Ειδήσεις

Μήνυμα-κάλεσμα του αγροτικού Μπλόκου Καρδίτσας


Την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουμε τα μπλόκα αντιπαλεύοντας την πολιτική που μας ξεκληρίζει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με εκπροσώπους του αγροτοσυνεταιρισμού  που υπηρετούν τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα, στήνουν «φιέστες» αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου.

Μια τέτοια «φιέστα» στήνεται στην Παρασκευή 26/1 στην Καρδίτσα, στα πλαίσια της Ημερίδας, με θέμα την Ποιότητα του Βάμβακος που διοργανώνουν η Διεπαγγελματική Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί και να μιλήσει εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για το ρόλο που παίζουν οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις,  οι αγρότες έχουμε, πλέον,  πείρα. Στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των  μικρών παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρη-ματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι «έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι» σ’ αυτές της Ενώσεις.

Τι έρχονται να μας πουν, εδώ  στην Καρδίτσα, («όλως τυχαίως» την ώρα που έχουμε στήσει ένα ισχυρό μπλόκο – σημείο αναφοράς για τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας), οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται  στο βαμβάκι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ; Ότι το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι στην ποιότητά του;

Αρίστης ποιότητας είναι το βαμβάκι που παράγουμε στην Καρδίτσα  και στην καλλιεργητική περίοδο που πέρασε η ποιότητα ήταν καλύτερη από πέρσι, χωρίς, όμως, αυτή η ποιοτική διαφορά να πληρωθεί «έξτρα» από τους εκκοκκιστές.  Μάλιστα, η φετινή  τιμή ήταν χαμηλότερη, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα ήταν καλύτερη.  Επομένως, δεν είναι το πρόβλημα στην ποιότητα.

Πρόβλημα είναι ότι  δεν ισχύει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το βαμβάκι  –  όπως, και στα άλλα προϊόντα – αλλά, διαμορφώνεται στην «ελεύθερη» αγορά. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός οι εκκοκκιστές και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών,  παίρνουν την παραγωγή  σε «ανοιχτές τιμές» με αποτέλεσμα  να μην γνωρίζουμε  ούτε πόσο, ούτε πότε θα πληρωθούμε.

Πρόβλημα είναι ότι το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι είναι τεράστιο, αφού  οι εμποροβιομήχανοι  και οι μονοπωλιακοί μάς πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και το ίδιο κάνει το κράτος.

Πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δε μας αποζημιώνει για τις καταστροφές από την κακοκαιρία,  το πράσινο σκουλήκι και τις άλλες αρρώστιες.

Πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται,  δεν συνδέονται με την παραγωγή και το συντριπτικό ποσοστό τους πάει στις τσέπες  μια χούφτας μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών.

Πρόβλημα, δηλαδή,  τεράστιο  είναι η ίδια η ΚΑΠ της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης  που οδηγούν σε παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής κι όλους εμάς τους μικρομεσαίους  αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Να γιατί αντιπαλεύουμε, με νύχια και με δόντια, αυτή τη πολιτική. Να γιατί είμαστε στα μπλόκα, κλιμακώνοντας την πάλη μας που δεν είναι «επετειακή και αδιέξοδη», όπως μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας (κυβέρνηση, κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν  τη ΚΑΠ και ψηφίζουν τα μνημόνια,  μονοπωλιακοί όμιλοι  και τραπεζίτες, μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες), αλλά έρχεται ως συνέχεια της αγωνιστικής μας δράσης σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυτοί που συμμετέχουν στη «φιέστα»  της Παρασκευής συμφωνούν μ’ αυτή τη πολιτική  και είναι ταγμένοι να την υπηρετούν. Άρα, είναι στη μεριά των αντιπάλων μας  και τους αντιπαλεύουμε.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα
Επόμενο άρθρο Η Αργιθέα χωρίς… το αλάτι της γης