Μάχη στη Βουλή για το «μαύρο χρήμα» και «διορθώσεις» Αλογοσκούφη για ΔΕΚΟ


Συνεχίστηκε και την Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στο οποίο εντάσσεται και η επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και τις αυξήσεις των δικαστικών.

Στη διάρκεια της πρωινής του ομιλίας ο Γιώργος Αλογοσκούφης προχώρησε σε «διορθωτικές» κινήσεις. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ, στη θέση της διάταξης που όριζε πως οι αυξήσεις τους θα κρίνονταν με βάση και την πορεία του Προϋπολογισμού, η νέα διατύπωση θέλει τις εν λόγω αποδοχές να συναρτώνται με «τα περιθώρια του κρατικού Προϋπολογισμού».

Παράλληλα προστίθεται η διασφάλιση πως «το ύψος του συνόλου των αποδοχών, δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τις αποδοχές που προβλέπουν οι εθνικές γενικές, κλαδικές, ή ομοιοεπαγγελματικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τους δικαστικούς, η νέα διατύπωση χορηγεί περαιτέρω αυξήσεις στους προέδρους πρωτοδικών και άλλους κλάδους δικαστικών, που ελλείψει κενών θέσεων, δεν έχουν προαχθεί στον επόμενο βαθμό, έχοντας συμπληρώσει διπλάσιο χρόνο από τον απαιτούμενο για προαγωγή.

Τέλος, στο καθαυτό σώμα του νομοσχεδίου ο Γ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος προβλέπεται να έχει διετή και όχι τριετή θητεία, όπως προβλεπόταν αρχικώς.

Ο υπουργός επέμεινε στη κατάργηση της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία, ενώ έφερε παραδείγματα ζημιογόνων ΔΕΚΟ όπως του ΟΣΕ, της ΕΑΒ και του ΟΑΣ.

«Κάποιοι από τους μισθούς είναι ηθικά προκλητικοί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι ικανή να ελέγξει τους διοικητές των επιχειρήσεων που η ίδια διόρισε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι το κράτος οφείλει να επιχορηγεί επιχειρήσεις όπως τις συγκοινωνίες.

Αναφερόμενος στην Αρχή κατά του «βρώμικου χρήματος» ο Γ.Αλογοσκούφης παρατήρησε πως «δεν λειτουργούσε αποτελεσματικά» και πως «παρουσίασε σοβαρές αδυναμίες».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σχετικά με την Αρχή, «υπέβαλλε στις εισαγγελικές αρχές δύο εκθέσεις, που η ίδια ονόμασε πορίσματα και εκεί εξάντλησε τη δραστηριότητά της. Με βάση τις εκθέσεις που έκανε δε δέσμευσε ούτε έναν λογαριασμό. Οι εκθέσεις αυτές κρίθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές ως μη σύννομες και επομένως στερούμενες νομικών συνεπειών».

Τόνισε ακόμη ότι «παρατηρήθηκε αδυναμία κατάρτισης συνολικού σχεδίου της Αρχής-δεν υπήρξε προσδιορισμός προτεραιοτήτων, ούτε διαδικασία συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας με τα πιστωτικά ιδρύματα, ή άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τα λοιπά υπόχρεα πρόσωπα. Δεν υπήρξε ικανοποιητική συνεργασία με τις αντίστοιχες αλλοδαπές μονάδες», κατέληξε ο Γ.Αλογοσκούφης.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του υπ.Οικονομικών για τον Γ.Ζορμπά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ε.Βενιζέλος χαρακτήρισε τον πρώην εισαγγελέα «άνθρωπο έντιμο κα ιδιόρρυθμο, που έχει ένα σκληρό πυρήνα ασυμπίεστο, που θα εκδικηθεί διότι ταπεινώθηκε και προσεβλήθη».

«Η κυβέρνηση αδυνατώντας να δώσει λύσεις στην κρίση που μαστίζει τη χώρα, επιχειρεί τώρα να ξεφύγει και από το ηθικό σκέλος της», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Κεντρικό σημείο για το ΚΚΕ, είναι σύμφωνα με τον Α.Σκυλάκο, «οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η εφαρμογή του νομοσχεδίου για άτομα που χρηματοδοτούν μη αρεστά κινήματα. Το να ισοπεδώνονται προς τα κάτω τα δικαιώματα των νεοπροσλαμβανομένων είναι πρόοδος; Το να μην μπορούν να παραπέμψουν τις διεκδικήσεις τους στη διαιτησία, είναι πρόοδος;».

Σχολιάζοντας την ομιλία του υπ.Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, παρατήρησε μεταξύ άλλων πως «ο κ.Αλογοσκούφης παρουσιάστηκε εδώ, όχι ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά ως επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου».

Υπέρ μιας «πειθαρχημένης εισοδηματικής πολιτικής» τάχθηκε ο Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας τον ΛΑΟΣ, επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ίδιος ο Γιάννης Μανώλης που αντικαταστάθηκε από το Θερινό Τμήμα, επανέλαβε σήμερα -μέσω του Mega- τις θέσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι είχε προ πολλού διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη τροπολογία, για αυτό και αναζητήθηκε φόρμουλα ώστε να μην λάβει μέρος στη διαδικασία.

Είπε ακόμα ότι πάντα θα επισημαίνει τα λάθη της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από το να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ.Ρουσόπουλος, ξεκαθαρίζοντας: «Ό,τι έρχεται στη Βουλή ως νομοσχέδιο και μεταρρύθμιση, ως κίνηση έχει εγκριθεί από τους πολίτες».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι τα νομοσχέδια έχουν εγκριθεί από τους ίδιους τους βουλευτές της ΝΔ στη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ακολούθησε την εκλογή της ΝΔ ως κυβέρνησης, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση φοβάται την καταψήφιση της τροπολογίας για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ στη Βουλή, ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς για το θέμα Μανώλη, ο εκπρόσωπος είπε το θέμα απαντήθηκε από χθες εκτενώς από τον Ευ. Αντώναρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αντί να δει ποιοι φταίνε που όλα τα προηγούμενα χρόνια μεγιστοποιήθηκαν οι ζημιές, αντί να δει πώς είναι δυνατόν να υπήρχαν μισθοί -και να υπάρχουν ακόμα- διευθυνόντων συμβούλων, προέδρων των θυγατρικών εταιριών ή συμβούλων των διοικήσεων, που είναι έξω από τα πραγματικά όρια, θέλει να συρρικνώσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε πως «έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν τολμά να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη γιατί φοβάται με αυτό που θα αντικρίσει. Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις, που με πομπώδες ύφος εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, έχουν μετατραπεί σε θερινά πραξικοπηματάκια. Κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, που για να πραγματοποιηθούν χρειάζεται η αντικατάσταση βουλευτών στο θερινό τμήμα. Το δυσάρεστο, όμως, είναι ότι όσο αυτή η κυβέρνηση καταρρέει, τόσο διακατέχεται από την εκδικητική μανία να θέλει να συμπαρασύρει μαζί της ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πρέπει όμως να την σταματήσουμε».

Ο πρόεδρος των σιδηροδρομικών υπαλλήλων τόνισε σε δηλώσεις του ότι η τροπολογία Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ «είναι πραξικοπηματική ως προς το χρόνο που γίνεται και αντισυνταγματική. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με τις άλλες ΔΕΚΟ με πρώτη τη ΓΣΕΕ για να αντιπαλέψουμε αυτή την τροπολογία».

Προηγούμενο άρθρο Στο Leader και τα πέντε δ.δ. του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Kυκλοφοριακά προβλήματα στον κόμβο Καρδιτσομάγουλας