Μαγευτικό το αφιέρωμα στον Σίμωνα Καρά


    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης του ΩΔΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, το αφιέρωμα στον μεγάλο ερευνητή Σίμωνα Καρά, στα πλαίσια ΤΟΥ 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

    Σε μία κατάμεστη αίθουσα παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, της Δημάρχου Φαρσάλων κα. Ίφου ανθρώπων της Λαογραφίας τιμήθηκε στην Καρδίτσα ο Σίμων Καράς σχεδόν ταυτόχρονα με την Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Το αντιγραφικό, καταγραφικό, ερευνητικό και συλλεκτικό έργο του Σίμωνα Καρά ανέδειξε το κείμενο που επιμελήθηκε ο Νίκος Μπαζιάνας και παρουσίασε ο Νίκος Ευθυμιάδης.

    Η Καρδίτσα τίμησε τον Σίμωνα Καρά, ενώ είναι γνωστό για την όλη του τη δράση και προσφορά ο Σίμων Καράς τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις (βραβεία, μετάλλια, παράσημα, ειδικά διπλώματα και πλακέτες) από την Ακαδημία Αθηνών, από την Εκκλησία της Ελλάδος, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (το τμήμα Μουσικών Σπουδών τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα).

    Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν τα δύο ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Σίμωνα Καρά που έστειλε ειδικά για την εκδήλωση της Καρδίτσας η κα. Αγγελική Καρά, σύζυγος του μεγάλου Δασκάλου(ένα δημοτικό τραγούδι της Χαλκιδικής και ένα Βυζαντινούς ύμνους).

    Η εκδήλωση  πλαισιώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Καρδίτσας  Κων/νος Ευθυμιάδης από γνωστούς Καρδιτσιώτες Τραγουδιστές που ερμήνευσαν τραγούδια κλασικού ρεπερτορίου του Σίμωνα Καρά.

    Στην Ορχήστρα συμμετείχαν οι καθηγητές: Αλεξίου Δημήτρης(βιολί),Καλιώρας Παναγιώτης(κλαρίνο), Σκότης Δημήτρης(λαούτο), Γεωργίου Γιάννης (τουμπερλέκι). Και τραγούδησαν: Αλεξάνδρα Δημοπούλου, Αθανάσιος και Γιώργος Χακτσής  και Δημήτρης Σκότης.

    Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο μεγάλ9ο Ιταλό συνθέτη της Όπερας GIACOMO PUCCINI(1858-1924) για τα 150 χρόνια από την γέννηση του, στον OLIVIER MESSIAEN(1908-1992) για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη και στον Έλληνα ερευνητή της πατρώας μας μουσικής Σίμωνα Καρά για τα 10 χρόνια από το θάνατο του. Επίσης θα τιμηθεί για την προσφορά του ο συνθέτης και Μαέστρος Θεόδωρος Αντωνίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών διακεκριμένος σύμβουλος και συνεργάτης Υπουργείου Πολιτισμού, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καθηγητής σύνθεσης στην Βοστόνη (Η.Π.Α.), ΤΟ Σάββατο 29 Νοεμβρίου στην Καρδίτσα.

    Το φεστιβάλ γίνεται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης, του Δήμου Καρδίτσας και υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη.

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Παλαμά τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθρο 7ος γύρος Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross