Μέτρα για τη ¨θωράκιση¨ της τοπικής οικονομίας


Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας με τους φορείς της Καρδίτσας.Οι τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και οι κοινές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Νομαρχίες Καρδίτσας και Τρικάλων.

Σε μια σειρά από μέτρα και υποδομές τα οποία χρειάζονται για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας κατέληξαν οι φορείς της Καρδίτσας που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Επιμελητήριο και την οποία συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Με τη συμμετοχή του βουλευτή κ. Κώστα Τσιάρα και εκπροσώπων του Επιμελητηρίου, της Νομαρχίας, του Δήμου Καρδίτσας, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών και του Εργατικού Κέντρου, έγινε ένας πραγματικά γόνιμος διάλογος και μια ανταλλαγή απόψεων που κράτησε αρκετή ώρα και έδειξε μια σύμπνοια και μια ενότητα σε πολλά ζητήματα.

Τόσο ο Πρόεδρος, πάντως, του Συνδέσμου κ. Ευριπίδης Ευλογημένος, όσο και οι τοπικοί φορείς τόνισαν ότι η οικονομική κρίση δεν μας έχει επηρεάσει ακόμη, αλλά σίγουρα χρειάζεται σωστή πρόληψη ώστε ακόμα και τότε και να είναι όλοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις της.

Ο βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας δήλωσε ότι ως Δυτική Θεσσαλία θα πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμη βήματα ανάπτυξης ώστε να θωρακίσουμε τις τοπικές μας οικονομίες.

Ο νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, από την πλευρά του, ανακοίνωσε μια σειρά από κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει με τη Νομαρχία Τρικάλων και οι οποίες θα παρουσιαστούν και κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει μαζί με τον κ. Ηλία Βλαχογιάννη μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Διαφημιστικά μηνύματα και αφίσες που θα παροτρύνουν τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τις αγορές των περιοχών τους θα είναι μόνον η αρχή.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης τόνισε πως απαιτείται ενότητα από όλους και πρόσθεσε πως μέσα από μεγάλα έργα όπως ο Ε ΄ 65 ή όταν ανοίξει το Δ ΄ ΚΠΣ θα μπορέσουν να δοθούν νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Νίκος Καλιακούδας έδωσε έμφαση στα προβλήματα των αγροτών.

Στα ίδια προβλήματα, όπως επίσης και στο ζήτημα του παρεμπορίου αναφέρθηκε και η Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σταυρούλα Νιάκα.

Ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Αποστόλης Καπράνας επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστας Ψημμένος σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα ενίσχυσης της τοπικής μας οικονομίας.

Επισημάνσεις του Ντίνου Ρόβλια

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σύσκεψη, απέστειλε επιστολή με τα παρακάτω :

«Από την πλευρά μου θέλω να κάνω δυο επισημάνσεις :

1. Η σημερινή κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στις πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. και όχι στη διεθνή οικονομική κρίση. Οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης δεν έχουν ακόμα «χτυπήσει την πόρτα» της χώρας μας.

2. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την διεθνή οικονομική κρίση είναι από ανεπαρκή έως εσφαλμένα. Τα μέτρα αυτά θα στηρίξουν τις Τράπεζες, αλλά όχι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δυστυχώς η αγορά θα αντιμετωπίσει σοβαρή ύφεση, την οποία μάλιστα φοβάμαι ότι θα επιτείνει η πολιτική της Ν.Δ., αναμένονται δε απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Εν όψει αυτών, πιστεύω ότι θα πρέπει να επαναληφθούν προς την κυβέρνηση οι προτάσεις των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων για την ενίσχυση της πραγματικής αγοράς, προκειμένου να ανακοπεί η αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας και να περιοριστούν τα χειρότερα από την επερχόμενη διεθνή κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη συνέχεια.

Το ΠΑΣΟΚ, δια του Προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της οποίας αντιμετωπίζεται και η τρέχουσα κατάσταση. Οι προτάσεις αυτές έχουν εκτενώς συζητηθεί στις συναντήσεις του Προέδρου μας με τα Προεδρεία των φορέων σας».

Προηγούμενο άρθρο Νέες αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής Ο.Π.Α.Α.Χ. Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Πύλη Ηλεκτρονικού Εμπορίου Επιμελητηρίου Καρδίτσας