Μαζική συμμετοχή στην απεργία και την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ


Με μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην Καρδίτσα τα τελευταία χρόνια, απάντησαν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, οι φοιτητές και οι μαθητές στα νέα και παλιά μνημονιακά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Να σημειωθεί η μαζική παρουσία με τα πανό  τους των μαθητών από σχολεία που είναι σε κατάληψη και των φοιτητών της Κτηνιατρικής.

Τα μαγαζιά με απόφαση του εμπορικού συλλόγου έμειναν κλειστά. Οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία που πραγματοποιούνταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας σε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση που χαρακτηρίζονταν από παλμό  αγωνιστικότητα. Απεργιακές φρουρές από πολύ νωρίς το πρωί περιφρούρησαν την απεργία στις αλυσίδες καταστημάτων της πόλης.

Την συγκέντρωση άνοιξαν με χαιρετισμούς  εκπρόσωποι των μαθητών (ο Κ. Φιλίπου), των φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής (Κ. Οικονόμου) και των αγροτών (Β.Μπούτας)  που τόνισαν την σημασία της οργανωμένης,  κοινής δράσης και αγώνα, ο καθένας από το μετερίζι του και όλοι μαζί σε ένα μέτωπο ανατροπής της βαρβαρότητα που βιώνουμε.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Σαριδάκης πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, μέλος του ΔΣ του εργατικού κέντρου Καρδίτσας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που, αφού ανέλυσε τα μέτρα που ψηφίστηκαν αλλά και αυτά που έρχονται κάλεσε όλους να συνεχίσουν με την ίδια ορμή και αγωνιστικότητα τους αγώνες.

«Η σημερινή απεργία είναι η αρχή! Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Με τα αιτήματά μας, τους στόχους και την κατεύθυνση της πάλης. Απαντάμε με νέα γενική απεργία στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Δημιουργούμε στην πράξη ένα τεράστιο λαϊκό τείχος, ώστε να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά – αντιασφαλιστικά μέτρα.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών του νομού μας που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα!».

Στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης επικεφαλής συμβολικά  ήταν τρακτέρ.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή στην κατάληξη της πορείας στην πλατεία δικαστηρίων στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών, όταν μαθητές-φοιτητές «συνομιλούσαν» με τους εργαζόμενους και του αγρότες με συνθήματα.

 

Σημεία από την ομιλία του Στέλιου Σαριδάκη*

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι νέοι και νέες.

Όλα τα σωματεία, οι ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, οι σύλλογοι γυναικών που τα μέτρα τις καταδικάζουν, τα αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών μπορούμε και πρέπει να δώσουμε συνέχεια! Να ξεσηκώσουμε τον εργαζόμενο λαό!

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στη νεολαία, στα άνεργα παιδιά, τους νέους των πενταμήνων, της μαθητείας, του λειψού και ανασφάλιστου μεροκάματου. Τους νέους των θρανίων, των πανεπιστημίων και των σχολείων που έχουν κινητοποιήσεις. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα απέναντι στο μαύρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παλέψουμε για το μέλλον που πραγματικά αξίζει στα παιδιά μας. Και σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε μαζί. Λένε ψέματα ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα αυτοί που το λένε ομολογούν ότι 40 χρόνια προσπαθούν να περάσουν αυτά τα μέτρα, που είναι απαίτηση του κεφαλαίου και δεν τα κατάφεραν. Τι τους εμπόδισε; Ο ανυποχώρητος ταξικός αγώνας της εργατικής τάξης.

Αυτή είναι και η δική μας απάντηση. Η σημερινή απεργία να γίνει η αφετηρία νέων τέτοιων αγώνων που θα προετοιμάζει την αντεπίθεση των εργαζομένων του λαού. Να μην τους δίνουμε άλλο το δικαίωμα να υποστηρίζουν ότι ο λαός συμφωνεί με τη σφαγή του. Έχουμε πλέον πείρα. Η αναμονή και η λογική του «μικρότερου κακού» οδηγεί σε αυτή την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Ομολογούν και οι ίδιοι ότι αυτά που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα είναι μόνο ένα μικρό μέρος των μέτρων που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν. Η αποχή από τους αγώνες, είναι ορεκτικό για το κεφάλαιο. Η ανάγκη του για ακόμα περισσότερα κέρδη, για ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα δεν σταματάει από μόνη της. Πρέπει εμείς να βάλουμε φρένο στις ορέξεις των μονοπωλίων και την εφαρμογή των απαιτήσεων του από το πολιτικό τους προσωπικό. Χρησιμοποιούσαν την τακτική διαίρει και βασίλευε για να μας βάλουν στην άκρη, να μας οδηγήσουν στο καναπέ.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τον λαό της Καρδίτσας να δώσουμε την δική μας απάντηση. Όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο και μεθαύριο. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών που συνεχίζονται ενάντια στην πολιτική του ξεκληρίσματος και την ΚΑΠ της ΕΕ. Καλούμε τους άνεργους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Έχουν πλέον πολύτιμη πείρα από την καθημερινή αναζήτηση δουλειάς για ένα κομμάτι ψωμί, την αγωνία για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, την κοροϊδία των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά. Δεν είναι, δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η ζωή τον 21ο αιώνα. Μπορούμε και αλλιώς. Έλα μαζί μας στον οργανωμένο αγώνα. Να παλέψουμε για μέτρα ανακούφισης και ταυτόχρονα για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ΜΗΝ υπάρχει ανεργία.

Με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ».

Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας και μέλος του ΔΣ του εργατικού κέντρου νομού Καρδίτσας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση για την απώλεια δημοσίων εσόδων από την ιδιωτική εκμετάλλευση δημοσίων δασών
Επόμενο άρθρο Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ έστειλαν το δικό τους μήνυμα