυβερνητική πολιτική και το σύστημα προχώρησε με μεγάλη ευκολία στο κοινωνικό παντοπωλείο. Όλοι αυτοί, σημερινή και προηγούμενες διοικήσεις, που με τα παλιά και νέα τέλη, την υπέρογκη φορολογία, την κοινωνική αναλγησία έχουν την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση της πλειοψηφίας των δημοτών κάνουν τους «φιλάνθρωπους», τους «ελεήμονες» προσβάλλοντας την ζωή μας και την αξιοπρέπεια μας. Όμως τι θα γίνουν το επόμενο διάστημα (μετά το τετράμηνο) οι 50 συμπολίτες μας που θα βγουν από το ”πρόγραμμα”; πως θα ζουν;

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε πως με τις δομές αυτές γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες λαϊκές αντιδράσεις. Θεωρούμε επίσης πως η αλληλεγγύη πρέπει να είναι έμπρακτη και ουσιαστική. Γι΄ αυτό επαναφέρουμε την πρόταση των σωματείων, που απορρίψατε την προηγούμενη φορά, Σημειώνουμε ότι εμείς θέλουμε μια τέτοια δομή να είναι κρατική και να λειτουργεί με την ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Προτείνουμε επί πλέον:

  1. Οι ωφελούμενοι από τη δομή αυτή να απαλλάσσονται από την πληρωμή δημοτικών φόρων, δημοτικών τελών και λογαριασμών ύδρευσης – αποχέτευσης.

  2. Να διερευνηθεί από τη νομική υπηρεσία του Δήμου εάν οι ωφελούμενοι και οι οικογένειές τους έχουν εκκρεμότητες με εργοδοσίες, όπως π.χ. εκμετάλλευση εργασίας, ανασφάλιστη εργασία, χρωστούμενες αποζημιώσεις, παράνομες ή άδικες απολύσεις, χρωστούμενοι μισθοί κλπ και να τους δοθεί κάθε νομική υποστήριξη που θα χρειαστεί.

  3. Σε περίπτωση που οι ωφελούμενες οικογένειες έχουν παιδιά που σπουδάζουν να αναλάβει ο Δήμος μέρος των εξόδων τους.

  4. Να εξετάσει η κοινωνική υπηρεσία αν οι ωφελούμενοι και οι οικογένειές τους έχουν θεωρημένα βιβλιάρια υγεία και αν δεν έχουν, να μεσολαβεί ο Δήμος και να απαιτήσει τη θεώρηση των βιβλιαρίων τους.

  5. Η παροχή τροφίμων στους δικαιούχους να είναι σταθερή για όσο καιρό υπάρχει το πρόβλημα. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου δε μπορεί να στηρίζεται στην ‘’εταιρική κοινωνική ευθύνη’’ των πολυκαταστημάτων που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους τους και κερδοσκοπούν εις βάρος όλων μας.

  6. Άμεσα να διεκδικηθούν κονδύλια για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ιδιωτών, σε όλους τους μαθητές, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δομές των δήμων και τη στελέχωσή τους με μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών.

  7. Αγωνιστική διεκδίκηση πλήρους χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αξιοποίηση των πακέτων του ΕΣΠΑ για τις πραγματικές ανάγκες του λαού χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ.

  8. Διεύρυνση των κρατικών κοινωνικών δομών και προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό. Να εξαιρεθούν οι δήμοι και οι δημόσιες δομές Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας από την απαγόρευση των προσλήψεων.

  9. Μισθούς και μεροκάματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Είναι σαφές, όμως, πως η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε με ελεημοσύνες, αλλά με αγώνες. Γι αυτό λέμε στους εργαζόμενους, τους απολυμένους, τους άνεργους, να σκεφτούν ότι η λογική της ακραίας φτώχειας, που θα οδηγήσει την πλειοψηφία του λαού να πηγαίνει σε ένα συσσίτιο, να πηγαίνει σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο, σε ένα κοινωνικό ιατρείο, για να ζήσει, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, δεν πρέπει να περάσει στις συνειδήσεις, δεν πρέπει να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας, γιατί υπάρχει τεράστιος πλούτος γύρω μας και φτάνει για όλο το λαό αλλά τον λυμαίνονται τα μονοπώλια !

Αυτός ο βραχνάς των μονοπωλίων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ισχυρό εργατικό, λαϊκό κίνημα, που μπορεί να βάλει στο κέντρο του αγώνα την ανάκτηση των απωλειών και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας.

Ψηφίζουμε λοιπόν λευκό στην πρόταση της διοίκησης και δηλώνουμε πως ο αγώνας μας μαζί με το λαό θα ενταθεί και θα κινηθεί στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε.

Προηγούμενο άρθρο Σε 3,5 εκ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις του Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο 364 θέσεις εργασίας στους Δήμους του Νομού Καρδίτσας