Με άδεια χέρια γύρισαν από τη Διαμαντοπούλου οι φορείς – Η Υπουργός παραδέχτηκε ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά και όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια


 Με την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Αν. Διαμαντοπούλου και  τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Βασίλη Παπάζογλου συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι οι φορείς της Καρδίτσας.

 Στην μαραθώνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο γραφείο της Υπουργού (είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών), συμμετείχαν  ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Δημ. Θεοδωρόπουλος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου, οι βουλευτές κ.κ. Μ. Θεοχάρη, Ν. Σαλαγιάννης, Κ. Τσιάρας και Σπ. Ταλιαδούρος, ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας κ. Ι. Χουλιάρας και ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος κ. Μ. Βραχνάκης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Β. Παππάς, η Αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Ρ. Χατζοπούλου, ενώ τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ντ. Ρόβλια και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα που επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την κ. Υπουργό πριν από τη συνάντηση, εκπροσώπησαν, τον μεν πρώτο ο Δ/ντης του πολιτικού του γραφείου, τον δε δεύτερο ο συνεργάτης του κ. Φ. Φυτσιλής.

 Οι τοπικοί φορείς παρουσίασαν στην κ. Υπουργό τα καταλυτικά στοιχεία και ανέπτυξαν τα ισχυρά επιχειρήματα, με τα οποία ζήτησαν να ανακληθεί  η απόφαση για τη μη εισαγωγή σπουδαστών στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12. Παράλληλα επισήμαναν προς την κ. Διαμαντοπούλου τον αναπτυξιακό και πνευματικό ρόλο του Τμήματος και των υπολοίπων Τμημάτων του ΤΕΙ για την περιοχή μας.

Η Υπουργός ,υπογράμμισε ότι η αναστολή εισαγωγής σπουδαστών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κλείσιμο του Τμήματος και παραδέχθηκε ότι η απόφαση δεν πάρθηκε με ακαδημαϊκά, αλλά με πολιτικά κριτήρια, αναγνωρίζοντας οτι τα αντίστοιχα Τμήματα του Καρπενησίου και της Δράμας υπολείπονται σε υποδομές και επιστημονικό δυναμικό, έχουν λιγότερη απήχηση στους υποψηφίους, αλλά το μεν πρώτο είναι το μοναδικό σε έναν φτωχό νομό, ενώ στη Δράμα λειτουργεί ακόμα ένα Τμήμα, στο οποίο όμως επίσης δεν θα εισαχθούν σπουδαστές το επόμενο έτος.

Επισήμανε πάντως ότι επίκεινται σαρωτικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο και ιδιαίτερα στο χώρο των ΤΕΙ, όπου όλα θα επαναξιολογηθούν εξ’ αρχής και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Τμήμα Δασοπονίας της Καρδίτσας, ιδιαίτερα αν εκσυγχρονιστεί και το πρόγραμμα των σπουδών του, να δεχτεί ξανά εισακτέους και να αποτελέσει μαζί με το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Σχολή, καθώς όπως παραδέχθηκε διαθέτει και ιστορία και υποδομές και έχει προσφορά στην περιοχή μας.

Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΤΕΙ, όπως είπε η Υπουργός, θα στηριχθεί από το Υπουργείο, γι’ αυτό και συνεργάτες της θα είναι, όπως είπε, σε στενή επαφή με τη Διοίκηση του Παραρτήματος και του Τμήματος για να δίνουν κατευθύνσεις και συμβουλές.

Σε γενικές γραμμές οι φορείς του Νομού αξιολόγησαν ως χρήσιμη τη συνάντηση με την κ. Διαμαντοπούλου, καθώς η Υπουργός, σε αντίθεση με τον κ. Πανάρετο, έκανε ουσιαστικό διάλογο για το όλο ζήτημα, έστω και εκ των υστέρων. Επέδειξε ειλικρίνεια αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση ήταν αμιγώς πολιτική (και όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια) και έδωσε πιο καθαρά το στίγμα των προθέσεων του Υπουργείου. Γενικά, παρά το γεγονός ότι οι φορείς διαφωνούν με την απόφαση, η οποία για φέτος δεν αλλάζει, εκτιμούν ότι, αν η Υπουργός δεν θέλησε απλώς να κατευνάσει πρόσκαιρα τις αντιδράσεις, άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς του Νομού.

Ελπίδα όλων μας είναι μέσα από αυτή την επικοινωνία και το διάλογο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αναβάθμισης και καθιέρωσης του ΤΕΙ Δασοπονίας μέσα από καινοτόμες προτάσεις που θα αφορούν τη λειτουργία του και την προσφορά του στην εκπαίδευση, καθώς τα επιχειρήματά μας είναι ιδιαίτερα ισχυρά.

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση παραγωγών του Δ. Σοφάδων που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις
Επόμενο άρθρο Συντονισμένη προβολή και προώθηση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης