Μαρία Θεοχάρη: «Σειρά μέτρων από το ΥΠΑΑΤ για την στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας»


Απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη έλαβε η Μαρία Θεοχάρη στην ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με άλλους 25 Βουλευτές ΠΑΣΟΚ με θέμα την λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Ο Υπουργός στην απάντησή του αναφέρει ότι στο πλαίσιο του στόχου του ΥΠΑΑΤ για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα μέσω του εκσυγχρονισμού των παραγωγικών μονάδων, προβλέπονται οι ακόλουθες δράσεις:
Α. Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΑ 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»:
1. Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (Μέτρο 121): ενίσχυση μικρών και μεγάλων έργων βελτίωσης
2. Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων (Μέτρο 123 Α)
3. Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων (Μέτρο 132)
4. Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης (Μέτρο 133)
5. Εξισωτική Αποζημίωση που καταβάλλεται στους δικαιούχους των Μέτρων «Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών για φυσικά μειονεκτήματα» (Μέτρο 211) και «Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματα εκτός των ορεινών περιοχών» (Μέτρο 212)
6. Γεωργο-περιβαλλοντικής ενισχύσεις (Μέτρο 214) για τη βιολογική κτηνοτροφία, τη διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων και τη διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία ζώων.
Πλέον των ανωτέρω, θα χορηγηθεί ειδική στήριξη της κτηνοτροφίας των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Για την τριετία 2010-2012, διατίθενται 26,4 εκ. € το χρόνο στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες ή αίγες σε ορεινές/μειονεκτικές περιοχές. Το ενδεικτικό ύψος της ενίσχυσης βάσει της ΚΥΑ είναι 3 € ανά προβατίνα ή αίγα και προσαυξάνεται κατά 2 € ανά ζώο εφόσον πρόκειται για παραδοσιακές ντόπιες φυλές και τα ζώα είναι εγγεγραμμένα σε γενεαλογικά βιβλία. Σε ό,τι αφορά στους μετακινούμενους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, θα χορηγηθεί ενίσχυση 4 € ανά προβατίνα ή αίγα.
Επίσης, θα διατεθούν 13,6 εκ. € το χρόνο ως πρόσθετη και συμπληρωματική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που διατηρούν μοσχίδες κρεοπαραγωγής για αναπαραγωγή και θηλάζουσες αγελάδες κρεοπαραγωγής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Η σχετική ΚΥΑ αναφέρει ως ενδεικτικά ποσά τα €100 ανά μοσχίδα αναπαραγωγής ηλικίας 16-24 μηνών και ανά θηλάζουσα αγελάδα που προσαυξάνονται κατά 80 € για τα αντίστοιχα ζώα καθαρών φυλών εγγεγραμμένα σε γενεαλογικά βιβλία.
Σε ό,τι αφορά στον κλάδο παραγωγής γάλακτος και γενικότερα της διάθεσης κτηνοτροφικών προϊόντων, το ΥΠΑΑΤ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των κτηνοτρόφων, που αποτελεί σημείο-κλειδί για την εξασφάλιση δικαιότερων τιμών. Η διαπραγματευτική δύναμη μπορεί να ενισχυθεί αφενός με την θεσμοθέτηση της δημιουργίας ομάδων παραγωγών που θα πραγματοποιούν συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους αγοραστές γάλακτος, κι αφετέρου με τη στήριξη της δημιουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων, μέσω των οποίων οι εμπλεκόμενοι παράγοντες θα αποφασίζουν ισότιμα για όλα τα θέματα που τους αφορούν άμεσα.
Αναφορικά με τη μελισσοκομία, το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης του Μέτρο 1.2.3 Α του ΠΑΑ 2007-2013 έχουν υποβληθεί συνολικά 12 επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων τυποποίησης μελιού και παραγωγής προϊόντων με βάση το μέλι, η αξιολόγηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επιπλέον, το ΥΠΑΑΤ επιδιώκει την προστασία των Ελλήνων αγροτών κατά την εμπορική διακίνηση των προϊόντων τους μέσα από:
1.    Τους ελέγχους στο πλαίσιο της ιχνηλασιμότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων για την αποφυγή «ελληνοποιήσεων»
2.    Τον έλεγχο της ελληνικής αγοράς κρέατος σε σχέση με την προέλευση-καταγωγή του, και την τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος για την εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης κρέατος.

Προηγούμενο άρθρο Σωτήρης Αντωνίου: «Η αναισθησία των πολιτικών και η υποβάθμιση της Καρδίτσας»
Επόμενο άρθρο Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα είναι βασική προτεραιότητα του Δ.Σοφάδων»