Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Συναυλία Αντιφωνικού Τραγουδιού


 Ξεπέρασε τις προσδοκίες των οργανωτών η επιτυχία της Συναυλίας Αντιφωνικού Τραγουδιού 2009», η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου. Κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο με την καμπάνα, με θέα τη λίμνη Πλαστήρα, χορωδίες από τα Αγραφιώτικα χωριά με τις παραδοσιακές στολές τους, απέδωσαν αντιφωνικά και με εξαιρετική επιτυχία σπάνια τραγούδια.

Αυθεντικές φωνές από τα χωριά Αηδονοχώρι, Βαθύλακος, Μορφοβούνι, Οξυά και Νεοχώρι, δημιούργησαν κλίμα μυσταγωγίας που γοήτευσε το Κοινό. Η συναυλία κράτησε περισσότερο από 3 ώρες, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος της τοπικής ζυγιάς με τον Γιάννη Ζώτο (βιολί), τον Κώστα Ζώτο (λαούτο – τραγούδι) και το Γιάννη Σερίφη (ντέφι), που έπαιξαν με αμείωτο κέφι.

Παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Τσιάρας, η αντινομάρχης Πολιτισμού κ. Βασιλού, οι δήμαρχοι Νευρόπολης, Πλαστήρα και Ιτάμου, ο πρώην βουλευτής κ. Ευρ. Καφαντάρης, η πολιτευτής κ. Α. Σκόνδρα, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών Συμβουλίων και Συλλόγων της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου από αρκετά παραλίμνια χωριά. Μήνυμα έστειλε ο βουλευτής κ. Ντίνος Ρόβλιας, ενώ παρίστατο εκπρόσωπός του, ο δ/ντής του πολιτικού του γραφείου. Επίσης παραβρέθηκε ο κ. Σωτήρης Σκούφης, τραγουδιστής με 60 χρόνια προσφοράς στο Δημοτικό Τραγούδι, καθώς και μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Αντώνη Σκούφη -Αγραφιώτη. (Οι δύο τραγουδιστές τιμήθηκαν την πρώτη μέρα της Γιορτής, στο Μορφοβούνι).    

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς επισήμων και με καλωσόρισμα εκ μέρους του δημάρχου Νευρόπολης κ. Φώτη Παπαντώνη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε τη Συναυλία Αντιφωνικού Τραγουδιού, μία εκδήλωση που προβάλλει τον τοπικό πολιτισμό και τη δημοτική Παράδοση. Καλωσορίζουμε τις χορωδίες από τα Αγραφιώτικα χωριά σε ένα ανακαινισμένο χώρο όπου για πρώτη φορά φιλοξενεί τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις. Ο Δήμος Νευρόπολης στέκεται αρωγός στην προσπάθειες των τοπικών φορέων. Συγχαίρουμε την ΕΣΠΑ ΜΚΟ για την πρωτοβουλία και ευχόμαστε καλή επιτυχία.»    

Ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Κ. Τσιάρας στο χαιρετισμό του ανέφερε πως «οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πέραν της ψυχαγωγικής και εκπαιδευτικής διάστασης μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Αυτό το θαυμάσιο περιβάλλον της λίμνης Πλαστήρα, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του Τοπικού Πολιτισμού, μπορεί να αποτελέσει ποιοτικό στοιχείο της περιοχής.»  

Ο δήμαρχος Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής, στο χαιρετισμό του ανέφερε «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να στηρίζει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την τοπική δημοτική παράδοση, γι’ αυτό και θα είμαστε αρωγοί στη Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού»

Η  έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την αντινομάρχη Πολιτισμού κ. Ερμιόνη Βασιλού, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του αντιφωνικού τραγουδιού, ιδιαίτερα  για τις ορεινές κοινότητες. Επίσης ανέφερε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας στηρίζει τη Συναυλία Αντιφωνικού Τραγουδιού, διότι αντιλαμβάνεται τους στόχους διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Καρδίτσας ως προτεραιότητα.»

Ακολούθως ο κ. Παναγιώτης Νάνος, πρόεδρος της ΕΣΠΑ και οργανωτικός υπεύθυνος, ευχαρίστησε τους Συλλόγους και τους φορείς που συνέβαλαν στην οργάνωση των εκδηλώσεων, καθώς και τον κόσμο που αγκάλιασε τη Γιορτή. Αναφερόμενος στη Συναυλία του Αντιφωνικού τραγουδιού είπε ότι είναι μοναδική στο είδος της σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ αντίθετα, εδώ και χρόνια, γίνονται εκδηλώσεις για το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου. Ανάμεσα στους στόχους της εκδήλωσης ανέφερε πως είναι η καταγραφή και η διάδοση των τραγουδιών στο κοινό μέσα από ψηφιακούς δίσκους, όπως έγινε με την πρώτη συναυλία. Ειδική αναφορά έκανε στο χορηγό κ. Θανάση Θάνο, βιοτέχνη της Καρδίτσας με εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, στον οποίο απένειμε τιμητική πλακέτα εκ μέρους των οργανωτών της Γιορτής για την συνεισφορά του στην παραγωγή του CD της περυσινής Συναυλίας.

Το καλλιτεχνικό μέρος ξεκίνησε με μουσικό καλωσόρισμα, με το τραγούδι «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε», το οποίο απέδωσε η κ. Σοφία Μαρρά, συνοδεία της δημοτικής ορχήστρας. Ακολούθησαν δύο τραγούδια με τον κ. Σωτήρη Σκούφη, ο οποίος έχει πλέον των 60 ετών προσφοράς στο δημοτικό τραγούδι. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ο ένας εκ των τιμώμενων της διοργάνωσης, ο οποίος τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση την πρώτη μέρα στο Μορφοβούνι. Οι Σύλλογοι Αηδονοχωρίου, Βαθυλάκου, Μορφοβουνιωτών, Οξυάς καθώς και οι Γυναίκες Νεοχωρίου, παρουσίασαν παλαιά εθιμικά και άλλα ξεχασμένα τραγούδια, από διαφορετικές εποχές και συγκεκριμένα:

Ο Σύλλογος Αηδονοχωριτών με συντονιστή τον τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών κ Γιάννη Κατσή, απέδωσε τα τραγούδια: Ο Ζήτρας κάνει μια χαρά (καθιστικό), Έχω βδομάδα, πάω δυό (κλειστό)Τ’ ακούτε Αραχωβίτισσες (τσάμικος), Κάτω σε γιαλό,στα τρία, Σια που βοσκούν τα πρόβατα (συρτό).

Ο Σύλλογος Βαθυλάκου με συντονίστρια την κ. Ελένη Ρωμανά, απέδωσε τα τραγούδια: Ο βάτος έχει την οργή. (καλαματιανό) Τώρα τ’ αργά τ’ αργούτσικα, (Τσάμικος) Εμείς καλά καθόμαστε (Στα τρία), Πουλάκι κλαίει στον ποταμό (Κλειστός), Περιβόλι είχα πάπια. (Καλαματιανός)

Ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών Καρδίτσας με συντονιστή τον κ. Παναγιώτη Νάνο απέδωσε τα τραγούδια Κορίτσια Καστανιώτικα (τσάμικος), Δευτέρα μέρα κίνησα  (στα τρία), Βασιλικούλα  (συρτό στα 3) και τον πλανό-Γιαννο (στα τρία)

Ο Σύλλογος της Οξυάς με συντονιστή τον κ. Γιώργο Καραβίδα απέδωσε τα τραγούδια: Στην Πίνδο στα ψηλά βουνά (τσάμικος), Σιγαλά βρέχ’ ο ουρανός (Καλαματιανός), Σήμερα είναι Πασχαλιά  (στα τρία), Περδικούλα ημήρευα (Καλαματιανός), Η Μαριώ η Μαυρομάτα (Καλαματιανός).

Το πρόγραμμα έκλεισαν οι  Γυναίκες Νεοχωρίου με συντονίστρια την κ. Σοφία Μαρρά οι οποίες απέδωσαν τα τραγούδια: Γιώργη μ’ χτυπάν τα σήμαντρα  (πασχαλιάτικο), Για μια Νευροπολίτισσα  (Καλαματιανός), και Μια κόρη με τη μάνα της (στα τρία), ενώ έκλεισαν με ένα πολύ γνωστό χορό – δρώμενο με σατυρικό περιεχόμενο, τις «Σταυραδελφούλες».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με απονομή αναμνηστικών στους Συλλόγους και με προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων που ετοίμασαν οι Γυναίκες του Νεοχωρίου καθώς άλλων φαγητών και ποτών που πρόσφερε Δήμος Νευρόπολης στους φιλοξενούμενους. Στο μεταξύ σε πραγματικό πανηγύρι με τραγούδια και χορούς από όλες τις χορωδίες αλλά τους παρευρισκόμενους. Οι Νεοχωρίτες μουσικοί έπαιξαν με κέφι, ενώ ο τραγουδιστής Κώστας Ζώτος, τραγούδησε παλαιά τραγούδια της Νευρόπολης, ορισμένα από τα οποία είχαν να ακουστούν πολλά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συναυλίας γινόταν «ζωντανή ηχογράφηση» και συγκεντρώθηκε μουσικό υλικό διάρκειας 3,5 ωρών (!), το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τριπλό ψηφιακό δίσκο, που θα εκδοθεί προσεχώς.

Το πρόγραμμα της βραδιάς παρουσίασε με πολύ ωραίο τρόπο η κ. Ροδάνθη Νάνου, πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΣΠΑ ΜΚΟ.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρεία Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία των Συλλόγων Μορφοβουνιωτών  Καρδίτσας – Βόλου – Αθήνας και τις Γυναίκες Νεοχωρίου. Συνδιοργανωτές ήταν οι Δήμοι Νευρόπολης και Πλαστήρα, ενώ καθοριστική είναι η συνεισφορά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, η οποία ενέταξε τις εκδηλώσεις για το Δημοτικό Τραγούδι στο φεστιβάλ Λιμνών Ν. Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων
Επόμενο άρθρο Λήγει το Πρόγραμμα Nέων Eλεύθερων Eπαγγελματιών του O.A.E.Δ.