Συντονισμένη προβολή και προώθηση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης


 Την κατεύθυνση της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομικής μας παράδοσης με την παράλληλη τόνωση της αγοράς σε όλο το Νομό, ακολουθούν οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στη χθεσινή του συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κλήθηκαν φορείς απ’όλο το νομό, ωστόσο ελάχιστοι ήταν αυτοί που παραβρέθηκαν. Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Ψημμένο, η προσπάθεια ξεκινά με στρατηγικό στόχο την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη της Καρδίτσας μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

 Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας

Αναλυτικά η πρόταση που κατατέθηκε από τον κ. Ψημμένο και την οποία επεξεργάστηκε το σώμα, ήταν η παρακάτω: «Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας είναι μια δράση που μπορεί να αναλάβει το Επιμελητήριο Καρδίτσας με σκοπό την διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Τοπικής Διατροφής αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Τοπική Κουζίνα.

Η δράση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας έρχεται να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της Τοπικής Διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο Θεσσαλίας, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς.

Ο στρατηγικός στόχος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας είναι η ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη της Καρδίτσας μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθούμε για την επίτευξη του στόχου είναι οι ακόλουθοι:

Η τοπική γαστρονομική παράδοση: θα γίνει προώθηση της Τοπικής Διατροφής ως τρόπος ζωής

1. Η υγεία: θα προβληθεί η συμβολή της Τοπικής Διατροφής στην βελτίωση του επίπεδου υγείας, ως μέσο θεραπείας αλλά και πρόληψης

2. Τα τοπικά προϊόντα: θα γίνει προσπάθεια για την βελτίωση της ποι΄τητας των τοπικών προίόντων μέσω της στήριξης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής (σε παραγωγή, μεταποίηση, διανομή)

3. Το περιβάλλον: θα προωθηθεί η «πράσινη ανάπτυξη» του νομού, προβάλλοντας την Καρδίτσα ως έναν τόπο με καθαρό περιβάλλον και μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου παράγονται μοναδικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα

4. Ο πολιτισμός: θα προωθηθεί η Τοπική Διατροφή ως αναπόσπαστο κομμάτι του Καρδιτσιώτικου πολιτισμού και θα συνδεθεί με τις τοπικές αξίες

5. Ο τουρισμός: θα προωθηθεί ο γαστρονομικός τουρισμός στο νομό Καρδίτσας, βασισμένος στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και στην Τοπική Κουζίνα.

Το Επιμελητήριο Καρδίτσας, λειτουρώντας ως συντονιστής του «Cluster της Τοπικής Διατροφής», πρέπει να αποτελέσει την «ομπρέλα» κάτω απ’ την οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν όλες οι τοπικές πρωτοβουλίες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Χαράζοντας μια κοινή και ολοκληρωμένη πολιτική, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, θα δουλέψουν για την αύξηση της ζήτησης για τοπικά πρϊόντα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν την ποιότητα της προσφοράς τους.

Το «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας» στοχεύει στην συνεργασία και την υλοποίηση κοινών δράσεων που θα οδηγήσουν στην σύνδεση της παραγωγής τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό, την αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων, την καθιέρωση της Τοπικής Διατροφής ως τρόπο ζωής, τον εμπλουτισμό του τουρισιτκού προϊόντος με υπηρεσίες γαστρονομικύ και οινικού τουρισμού, την καθιέρωση της Καρδίτσας ως γαστρονομικό προορισμό και τελικά, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων.

Για να το επιτύχει αυτό, η δομή του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας θα λειτουργήσει ως εξής: εσωτερικά θα λειτουργήσει το Τμήμα Προβολής, το οποίο θα ασχοληθεί με την προβολή της Τοπικής Διατροφής, των τοπικών προϊόντων και των πιστοποιημένων εστιατορίων (ενέργεια στην οποία μπορεί να συνεισφέρει το Δίκτυο Τροφίμων και Ποτών Νομού Καρδίτσας), καθώς και το Τμήμα Πιστοποίησης που θα αναλάβει την απόδοση του «Σήματος Ποιότητας Τοπικής Κουζίνας» σε χώρους εστίασης (ενέργεια στην οποία μπορεί να συνεισφέρει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας).

Για την επίτευξη των στόχων του, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας θα επιδιώξει την σύναψη συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ούτως ώστε να εισάγει τεχνογωνσία, καλές πρακτικές αλλά να δημιουργήσει και νέα πιλοτικά προγράμματα γύρω από τους άξονες της στρατηγικής του».

Προηγούμενο άρθρο Με άδεια χέρια γύρισαν από τη Διαμαντοπούλου οι φορείς - Η Υπουργός παραδέχτηκε ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά και όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια
Επόμενο άρθρο Άρχισαν οι εγγραφές μαθητών και νηπίων για το σχολικό έτος 2011-2012