Ειδήσεις

Μάξιμος: Συναγερμός για να μη πάει στις καλένδες ο Αχελώος


Τη διαβεβαίωση ότι «ισχύει η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για τον Αχελώο και το φράγμα της Συκιάς» μετέφερε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ως ο μόνος βουλευτής που συμμετείχε στη διευρυμένη σύσκεψη του ΓΕΩΤΕ Κεντρικής Ελλάδος και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας για την μη συμπερίληψη του φράγματος της Συκιάς στο υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ενεργεία και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), είχε εξουσιοδοτηθεί να επικοινωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για να υπάρξει συνάντηση μαζί της, προκειμένου να διορθωθεί άμεσα το ΕΣΕΚ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι δεν άλλαξε τίποτε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου του Αχελώου και μάλιστα το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί ο ίδιος τα έργα στην περιοχή. Όπως είπε πρόκειται για διαβούλευση και όχι για τελεσίδικη ανακοίνωση και ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι θα γίνει το φράγμα στη Συκιά.

Νωρίτερα, σε μια δραματική συνεδρίαση, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή σύσκεψη, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τη συνέχιση ή εγκατάλειψη ενός έργου που δυο γενιές τώρα προσπαθούν να υλοποιηθεί. Είναι αλήθεια πως ο Αχελώος έχει εδώ και χρόνια κακοφορμίσει. Το έργο παρουσιάστηκε αρχικά ως αρδευτικό, που θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, και αμέσως συνάντησε την αντίδραση των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ συκοφαντήθηκε ως φαραωνικό από οικολόγους και ‘‘οικολογούντες’’. Είναι πια ένα έργο με έντονη ιδεολογική φόρτιση, καθώς η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται ευθέως εναντίον του. Εκείνο που σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται είναι ότι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο -γιατί πλέον περί αυτού πρόκειται- είναι πρωτίστως έργο περιβαλλοντικό που θα αντιμετωπίσει την ερήμωση της Θεσσαλίας, που το καλοκαίρι στερείται υδάτινης φλέβας. Είναι, όμως, και έργο ”πράσινης”, φιλικής προς το περιβάλλον υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η δυσάρεστη εξέλιξη με την εξαίρεση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Συκιάς στο υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ενεργεία και το Κλίμα δεν ξέρω αν δείχνει ότι κάποιοι γραφειοκράτες των Αθηνών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως άσκηση επί χάρτου! Θα πρέπει, όμως, όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν σχεδιάζουμε σήμερα εν κενώ! Έχουν παρέλθει δεκαετίες και έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ και το έργο είναι πια ημιτελές. Ας αφήσουμε, λοιπόν, ιδεοληψίες όπου κι αν υπάρχουν, και ας δούμε κατάματα το πρόβλημα. Οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν είναι για να χαϊδεύουν αυτιά, αλλά για να υλοποιούνται. Είναι καιρός, λοιπόν, να δούμε ποιοι είμαστε υπέρ του Αχελώου και να ξαναμετρηθούμε.

Ξέρω ότι μετά από τόσα χρόνια παλινδρομήσεων, μπρος πίσω, ο κόσμος έχει κουραστεί. Είμαστε, όμως, σε ένα σημείο που χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε επίπεδο Θεσσαλίας για να μην εγκαταλειφθεί στις καλένδες το έργο έως το 2030, γιατί φοβούμαι ότι αυτό θα συμβεί αν δεν συμπεριληφθεί η Συκιά στο ΕΣΕΚ. Θα πρότεινα, επομένως, να υπάρξει ένας καθαρός οδικός χάρτης ενεργειών όλων των φορέων της Θεσσαλίας, με συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικράτειας κ. Γεραπετρίτη. Προσωπικά, επίσης θα αναδείξω στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της Συκιάς με την ομιλία μου επί του προϋπολογισμού, που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας -και καλώ και όλους τους συναδέλφους της Θεσσαλίας να το κάνουν. Είναι κρίμα ένα έργο δυο γενιών να πάει στις καλένδες».

Προηγούμενο άρθρο To 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας στην Ιταλία στο πλαίσιο του Erasmus+
Επόμενο άρθρο Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος